Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sprinter mot tronen

Marit Bjørgen (24) er i ferd med å bli tidenes beste norske langrennsjente. Det vil hun helst ikke tenke på.

-  Ja, jeg er vel kanskje litt overrasket, sier Marit Bjørgen.

Men:

-  Jeg visste jo at jeg hadde trent mer og hardere enn før, forteller jenta som opplever sine mest suksessrike dager som langrennsløper.

-  Jeg har det topp, flyter på en bølge.

-  Ikke uslåelig

Sprinten på golfbanen i Asiago i går var hennes fra start av, og akkurat det har vært gjennomgangsmelodien i hele år. Hvorfor? Trening, selvfølgelig.

-  Jeg tror nok det er flere som trener mer enn meg, men ingen trener like hardt, mener Bjørgen, og derfor virker hun urokkelig om dagen. Men slikt kan snu.

-  Jeg er ikke uslåelig. Jeg er ung og ujevn, og har ennå mye å jobbe med - spesielt teknisk.

Når Marit kutter ydmykheten, viser det seg et konkurransemenneske som ikke bare er en utfordrer til Bente Skaris norske langrennstrone, men er i ferd med å ta fullstendig kontroll over den.

Derfor dukker sammenlikningene med Skari opp om dagen, men Bjørgen mener de er i seineste laget.

-  Jeg er jo bedre enn henne. Da hun var 24, hadde hun ikke vunnet 15 verdenscupseire forteller sprintesset. Bente Skari endte med 44 verdenscupseire men gikk ikke til topps før hun var 25.

Tidenes beste?

Og da er det kanskje riktigere å begynne å snakke om Bjørgen som tidenes beste norske langrennsjente? Det er store ord om en ung kvinne.

-  Jeg sier ikke nei takk til det, for å si det sånn. Det er artig, sier Bjørgen.

Men:

-  Jeg prøver å glemme all suksessen. Jeg vil legge den bak meg og fokusere på nye ting.

-  Jeg er ikke ung og lovende lenger, sier 24-åringen.

Langrennskarrieren er staket ut, og da er livet sånn det skal være:

-  Jeg har ikke lyst til å studere, eller gjøre noe annet. Jeg har det perfekt nå, forteller Bjørgen, som har fått merke at det koster å være i toppen.

-  Det har vært et veldig mentalt trøkk i tillegg til det fysiske, sier Marit.

Nå kan hun sette tennene i juleribba vel vitende om at hun har verdens feteste merittliste denne sesongen: fem seirer på sju starter individuelt. Og nå er hun sliten.

-  Nå tenker jeg fram mot VM, og derfor frister det lite å gå i Ramsau neste helg. Jeg er dau i kroppen.

Muskelmas

Det er en kropp det har vært mye fokus på - spesielt etter at Dagbladet trykket bildet av Bjørgens muskuløse rygg tidligere i år. Nå synes hovedpersonen det har blitt vel mye styr rundt musklene hennes:

-  Styrken min er ikke grunnen til at jeg vinner. Det er utholdenheten og et forbedret O2-opptak som gjør at jeg lykkes, sier Bjørgen og forklarer:

-  Jeg har enn kropp med mye muskler, men er for eksempel ikke sterkere enn Vibeke Skofterud. Derfor blir det feil å trekke frem musklene mine hele tida.

Gode penger

Uansett hva det er: Marit Bjørgen er den nye langrennsdronningen - og slikt betaler seg. Når Dagbladet konfronterer henne med at hun hittil i sesongen har dratt inn en halv million kroner i rene premiepenger, forsøker hun å vri seg unna.

-  Nå hørte jeg ikke hva du sa, ler Bjørgen.

-  En halv million.

-  Jeg gjør ikke dette for pengene.

-  Men det gjør vel ikke noe å tjene litt?

-  Det er greit å sikre seg økonomisk, ja. Men jeg er ikke sikker på om det tallet stemmer, jeg har ikke sjekka kontoen.

-  Nye mål

Det har i alle fall blitt nok kroner til at familien Bjørgen kan vente seg litt ekstra under treet i år. Men før den tid skal det ferieres - etter dagens lagsprint i Asiago.

-  Det blir vel å ligge på sofaen og se TV. Det blir ikke mye «tjohei» i jula - det er helt sikkert.

Det betyr hjemmejul med ribbekos og treningsøkter med neste års VM i bakhodet.

-  Det er alltid mål å sette seg.

PÅ VEI: - Jeg håper dette fortsetter i mange år framover, sier Marit Bjørgen, som har planer om å fortsette suksessen med minst 3 VM-gull i februar neste år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media