Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sprintet fra Petter

Det gjelder å prøve. Bare spør Martin Johnsrud Sundby.

 SPRINTSENSASJON:  Martin Johnsrud Sundby utnyttet det treige føret maksimalt takket være sin egen konsentrerte sprinttrening. FOTO: Tormod Brenna/Dagbladet.
SPRINTSENSASJON: Martin Johnsrud Sundby utnyttet det treige føret maksimalt takket være sin egen konsentrerte sprinttrening. FOTO: Tormod Brenna/Dagbladet. Vis mer

I GÅR lignet Martin Johnsrud Sundby nesten sitt gamle litt kantete og trassige jeg da han skjelte ut sporten sin for å tenke for mye på TV og sirkus. I dag var han sitt sanne jeg idet han sprengte enda en ny grense. Det er til å huske på i den videre framgangen for en som allerede har markert seg som en av Norges aller største langrennsløpere:

•• For hvordan er det mulig for en sliter med treig fibertype å spurte ned Petter Northug?

I hvert fall ved å forsøke.

DET var det forsøket Martin selv datt litt ut av i går da han klaget over at Det internasjonale Skiforbundet (FIS) presset gjennom et sørperenn i tyske Oberhof. Da glemte han at den lille langrennskomiteen i FIS ikke har gjort noe annet de siste årene enn å prøve og dra maksimal interesse ut av en svært begrenset sport:

•• Tour de Ski har åpnet langrenn for millioner av nye TV-seere, og slik gitt Martin og mange andre skientusiaster sjansen til å drive idretten sin på heltid.

Om dette mest er sirkus, er det i så fall begrepet i sin aller beste mening.

FOR langrenn vil alltid være sårbar for tilfeldigheter med vær og føre. For noen dager siden virket det som en ulempe for Martin Johnsrud Sundby med tanke på en mulig sammenlagtseier i Tour de Ski, og fikk Justyna Kowalczyk til å dra hjem uten å forsøke. I dag var det en forutsetning for at Martin selv fikk mye ut av den forbedrete hurtigheten sin.

Tross noen grinete kommentarer ble han igjen i Oberhof og tok forholdene som de var. En gang var det kjennetegnet på den klassiske skiløperen som nettopp Martin identifiserer seg med. Nye løyper og moderniseringen av langrenn til en stadionidrett dekker stort sett til denne tradisjonen, men historien kan gjenta seg bare om halvannen måned:

•• OL kommer sannsynligvis med ekstreme temperaturforskjeller og en uvant varme i løypa.

Da hjelper i hvert fall ingen boikott.

DERIMOT kommer Martin til å få bruk for den klart bedre spurtstyrken han har trent inn. Da opptreningen startet til OL-sesongen sist vår, tok han et oppgjør med sin egen manglende hurtighet og erstattet innbilt maktesløshet med konsentrert satsing.

Sett i etterkant er det mest overraskende at denne endringen ikke har kommet før. Martin er ellers en storløper preget av bevissthet rundt alle detaljer. Da var det egentlig bare naturlig at han også systematisk angrep sin egen treighet.

Uansett har treningen fungert. I OL kan han vinne en spurt mot de fleste av konkurrentene, men neppe mot Petter Northug.

FOR utklassingen av Petter på de siste tre hundre meterne var fortsatt mest et resultat av snøforhold og Northugs skjøre form. Sånn har merkelappen "Raskere enn Petter" sannsynligvis et datostempel.

Poenget er bare at slike datostempler i utendørsidretten langrenn ikke begrenses av "før" og "etter". Det gjelder også akkurat den dagen da alt stemmer både for løper og ski.

Vanligvis har dette vært Petters dager. Få har som ham klart å hente ut det maksimale i nettopp VM eller OL. Jeg tror det kommer til å skje igjen i Sotsji, men desto bedre at han ikke kommer i tetstriden der alene.

Nå er Martin Johnsrud Sundby i hvert fall oppe på siden.