Ski Classic

Sprekker rundt Petter

Her er problemene større enn at Petter Northug løser dem.

I GOD FORM PÅ TROSS AV SMELL: Petter Northug var langt etter i dagens Ski Classic, men formen er uansett svært god. Det hjelper likevel ikke en sport med flere utfordringer. VIDEO: Instagram: Biathlonworld Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

DET er mange år siden Petter Northug ble lansert som løperen som skulle endre framtida for turrenn på ski. Midt i den verste kranglinga mellom privatløper Northug og Skiforbundet, lovet Ski Classic-arrangørene både blomster og marsipankake til de tradisjonelle skilederne om de rotet vekk superstjerna si:

- Hvis Northug havner i Ski Classic, så er det en gavepakke vi bare må bukke og takke for , sa daværende langløpssjef Nils Marius Otterstad til VG.

Sånn ble det ikke. Helt siden ski-VM i Oslo 2011 hadde Ski Classic jobbet for å få sportens største seermagnet over til sine konkurranser, men midt i alt det ulike bråket fortsatte Petter Northug å satse for å gå fortest mulig i de tradisjonelle VM -og OL-rennene.

Den satsinga varte helt til han misset i forberedelsene til vinter-OL 2018, og la opp høsten etter.

Da skulle en av tidenes største skikarrierer være over, men så kunne han ikke dy seg:

Selv om han på dagens spesielle Prato Piazzo Mountain Challenge endte på 64.plass omtrent 14 minutter bak teten.

AKKURAT den store tidsdifferansen forteller ikke noe nytt om Petter Northugs muligheter til følge langløpseliten i de mest prestisjetunge rennene seinere i vinter.

Denne konkurransen hadde 1000 meter stigning med nesten all klatringa sammenhengende den siste mila. Raske, røslige Petter var altså sjanseløs mot stakesluggerne. Det er flate Vasaloppet i mars som er hans beste sjanse.

Det har han skjønt fra denne satsinga ble annonsert:

- Det er noen løp som ikke passer meg på grunn av løypeprofil, men også noen som passer meg veldig bra, sa Northug dengang til VG.

TILSYNELATENDE er nivået så høyt også i dette storløpet, at selv en svært godt forberedt Petter vil få problemer både med tempoet gjennom 90 kilometer og spurtstyrken til favoritter som årets suverene Emil Persson og fjorårsvinner Andreas Nygård.

Det får så være. Få leser og utnytter løypeprofiler bedre enn Petter Northug, og det er fortsatt en svært flott gave til Ski Classic at han samtidig med en TV-karriere satser så tøft på langløp.

Men nå slår denne satsinga sprekker rundt ham.

SJELDEN har muligheten vært bedre for Ski Classic enn da den beinharde kampen om TV-rettigheter før fjoråret sendte langløpene tilbake til statskanalene både i Sverige og Norge.

Da hadde betal-TV forlengst stukket av med verdenscupen, og seertallene stupte:

  • Som nasjonalsport både i Sverige og Norge hører langrenn utvilsomt hjemme på den nasjonale hovedkanalen.

Nettopp det viste også de første seertallene fra Ski Classic. Framgangen var formidabel. Åpningshelga sesongen 2020/21 trakk over 350 000 svenske seere på SVT, mens NRK fikk et produkt som hjalp i vintersportkampen mot Viasat.

Med all sportslig respekt for de to vinnerne dengang; Emil Persson og Astrid Øyre Slind, var det ikke akkurat navnene deres som trakk broderfolkene til sofaen.

Det var vanen med at TVene våre ofte står SVT eller NRK.

MEN hvilket produkt er det som durer i bakgrunnen tidlig på lørdag eller søndags morgen?

I hvert fall noe særegent tilpasset oss svært spesielt interesserte. Vi ganske få som synes lite overgår kombinasjonen av skog med snø, faste sport og staking minutt for minutt.

For om du mener at vanlig langrenn med sine faste sju, åtte nasjoner i tetkampen er en smal konkurranse, er dette internasjonal sett en mikrosport:

  • Blant de 20 beste gutta sammenlagt i Ski Classic er det bare svensker og nordmenn, mens det i teten i kvinneklassen iblant slenger med en finne eller en tsjekker.

Ellers er det kun Norge og Sverige denne sporten dreier seg om.

DET gir noen mildt sagt annerledes TV-sendinger. I går lå kameraet under Pustertaler Ski Maraton og ventet på konkurrentene til svenske Ida Dahl.

Der ute på den smellvakre åsen mellom Cortina og Toblach ble ventetida for TV-seerne så lang at det minnet om det legendariske TV-øyeblikket fra ski-VM i Oslo 1966. Altså den snødekte grankvisten på Gratishaugen i Holmenkollen mens et helt ny norsk TV-nasjon ventet på den nye, unge folkehelten Gjermund Eggen:

- Nå må du komme, Gjermund, ropte NRK-reporter Jarle Høysæter engstelig et par minutter ut i ventetida.

Gjermund kom, og tok VM-gull på 5-mila. Dette ble starten på langrenn som Norges viktigste TV-sport. Men dagens Ski Classics kommer neppe som noe varig svensk/norsk TV-produkt i kvinneklassen uten at startlistene blir mye bredere.

Eller som et internasjonalt TV-tilbud om det ikke blir flere enn sterke svensker og nordmenn i herreklassen.

I TILLEGG kommer langløpene på ski med en ekstra klimautfordring. Der det er mulig å holde oppe de korte stadionløypene med kunstsnø, vil det fort bli for kostbart å få til løypene i flere av disse turrennene.

Her vil nok noen av de største konkurransene som for eksempel Marcialonga klare seg på grunn av kalkylene til den regionale turistnæringen i Alpene. Men utfordringen er åpenbar:

  • Skisporten smelter bort, og sprekker rundt oss.

Her holder det selv ikke med Petter Northug i imponerende god form.


Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer