OVERLEGEN: Michael Matthews hadde tilsynelatende god kontroll på oppløpet i Bilbao. FOTO:  AFP PHOTO / VALERY HACHE
OVERLEGEN: Michael Matthews hadde tilsynelatende god kontroll på oppløpet i Bilbao. FOTO: AFP PHOTO / VALERY HACHEVis mer

Sprinter åpnet med seier i Baskerland

Sto imot kjøret fra sammenlagtkanonene.

(procycling.no): Baskerland rundt åpner litt i skyggen av klassikerne, men er et svært viktig ritt i oppkjøringen til Ardenner-klassikerne.

Derfor var det svært synd at Lars Petter Nordhaug måtte melde forfall for sitt Team Sky.

Men også sammenlagtryttere som Nairo Quintana, Rafal Majka, Tejay Van Garderen, Joaquim Rodriguez, Andrew Talansky og Bauke Mollema reiser dit ned med mål om å pynte på sine palmares (merittliste).

Tre fjell på åpningsdagen Åpningesetappen var ikke mer enn 162,7 kilometer lang. Den både startet og sluttet i Bilbao, og bød på tre kategoriserte stigninger på veien.

Allerede etter sju kilometers sykling, stakk Omar Fraile (Caja Rural), Brian Bulgac (LottoNL-Jumbo) og Anthony Turgis (Cofidis) av fra hovedfeltet.

Avstanden økte raskt, og stanset etter hvert på over sju minutter.

Deretter startet kampen om klatretrøya etter dag én av det tøffe rittet.

Turgis virket sterkest innledningsvis, men over toppen av Alto del Vivero (fire kilometer á 8,13 prosent) var Fraile sterkest.

Caja Rural-rytteren plukket åtte poeng underveis, og bærer klatretrøyen under tirsdagens etappe.

Movistar styrte for Quintana Bak i hovedfeltet styrte Movistar tempoet for lagkaptein Nairo Quintana.

De var litt over tre minutter bak bruddet over toppen.

Deretter syklet rytterne en del av de samme veiene tilbake mot Bilbao. Alto del Vivero skulle klatres for andre gang i dag, men denne gangen fra motsatt side.

Idet Freil passerte Guggenheim-museet i Bilbao, var avstanden tilbake til hovedfeltet i ferd med å synke til to og et halvt minutt.

Derfra og inn ble det derimot mye verre. Ved foten av fjellet var avstanden nede i 20 sekunder.

Angrepene startet Tim Wellens (Lotto-Soudal), Julian Arredondo (Trek Factory) og Alexis Vuillermoz (AG2R) var de første som angrep, men forsøket ble kjørt inn noen kilometer senere.

Deretter var det Sergio Henao som angrep, men på nytt samlet det seg før utforkjøringen inn mot mål. Angrepene til tross, det var noen sprintere som maktet å klore seg fast på halen av feltet.

Der satt også Michal Kwiatkowski. Den svært anvendelige verdenmesteren er en rytter som så ut til å ha lyst til å prøve seg utforkjøringen ned fra fjellet og, men verken han eller Tony Martin kom seg avgårde.

Velt og samlet spurt På flatene inn mot Bilbao angrep Wellens igjen. Så forsøkte Tony Martin seg, men heller ikke tempokanonen var sterkt nok til å kjøre seg unna.

En Tinkoff-Saxo-rytter fikk noen hundre meter i søkelyset, før Cofidis effektivt satte en stopper for forsøket fra Philippe Gilbert.

Dermed ble det spurt, og her var Michael Matthews (Orica GreenEDGE) sterkest.

Australieren kunne ta på seg ledertrøyen etter rittets første dag. Tidligere har han også syklet iført ledertrøyen i både Giro d´Italia og Spania rundt.

Nok en gang var det han gode klatreegenskaper som gjorde at han kunne true sammenlagtrytterne mot slutten. Han bør også være en utfordrer til Alexander Kristoff og Peter Sagan i kampen om poengtrøya under sommerens Tour de France.

Polske Kwiatkowski har sammenlagtambisjoner i Baskerland rundt, og endte opp på andreplass på etappen. Han holdt på å vinne Paris-Nice tidligere i år, men ble knust av blant annet Richie Porte med 29 sekunder på den avsluttende tempoen.

Tempo venter også i dette rittet. En 18 kilometer lang affære på rittets siste dag, førstkommende lørdag.

Artikkelen ble levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!