- Sprint er gøy!

ASIAGO (Dagbladet): - Det var gøy. Veldig moro å vinne, sier Bente Martinsen etter at hun og makker Anita Moen løp fra utlendinger av alle slag i Asiago i går. Verdens første sprintstafett ble en ubetinget suksess. Men Bente mener det holder med en i året.

For mens langrennsløperne reiser Europa rundt og eksperimenterer seg fram i nye konkurranseformer, raser diskusjonen fortsatt mellom de aktive og ledelsen i FIS.

Så å si samtlige løpere protesterer mot at det i vinter skal arrangeres seks tellende sprintrenn. FIS har vendt det døve øret til og utøverne har ikke engang fått svar på protestbrevet de sendte.

- Det svaret får de i Sappada i helga. Vi kan ikke svare før brevet er behandlet i FIS styre, sier Bengt-Erik Bengtsson, ansvarlig for nordiske grener i FIS.

- Hva står det i svaret?

- At FIS tar løpernes mening på alvor, at vi lytter til det de mener. Men at det er nødvendig med så mange sprintrenn i år for å skaffe oss erfaring innen det skal være VM- og OL-øvelse.

Kan leve med tre

- Neste vinter er det planlagt tre sprintrenn, sier Bengtsson til Dagbladet.

Bente Martinsen synes tre renn spredd over en hel sesong høres «greit» ut, men helst vil hun ha færre.

- Seks er definitivt for mye. Selv om den stafetten vi gikk i dag var morsom, holder det med en pr. vinter, sier Bente.

Og det sier hun selv om hun ville tjene stort på at sprintrennene sto i kø.

- Fem og ti kilometer bør utgjøre hovedtyngden av våre konkurranser, sier Bente.

Sprint-suksess

Uansett fikk sprintkritikerne seg en liten nedtur i går. Arrangementet var prikkfritt, og spennende. 5000 tilskuere kunne følge løperne fra start til mål uten å gå glipp av en eneste sving. Brede, fine og kuperte løyper som gjorde det lett for løperne å passere hverandre.

- Det er slik sprint skal være, sier Anita Moen.

Det er to løpere på hvert lag som veksler om å gå etapper på halvannen kilometer. Gutta går fem runder hver, mens jentene nøyer seg med tre. Anita gikk tre pang-etapper. De første to i hæla på russerne, på den siste tok hun teten og sendte Bente Martinsen først ut.

Den plassen holdt Bente inn til mål, selv om verdens kanskje beste skøyter, Stefania Belmondo, jaget som en illsint ilder i hæla hennes.

- Jeg hadde et gir mer enn henne i dag, sier Bente.

Ny konkurranse

I dag er det vanlig langrenn i Sappada. I morgen og søndag er det jaktstart over en dag. Først et løp, så et par timer hvile før det er på'n igjen. Også den ordningen protesterer løperne mot.

LITT GØY: Utøverne har protestert mot de mange sprintrennene i år, men da Bente Martinsen skøytet inn til norsk stafettseier i går var det i hvert fall litt gøy å gå sprint.