Sportssjefen fikk ikke mye å juble for under lag-EM

Norsk rekord og pallplass eneste oppturer.

 OPPTUREN:  Jaysuma Ndures to pallplasser under lag-EM i Gateshead ble helgens største oppturer for sportssjef Ronny Nilsen. Norge rykket ned fra Superleague. Foto: AP Photo / Scott Heppell / NTB Scanpix
OPPTUREN: Jaysuma Ndures to pallplasser under lag-EM i Gateshead ble helgens største oppturer for sportssjef Ronny Nilsen. Norge rykket ned fra Superleague. Foto: AP Photo / Scott Heppell / NTB ScanpixVis mer

Sportssjef Ronny Nilsen jublet for den norske rekorden til Øyvind Strømmen Kjerpeset i Gateshead.

Så mye mer hadde han ikke å juble over.

49,98 på Kjerpeset var sterkt. Han løp persen sin ned med åtte tideler, og han forbedret den norske rekorden på 400 meter hekk kraftig. Han ble den første nordmannen til å løpe langhekken på under 50 sekunder.

- Jeg trodde nok han skulle klare å slå den ti år gamle rekorden til Atle McAdam i løpet av sesongen, men å knuse den som han gjorde nå, det var overraskende, sa Ronny Nilsen til NTB i Gateshead, der superligaen ble avgjort denne helgen.

Der ble det norske laget spurver i tranedans, for å bruke et forslitt uttrykk. De norske utøverne samlet 137 poeng, og det var 15 poeng mindre enn Hellas som endte på nest siste plass. Også Hviterussland rykket ned til 1. divisjon, mens Tyrkia holdt seg.

På den andre siden av skalaen ble det seier til Russland med 354,5 poeng. Tyskland og Storbritannia fulgte nærmest.

To ganger på seierspallen De norske utøverne sikret seg to plasser på seierspallen, og begge kom ved Jaysuma Saidy Ndure, den norske lagkapteinen. Han innfridde og ble toer bak franskmennene Jimmy Vicaut på 100 og Christophe Lemaitre på 200 meter. «Jays» sikret det norske laget 22 poeng, og det skal han ha ros for.

- Det er helt klart at Ndure løp sterkt under de rådende forholdene. Han gjorde jobben sin. Ezinne Okparaebo sikret også bra med poeng. Hun ble nummer sju totalt på 100 meter, og det er vel der hun har ligget i år. Hun gjorde seg i alle fall ikke bort, slo Ronny Nilsen fast.

Han mente lørdag ettermiddag at Norge ville få en bedre dag søndag, men der bommet også sportssjefen, for på søndagen i Gateshead ble det raskt klart at Norge ikke hadde noe i superligaen å gjøre.

Det ble noen få norske rekorder, men heller ikke så mye mer å glede seg over.

Andreas Thorkildsen klaffet ikke spyd, og det gjorde heller ikke Tonje Angelsen i høyde.

- Vi satser ikke nok, verken av penger eller andre ressurser, mente Jaysuma Saidy Ndure. Han sa til de norske pressefolkene at han hadde tatt opp dette med forbundet flere ganger tidligere, men ikke fått særlig med respons. Men Ndure beholdt likevel troen på norsk friidrett, selv etter den voldsomme nedturen i Gateshead. Han var sikker på at de unge norske utøverne ville kjempe seg tilbake til eliten i løpet av et par år.

25 bunnplasser For de norske utøverne ble det 25 bunnplasseringer i Gateshead. Laget var på ingen måte klart til «å spise kirsebær med de store». To av stafettlagene ble disket. I tillegg ble det åtte 12.- og sisteplasser, sju 11.-plasser og åtte 10.-plasser. Ikke mye å skryte av i kampen med Europas beste friidrettsutøvere.

- Jeg trodde nok vi skulle kommet bedre fra dette, men etter stillingen på lørdag er jeg ikke overrasket over at vi ender sist. Kanskje er det bra at vi rykker ned i 1. divisjon, for nivået vil nok passe oss bedre der, mente Andreas Thorkildsen, og han kan nok ha rett.

Det ble to annenplasser til Jaysuma Saidy Ndure på sprinten. Det ble fjerdeplasser til kometen fra Florø, Øyvind Strømmen Kjerpeset, og Andreas Thorkildsen, og i tillegg ble det sjetteplass til Eivind Henriksen i slegge.

Dette forteller også at man ikke skal ha for store forventninger til den norske innsatsen i Moskva-VM i august. Sportssjef Ronny Nilsen håper å få med 10-12 utøvere, men dersom ikke Andreas Thorkildsen får satt teknikken, kan det bli dårlig med medaljer. Ved siden av Thorkildsen er det vel bare 1500-meterløperen Henrik Ingebrigtsen som kan sies å ha medaljesjanser på en god dag. Ingebrigtsen var skadet og derfor ikke deltaker i Gateshead denne helgen.

(NTB)