Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM Lahti:

Sportssjefen angrer - Boklöv-stilen kunne vært Bråthen-stilen

Clas Brede Bråthen irriterer seg over at han ikke hørte på trenerens råd en sommer i 1985. Da hadde han trolig kommet Jan Boklöv i forkjøpet.

V-STILEN: Sportssjef Clas Brede Bråthen klamret seg til den klassiske stilen i sin hoppkarriere. Her i Falun i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
V-STILEN: Sportssjef Clas Brede Bråthen klamret seg til den klassiske stilen i sin hoppkarriere. Her i Falun i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det kunne vært Bråthen-stilen om jeg hadde gjort som Odd Grette, treneren min, foreslo i 1985. Jeg hadde en teknikk og fysikk, og såframt jeg hadde taklet overgangen til ny stil, ville jeg vært den første som vant noe med V-stilen, sier Bråthen til NTB.

«Du kan dominere hoppsporten»

Han har vært norsk sportssjef siden 2004. På 1980-tallet var han blant Norges største talenter i hoppbakken.

- Jeg skal ikke ta fra Jan Boklöv noe av det han har gjort. Han hadde den nødvendige viljen og innovative kraften til å gjøre grep som jeg ikke klarte, selv om jeg hadde en trener som anbefalte meg å bytte om til V-stilen allerede i 1985, sier sportssjefen.

- Jeg husker jeg tenkte at «Odd, du som er så klok, hvordan kan du si noe så dumt». Men det viste seg at heller ikke det var dumt, erindrer Bråthen.

Slik husker Mjøndalen-hopperen sitt første møte med en søkende Boklöv i 1985.

- Jeg var på samling i Sverige sommeren 1985. Jeg så at Boklöv hoppet med V-stil. Odd Grette sa «sånn bør du også hoppe, for da vil du kunne dominere hoppsporten». Han hadde helt rett, men jeg var allerede som 15-16-åring preget av den konservatismen som har preget norsk hoppsport, sier 48-åringen.

- Allerede da var jeg blitt en motstander av nye ting, fremfor det som ville vært naturlig i en annen kultur. Dessverre ble det ikke sånn (at jeg la om), og jeg ble i stedet en av dem som kjempet med nebb og klør med klassisk stil, erkjenner sportssjefen.

Kastet bort mange seirer

Boklöv fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 1988/89-sesongen. Han tok Sveriges første verdenscupseier da han vant i Lake Placid i 1988 og tok senere den sesongen hjem sammenlagttrofeet.

I Norge jobbet man hardt for at svenskenes nye helt skulle straffes stilmessig for V-stilen. Hopperen fra Koskullskulle fikk se 16 og 17-tallet og ble fratatt flere rettmessige seirer.

- Jeg burde definitivt lagt om etter 89-sesongen da Boklöv vant sammenlagt. Vi som konkurrerte med Jan respekterte han. Jeg prøvde å forstå hvordan han jobbet og tenkte, men som nasjon er det helt horribelt det vi gjorde. Det skyldtes dårlig lederskap, men alt var gjennomsyret av den samme holdningen, påpeker Bråthen.

- Vi kastet bort mange seirer ved ikke å legge om før rett før Albertville-OL. Ingen hadde nektet meg å hoppe V-stil, dersom jeg absolutt ville det. På grunn av oss selv fratok vi oss muligheten til å vinne mye mer og sette et preg på sporten, fortsetter sportssjefen.

Blir gjort narr av

Norsk motstand mot endringer i skisporten blir stadig nevnt når Bråthen er i møter med Det internasjonale skiforbundet.

- Det var lenge slik at dersom FIS skulle gjøre endringer i skihopping, sjekket de bare om Norge var imot. Var vi mot, gikk de helt sikkert inn for det – for da var det helt sikkert at det var snakk om et bra forslag. Jeg husker vi ble gjort litt godhjertet narr av på 2000-tallet. Da vi var for vindkompensasjon og kvotereduksjon fra åtte til seks hoppere fra hver nasjon, sa andre i FIS «da kan vi ikke gå for den endringen». Det er ikke bare vi som føler vi har vært konservative, hele skiverdenen mener det, sier Bråthen.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media