Sprint-Ezinne reddet karrieren ved å klippe hull i piggskoen

Ble tvunget til å ta grep.

PROVISORISK LØSNING: Mens hun venter på spesialtilpassede sko fra USA, har Ezinne Okparaebo (25) klippet hull i treningsskoene sine for å redde en kranglete stortå. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
PROVISORISK LØSNING: Mens hun venter på spesialtilpassede sko fra USA, har Ezinne Okparaebo (25) klippet hull i treningsskoene sine for å redde en kranglete stortå. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ezinne Okparaebo (25) løp lørdag sin første konkurranse for året - og slo til med solide 7,18 på 60 meter under innendørsstevnet i Karlsruhe.

Da Dagbladet traff Okparaebo i Olympiatoppens lokaler på Sognsvann i Oslo før helga, fortalte 25-åringen at hun har fått trent godt siden hun vant kongepokalen i Tønsberg i august.

- Jeg ligger veldig bra an. Jeg ser på innendørssesongen som en test, og legger ikke så stor vekt på den. Jeg skal bruke de stevnene som kommer nå for å få fart og kose meg, sier Okparaebo til Dagbladet.

Daglig behandling Til tross for NM-suksessen, hadde jenta fra Groruddalen en tung sesong i fjor. Hun kom riktignok til semifinale i VM, men var ikke i nærheten av å utfordre sin egen 100-meterrekord på 11,10.

Hovedgrunnen var ei vond stortå, som allerede tidlig på sesongen begynte å gjøre vondt. Men selv om hun trente alternativt og brukte en skumgummibit i piggskoen, hemmet tåa henne i så stor grad at hun tidvis slet med å gå.

Grunnen er fortettet vev i ett av to senebein i stortåa.

- På grunn av en tidligere skade er det brusk som gnisser og det gjør at blir det betent, forklarer Okparaebo.

MÅ PRIORITERE PEDIKYR: Okparaebo spøker med at hun nå må prioritere å ta pedikyr ettersom det er så mange som ser stortåa hennes. Foto: Pål Marius Tingve
MÅ PRIORITERE PEDIKYR: Okparaebo spøker med at hun nå må prioritere å ta pedikyr ettersom det er så mange som ser stortåa hennes. Foto: Pål Marius Tingve Vis mer

Sprinterens medisinske team vurderte operasjon, men da risikerer hun å ikke kunne løpe på samme måte etterpå. Isteden må hun daglig ise ned tåa og få akupunktur.

- Akupunkturen gjør sykt vondt, men den er veldig effektiv. Hvis det er sårt, skriker jeg , sier Oslo-jenta.

Spesialsko 25-åringen har slått seg til ro med at hun sannsynligvis må gi tåa ekstra pleie gjennom resten av friidrettskarrieren.

- Skaden kan true karrieren dersom jeg ikke tar dette på alvor eller ikke får god hjelp. Nå er det så mange som ser tåa mi at jeg nesten faktisk må prioritere å ta pedikyr, flirer hun.

I tillegg har hun tatt grep på utstyrssiden. Hun har klippet et stort hull i treningsskoen sin for å minimere belastningen på tåa.

Det er riktignok bare en midlertid løsning.

- Puma skal lage en spesialtilpasset sko til meg, som gjør at det ikke blir så stramt mot tåa. De jobber allerede med den, men den blir ikke ferdig før jeg har besøkt dem i USA seinere i vinter, sier hun.

Okparaebo har for tida hovedbase i Loughborough i England, men har lange treningssamlinger i Sør-Afrika og Florida i vinter.

CV

Ezinne Okparaebo
Født:
3. mars 1988.
Idrett: Friidrett, sprint.
Klubb: Bul IL.
Trener: Rana Reider.
Personlige rekorder: 60m: 7,13. 100m: 11,10. 200m: 23,30.
Meritter: Sølv og bronse i innendørs-EM, 10. plass i OL 2012, ni ganger Norgesmester.

Motivasjonen er det nemlig lite å si på.

- Jeg har alltid vært motivert, men det at jeg for første gang møtte motgang i fjor, gjorde at jeg ble enda mer ivrig. Jeg vet at jeg ikke er i nærheten av å få ut min fulle potensial, sier hun.

Innendørsplanen

Okparaebo skal løpe disse stevnene i vinter:
I dag: Stockholm
8.2: Tampere (landskamp).
15.2: Birmingham.
20.2: Praha
7-9. mars: Sopot (innendørs-VM - ikke bestemt).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer