Sprintklaff for Hjelmeseth og Martinsen

Bente Martinsen vant som hun ville. Det samme gjorde Odd-Bjørn Hjelmeseth. Like fullt, sprintsuksessen i Stockholm i går er ikke nok til å rette opp inntrykket av at norsk langrenn har trøbbel. Nå skal opplegget endres.

- Flott løype, fin stemning og deilig med hundre verdenscup-poeng, sa Bente Martinsen etter å ha knust all motstand i Gamla Stan i går. Så la hun til:

- Men kampen mot Kristina Smigun om verdenscupen er nok kjørt.

Bente har rett. Verken hun eller noen andre norske langrennsløpere kan vinne verdenscupen denne vinteren. Løpernes form har ikke vært stabilt god nok.

- Opplegget i år er ikke godt nok. Nå må vi lære av det som har skjedd, og finne ut hvordan vi skal beholde formen hele sesongen. I den perioden vi har vært dårligst, ville det gått mesterskap om dette hadde vært VM- eller OL-sesong, sier leder av langrennskomiteen, Jan Erik Granamo, til Dagbladet.

Lærepenge

Landslagssjef Inge Andersen karakteriserer nedturen som en nyttig lærepenge.

- Fordi det er en mellomsesong, har flere av løperne prioritert å gå flest mulig renn for å se hva de tåler. I november, desember og delvis januar er det blitt altfor mye reiser og konkurranser, og for lite kvalitetstrening. All trening har dreid seg om restitusjon. Nå er batteriene tomme, sier Inge Andersen, og tenker blant annet på den begredelige innsatsen i Falun sist helg.

I en VM- eller OL-sesong ville opplegget vært helt annerledes.

Kyniske

- Da må vi være mer kyniske, og prioritere hvor vi skal reise og starte. Opplegget i år har vært helt bevisst, for å høste erfaringer. Hvis mars blir like svak som februar, vil jeg bli overrasket.

- Vi har allerede tatt konsekvensen av nedturen, og satser maksimalt på å være tilbake på hugget i sesongavslutningen, sier Inge Andersen til Dagbladet.

arne.thoresen@dagbladet.no