Sprintgutta slått gule og blå

I en vill og rå maktkamp mellom verdens fire beste sprintere, måtte de norske sprintgutta på ny strekke våpen mot svenskene.

Det ble svenskenes dag på skøytesprinten i Nove Mesto søndag, akkurat som i Düsseldorf i oktober.

Peter Larsson kastet seg foran Håvard Bjerkeli på de siste centimeterne og snek til seg 2. plassen bak vinneren Thobias Fredriksson. Tor Arne Hetland måtte nøye seg med 4. plassen.

Finalen ble underholdning av beste merke. Alle fire prøvde seg etter tur. Det var staver, albuer og knær overalt. Hvert eneste lille smutthull ble utnyttet. Lenge så det ut som Håvard Bjerkeli ville vinne, men inne på det lange oppløpet stivnet han ørlite.

- Det verste og hardeste finaleheatet i hele mitt liv. Det var som ishockey, sa vinneren Thobias Fredriksson etterpå.

- Det kan du si som vant, repliserte Bjerkeli umiddelbart.

Antiklimaks

- Kjempegod laginnsats av oss, men finalen ble et lite antiklimaks når vi ble slått av svenskene, mente sprinttrener Ulf Morten Aune.

- Jeg følte meg sinnssykt sterk i kvart- og semifinalen, men i finalen ble det stang ut. Slik er det. Det begynner å bli jevnt i sprint, mente Hetland, som helt sikkert var mer misfornøyd med 4. plassen enn han ville ut med.

Han liker ikke å bli slått. I Fredriksson og Larsson har Bjerkeli og Hetland virkelig fått noe å bryne seg på. Fredriksson er sterk på lange oppløp, Larsson er kanskje den kjappeste av samtlige.

Råtten

Håvard Bjerkeli trodde han skulle vinne finalen helt til oppløpet startet. Det hadde han ikke trodd for bare én uke siden.

- Da ble jeg to minutter bak vinneren i et vanlig kretsrenn hjemme i Norge. Da er det ikke rart at en begynner å spekulere. Kroppen var helt råtten, slik har jeg følt meg i lang. Jeg har tatt flere tester, men de viser ikke noe galt. Vi har funnet ut at jeg er frisk, og i dag fikk jeg bevist at det ikke er noe feil med formen. Jeg klarte ikke å vinne, men det hjelper å komme på pallen, sa en mellomfornøyd Bjerkeli.

Den norske innsatsen var formidabel søndag. Jon Kristian Dahl fulgte opp med 8. plass, Krister Trondsen ble nummer 14, Trond Iversen nummer 15, Trond Einar Elden nummer 17 og Håvard Solbakken nummer 19.