AVLYST: Uvær under prologen sprint klassisk i Oberstdorf gjorde at FIS valgte å avlyse dagens renn.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AVLYST: Uvær under prologen sprint klassisk i Oberstdorf gjorde at FIS valgte å avlyse dagens renn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Vind og nedbør stoppet sprinten i Oberstdorf

Sprinten avlyst etter ekstremvær

Trefall og sterk vind stoppet sprinten i Tour de Ski.

OBERSTDORF/OSLO(Dagbladet): Sprinten i Oberstdorf har blitt kansellert. Det bekrefter FIS-renndirektør Pierre Mignerey. Etter kvinnenes prolog forverret været seg og det blir ingen videre renn onsdag.

- Det er helt på grenseland å gå, for vi så at det fløy gjenstander over løypa, sa landslagssjef Vidar Løfshus til NRK etter kvinnenes sprint.

Sterke vindkast skapte svært ujevne forhold i sprintprologen for kvinnene. I de sterke vindkastene fløy reklameplakater og store reklameballonger over løypene og kunne truffet utøverne.

- Det er fare for løperne akkurat nå, sa Jann Post da det blåste som verst.

Da herrenes sprintprolog skulle starte blåste fire store trær over ende i løypa, ifølge NRK, og FIS valgte altså å kansellere rennet.

Forholdene var så dårlige i Oberstdorf at juryen i utgangspunktet bestemte seg for å endre herrenes sprintløype. Herrene skulle egentlig gå kvinneløypa både i prologen og finalene. Slik ble det altså ikke.

- Noe slikt har jeg aldri opplevd, at trær knekker som fyrstikker rundt meg, sier Løfshus til NTB.

- Du så at trær knakk?

- Ja, det gjorde jeg absolutt. Dette var bra jobbet av juryen og det var en veldig bra og klok avgjørelse, sa Løfshus om juryen avgjørelse om å avlyse begge sprintdistansene i Oberstdorf.

Falla vant kansellert prolog

Maiken Caspersen Falla vant prologen overlegent foran Jessica Diggins og Sandra Ringwald, mens Ingvild Flugstad Østberg hadde særdeles vanskelige forhold og tapte hele 13 sekunder til prologvinneren.

Østberg blåste nesten ut av sporet da hun la ut på prologen i Oberstdorf i dag. Tour de Ski-lederen ble møtt av en skikkelig vindkule og mistet balansen bare meter etter start.

- Ja, jeg blåste nesten ut av sporet. Hva skal jeg si?, sier Østberg til Dagbladet i ruskeværet.

Det betød at Heidi Weng kunne ta innpå seks sekunder på Østberg bare i prologen og er nå 27 sekunder bak Østberg i sammendraget.

Resultatene fra prologen blir ikke tellende i touren etter at resten av konkurransen ble avlyst.

Mari Eide hadde gode forhold og gikk inn til en fjerdeplass i prologen.

Dermed var det fire norske jenter som gikk videre fra prologen.

Heller ikke Kathrine Harsem var heldig med forholdene. Også Harsem hadde motvind i prologen og endte langt bak Fallas bestetid og røk ut.

- Ja, noe så jævlig, sa en skuffa Harsem til Dagbladet.

Og var det ikke været, var det funksjonærene. Silje Øyre Slind startet som nummer en, men ble ropt tilbake til start etter at hun var sendt ut i regnværet.

Dermed måtte hun snu, og begynne på nytt.

- Han sendte meg ut fem sekunder for tidlig, forklarer Øyre Slind overfor Dagbladet.

Så roet det hele seg litt ned. Dermed var det omtrent halvparten av løperne som fikk langt bedre forhold å gå under.

- Det ble litt mye vind i starten her. Kanskje spesielt for Ingvild og Kathrine, sier landslagstrener Roar Hjelmeset til Dagbladet.