DET SKAL IKKE STÅ PÅ FARGEN: Gresset, og de omkringliggende jordflekkene, skal være grønt når England møter Italia til VM-kamp i Manaus. Action Images / Lee Smith
DET SKAL IKKE STÅ PÅ FARGEN: Gresset, og de omkringliggende jordflekkene, skal være grønt når England møter Italia til VM-kamp i Manaus. Action Images / Lee SmithVis mer

Spraymaler banen før storkampen i Amazonas

- Sjokkerende og uansvarlig, sier FIFPro.

• VM direkte: Få siste nytt og last ned VM-programmet

(Dagbladet): Da det ble klart at fire VM-kamper skal spilles i Manaus, midt i tjukkeste Amazonas, håpet nok de fleste å slippe unna. Temperaturer på over 30 grader, skyhøy luftfuktighet og en lang flytur til den nordvestlige delen av Brasil er bare noen av ankepunktene. 

Men det er nå engang sånn at åtte lag blir pent nødt til å spille én av sine gruppespillkamper på Arena da Amazonia: Italia og England møtes der i morgen kveld. I tillegg skal også oppgjørene Kamerun - Kroatia, USA - Portugal og Honduras - Sveits spilles i Manaus. 

Sveits-sjef Ottmar Hitzfeld var allerede i januar svært kritisk til å måtte møte Honduras i regnskogen. 

Uansvarlig - Jeg synes det er på grensen til uansvarlig at vi er nødt til å spille fotball midt i jungelen, sa Hitzfeld den gangen. 

De siste dagene har det også vist seg at gressmatta på arenaen er alt annet enn i toppstand.

VANTRO I ENGLAND: Daily Mirror har sportsoppslaget sitt på malingen av gressteppet i Brasil. Foto: Faksimile
VANTRO I ENGLAND: Daily Mirror har sportsoppslaget sitt på malingen av gressteppet i Brasil. Foto: Faksimile Vis mer

- Vi startet med en nødplan for å redde banen og bedre den så mye som mulig, men jeg tror ikke den blir i god stand til helga, sier banesjef Carlos Botella, ifølge The Guardian

Om banen ikke er i god stand, skal i alle fall de millionene som følger kampen på TV få inntrykk av at han er det. I går ble nemlig banemannskaper fotografert mens de sprayet det som så ut til være grønn maling på matta - trolig for å få den til å se penere ut enn den er.

Hilde Taklo Knutzen er banesjef på Ullevaal stadion. Der males ikke gressteppet.

- Det er ikke sånn vi gjør det, men jeg har hørt om det. Det er mulig. Eller du kan bruke grønn sand, det er å få kjøpt. Jeg er ikke overrasket, det er ofte det visuelle som betyr mest på TV, sier Knutzen til Dagbladet.

- Er det like bra å spille på gul bane for spillerne?

- Så lenge banen er jevn så skal det ikke være noe problem, Og det er likt for begge lag. En tett og fin gressmatte er det beste å spille på, det er det vi streber etter.

Fagforeningen reagerer De mildt sagt mediokre spilleforholdene på Arena da Amazonia har fått den internasjonale fagorganisasjonen for fotballspillere, FIFPro, til å rase.

- Spillerne fortjener kvalitetsunderlag og forhold som gjenspeiler det faktum at VM skal være verdens beste fotballarangement. Dette er enkelt og greit ikke tilfellet i Manaus. Ingen ønsker å se spillerne lide, sier FIFPro i en pressemelding

- Å sette spillerne i fare er sjokkerende og uansvarlig, og ikke slik mesterskapet burde bli arrangert, heter det videre. 

Italias midtbanegeneral Andrea Pirlo var som vanlig svært diplomatisk da han ble spurt om forholdene som venter når England står på motsatt banehalvdel. 

- Både England og Italia vil lide, så det er ikke noe å bekymre seg for - det ville vært å kaste bort energi. Om alt bare er rot, er det i det minste et rot for begge lagene, sier Pirlo ifølge Reuters.