Friidretts-VM

Sprakk på oppløpet: - Jeg ga alt

Det ble bare nesten for Team Ingebrigtsen i VM-finalen på 5000 meter.

SPORTSNYHETENE: Det ble en innholdsrik finale på 5000 meter herrer. Video: NRK. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/DOHA (Dagbladet): Det som startet som et godt løp av alle tre, endte etter hvert med at både Jakob og Filip hang med før de siste to rundene.

Det ble et taktisk løp som etiopierne styrte, men Jakob Ingebrigtsen var fryktelig nære å levere det helt store. 200 meter før mål sa det imidlertid stopp.

Muktar Edris, verdensmesteren fra London i 2017, gjentok bedriften og vant gullet på tida 12.58.85.

- Jeg tenkte ja, ja, ja, au, au, au. Det var ekstremt tungt. Jeg ga alt og gikk for gull. Slik som det ble i dag så kunne det ikke blitt noe bedre. Jeg kunne gjort noe annerledes med en bedre plassering, oppsummerer Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

SLITEN: Jakob Ingebrigtsen sier han er fornøyd med løpet og at han gav alt. Video: Kristoffer Løkås, Dagbladet TV. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Jeg kunne nok gått litt senere. Jeg tror med min kunnskap er det sånn jeg måtte gjøre for å vinne. Nå må jeg hjem og jobbe, komme tilbake og prøver en gang til for å ta gull, fortsetter han.

- Hadde du holdt helt inn om dufortsatt hadde hengt med rundt svingen?

- Jeg vet ikke hvordan det ble til slutt. Jeg må hjem og se løpet, for nå er jeg bare sliten. Det er ikke for ingenting at jeg kjører det tempoet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det så så godt ut med 250 meter igjen. Han så ut som en million. Han gikk ikke for medalje, han gikk for gull, sier NRK-ekspert Jann Post.

- Gikk for gull

Akkurat det mener Gjert Ingebrigtsen også. Han oppsummerte det hele til Dagbladet på denne måten:

- Hadde han holdt seg i ro hadde han hatt større sjans for medalje. Men han gikk ikke for medalje, han gikk for gull. Da prøver han med det han har. Han vil ikke safe inn en bronsemedalje. Nå må vi bli klar til 1500 meter, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Er Jakob favoritt til gull på 1500?

- Vi får se, svarer Gjert kort.

UNGDOMMELIG GIV: Trener og far, Gjert Ingebrigtsen syntes den ungdommelige given var litt i overkant under finalen i 5000 meter. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Vanvittig fornøyd

Henrik Ingebrigtsen slapp halvveis, men fullførte løpet.

- Jeg har høye ambisjoner, men jeg er vanvittig fornøyd med 13. plass. Jeg hadde mål om å ikke komme sist, bare fordi jeg måtte ha et mål. Men jeg hadde selvfølgelig vært jævlig fornøyd med 15. plass også. Jeg har ambisjoner om å hevde meg blant de aller beste, sier han til Dagbladet i intervjusonen.

- Dette er en liten realitysjekk for hvordan jeg ligger an. Det jeg gjorde i dag er representativt for hvordan jeg har prestert i år, konkluderer han.

Han hyller minstebror Jakobs løp.

- I mine øyne løp Jakob et perfekt løp, og i ettertid ville jeg ikke endret noe. Det er helt sykt det han presterer. Når man går opp i tet, og etioperne gir han noen meter, løper han perfekt. Jakob kom inn på 13.02, og han tangerer norsk rekord. Han er så vanvittig nærme helt fram til mål, sier Henrik til Dagbladet.

Slik var løpet

Verdensmester Edris viste tidlig at han mente alvor. Han tok umiddelbart teten den første runden, etter å ha pratet med sine etiopiske lagkamerater helt i starten av løpet. Jakob Ingebrigtsen lå fremst av de norske, midt i feltet de første rundene.

Det oppsto ei lita luke fra de norske og opp til teten da fire minutter var passert. Ingen av Ingebrigtsen-brødrene var villig til å tette den, og lot på rutinert vis McSweyn fra Australia tette den.

Med sju runder igjen hadde eldstebror Henrik fått nok, og slapp feltet.

SUPERMANDAG: Afrikas stjerneløpere hyller Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm krangler med Amalie Iuel og Abderrahman Samba forvirrer alle - få timer før tidenes norske VM-dag . Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

61.53 var rundetida da 2400 meter var passert. Det gikk med andre ord styggfort i teten, hvor etiopierne fortsatt holdt tempo.

Da 2800 meter var passert runden etter, viste det seg at rundetida hadde økt med tre sekunder. Dermed var feltet igjen samlet, og de norske hang bra med.

Så startet Ingebrigtsen-showet

Ved 3200 meter tok Filip og Jakob teten, og viste styrke.

Det ble høydramatisk inn mot mål, og med 600 meter igjen slapp Filip. Jakob lå som nummer to i feltet i det de gikk inn i siste runde. Opp på oppløpet kom etiopierne for fullt, og Edris innfridde og ble verdensmester igjen.

Jakob Ingebrigtsen kom i mål som nummer fem, med tida 13.02.93.

Henrik Ingebrigtsen kom i mål nest sist, mens Filip ga seg på den siste runden.

SKUFFET: Filip Ingebregtsen er tydelig skuffet etter han måtte bryte i finalen. Video: Kristoffer Løkås, Dagbladet TV. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer