Sprekker dere igjen, Tyrkia?

10 desperate grunner til at Bosnia redder Norges EM-drøm.

(Dagbladet.no): Ja, det ser mørkt ut for norsk EM-deltakelse i Sveits og Østerrike neste år. Etter tapet mot Tyrkia ligger vår EM-skjebne i Bosnias hender. De må ta poeng fra Tyrkia i heksegryta i Istanbul i morgen, samtidig som Norge må gjøre jobben mot Malta.

At Bosnia har tapt sine fire siste kamper gir ikke akkurat grunn til stor optimisme. Heller ikke at lagets nest fremste målscorer i EM-kvaliken, Zlatan Muslimovic, er uaktuell grunnet skade.

Eller er det ikke så farlig?

Det er flere grunner til at Norge ikke kommer til EM enn at de faktisk gjør det. Men så lenge det er håp nekter i hvert fall Åge Hareide og spillerne å kaste inn håndkleet.

Det gjør Dagbladet.no også. I mild desperasjon har vi funnet 10 grunner, med litt godvilje, til at Bosnia kan gi oss den nødvendige hjelpen.

For slik fotballen har blitt vil det ikke være noen bombe om Bosnia klarer ett poeng i Istanbul.

1. Tyrkia sviktet da det gjaldt som mest i forrige EM-kvalik

I kvaliken til EM 2004 ble de gruppetoer bak England, men møtte veggen i play-off mot Latvia. Latvierne vant hjemmekampen 1-0, og dermed måtte Tyrkia vinne returkampen hjemme i Istanbul - ikke ulikt hva de (forhåpentligvis) må gjøre nå. Men Latvia greide 2-2, og kvalifiserte seg til EM.

Sprekker dere igjen, Tyrkia?

2. Tyrkia sviktet igjen da det gjaldt som mest i forrige VM-kvalik

Det gikk skeis igjen i kvalifiseringen til VM i 2006. I play-off mot Sveits tapte tyrkerne 0-2 borte i den første kampen. Og igjen greide de ikke å gjøre jobben på hjemmebane, selv om de vant kampen. Med 4-2 gikk Sveits videre på bortemålsregelen. Tyrkia har altså misset i de avgjørende øyeblikkene i de to siste kvalifiseringene.

3. Bosnia slo Tyrkia hjemme

To ganger var Tyrkia i ledelsen borte mot Bosnia. Begge gangene slo hjemmelaget tilbake - og på overtid sørget Adnan Custovic for bosnisk seier. Da bør ikke bortekampen virke altfor avskrekkende på bosnierne.

4. Gjevt å ødelegge for store nasjoner.

Fire strake tap gjør at Bosnia for lengst er ute av EM-dansen. Men det betyr ikke at Tyrkia får enkel match. Se bare hva som skjedde da Israel slo Russland i helga.

- Dette er en kamp fotballspillere elsker, å stikke kjepper i hjulene for en stor nasjon. Jeg tipper Bosnia gleder seg veldig, og er helt uten press, sier Roar Stokke til Dagbladet.no.

5. Bosnia spiller for VM-seedingen

SKANDALEKAMP: For to år siden lagde tyrkerne skandale etter at Sveits hadde beseiret dem i play-off. Det var tyrkernes andre nedtur på rad i avgjørende kvalikkamper. Tyrkia måtte spille de første hjemmekampene av årets EM-kvalik på nøytral bane. Foto: AP
SKANDALEKAMP: For to år siden lagde tyrkerne skandale etter at Sveits hadde beseiret dem i play-off. Det var tyrkernes andre nedtur på rad i avgjørende kvalikkamper. Tyrkia måtte spille de første hjemmekampene av årets EM-kvalik på nøytral bane. Foto: AP Vis mer

At Bosnia ikke har noe å spille for er en sannhet med visse modifikasjoner. Bosnia har falt på FIFA-rankingen etter fire strake tap, og foran søndagens VM-trekning holder Bosnia seg hårfint inne på seedingnivå 3. Med tap i Tyrkia kan de falle ned til nivå 4, og dermed få en tøffere vei til VM i 2010. Dette var Bosnias landslagssjef opptatt av før kampen mot Norge, og han er ikke mindre opptatt av det nå.

6. Tyrkia har trøblet hjemme

Hellas sikret seg EM-tur med 1-0-seier i Tyrkia, men også lille Ungarn skapte mye trøbbel for tyrkerne i Istanbul. Bare en elendig dommer gjorde at Ungarn ikke fikk straffe 25 minutter før slutt, på stillingen 0-0.

Zoltan Gera var på vei forbi Tyrkia-keeper Hakan Arikan, men ble meid ned. En klarere straffe finner du ikke, men kampens skotske dommer Stuart Dougal ga utrolig nok Gera sitt andre gule kort for filming. Da raknet Ungarn, og tapte til slutt 0-3.

7. Den tyrkiske mentaliteten

Tyrkia feiret seieren over Norge som om de nærmest allerede var klare for EM. Selv om trener Fatih Terim og spillerne snakker om at de ikke kommer til å undervurdere Bosnia, tror mange det motsatte. Deriblant John Carew og Åge Hareide.

- De tror de allerede er klare. Jeg håper de tar det på forskudd, sa Carew til TV 2 i går.

- Tyrkerne er et følelsesladet folk, og håpet vårt ligger i at de tar litt av, sa Hareide.

8. Sultne bosniske unggutter

At Bosnia må klare seg uten Zlatan Muslimovic er blitt gjort til noe negativt i norsk presse. Roar Stokke tror det er en fordel for Norge.

- Muslimovic krever høy lønn for å spille, og de etaberte spillerne har skapt en viss umoral. Nå får de inn en unggutt som er like god. Det laget som avsluttet kampen mot Norge nylig (Norge vant 2-0), med flere fra den lovende U21-generasjonen, ga oss trøbbel i en periode. Hvis treneren gjør alvor av å sette inn en del av de spennende ungguttene, kan det faktisk slå heldig ut. De er uredde og gode, og spiller kanskje med mer hjerte og kjærlighet.

9. Hvor gode var egentlig Tyrkia mot Norge?

Tyrkia gjorde som Bosnia, dro til Ullevaal og hentet med seg alle poengene. Men var det nå slik at Tyrkia var så gode - eller ble de gjort gode av et blekt norsk lag?

- Vi har egentlig ikke fått svaret på hvor gode de var i den kampen, om det ikke heller var Norge som var ekstremt dårlige. Det er ikke lenge siden Tyrkia møtte Malta borte og spilte 2-2, minner Stokke om.

10. Norge kan øke presset

Kanskje er det ønsketenkning. Men kanskje kan en tidlig norsk scoring i Malta, samtidig som stillingen er 0-0 i Istanbul, stresse de tyrkiske spillerne. Og stressede tyrkere blir fort frustrerte tyrkere - og da hjelper det ikke alltid å ha noen av verdenes mest krevende supportere på tribunen.

<B>LATVIA-JUBEL:</B> Etter 1-0 i hjemmekampen holdt Latvia unna i Istanbul, og sikret seg EM-plass på bekostning av Tyrkia.
<B>ET HELVETE?</B>: Det blir en heksegryte i Istanbul i morgen, men om det butter imot for Tyrkia, kan det fort bli de tyrkiske spillerne som får et helvete fra sine egne fans.
<B>BOSNISK SEIER:</B> Tyrkia ledet to ganger, men Bosnia snudde og vant 3-2 da lagene møttes i Bosnia.
<B>MÅ STOLE PÅ BOSNIA:</B> Vi må ha hjelp fra denne gjengen om det skal bli EM-tur for Norge.