Sprintkometens VM- håp lappet sammen

Eirik Brandsdal tilbake med startnummer på brystet etter at korsbåndet røk i mai.

FRA FORTVILELSE TIL GLEDE: Eirik Brandsdal hadde akkurat blitt tatt ut på sprintlandslaget for sesongen 2010/2011 da uhellet var ute. Både fremre korsbånd og menisken røk. 24-åringen har imidlertid stablet seg på beina igjen, og stiller på startstrek i sesongens første renn.  Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
FRA FORTVILELSE TIL GLEDE: Eirik Brandsdal hadde akkurat blitt tatt ut på sprintlandslaget for sesongen 2010/2011 da uhellet var ute. Både fremre korsbånd og menisken røk. 24-åringen har imidlertid stablet seg på beina igjen, og stiller på startstrek i sesongens første renn. Foto: Håkon Mosvold Larsen, ScanpixVis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Eirik Brandsdal (24) hadde knapt rukket å få gladbeskjeden om at han var blitt en permanent del av det norske sprintlandslaget før uhellet var ute.

Sprinttalentet spilte løkkefotball med noen kamerater da han kjente at noe slo seg alvorlig vrangt i kneet hans.

- Det var ingen duell, eller ingen som var borti meg da det plutselig smalt i kneet midt i en spurt. Kombinasjonen av slitt kunstgress og litt for grove knotter, var nok årsaken til at jeg falt og fikk en vridning i kneet, gjenforteller Brandsdal overfor Dagbladet.

En MR-undersøkelse dagen etter avdekket at fremre korsbånd i det ene kneet var revet av.  Det samme var begge menisker. Selv om Brandsdal ikke var i stand til å rette ut kneet, måtte han tålmodig vente på at hevelsen gikk ned før det ble tatt en avgjørelse på om han måtte opereres.

Det var ingen annen utvei enn å legge seg under kniven. Etter å ha fått lappet sammen korsbåndet og skåret bort litt av meniskene, begynte han på det som har blitt en forlenget vei mot sesongens store mål ; VM-sprinten på hjemmebane i Holmenkollen.

Raskt tilbake Fem og en halv måned etter den kompliserte kneskaden, står Brandsdal i dag på startstreken når den nasjonale langrennseliten tar fatt på konkurransesesongen med 15 kilometer fri teknikk på Beitostølen.  

- Opptreningen har gått veldig bra. Samtidig er jeg også heldig som er langrennsløper. Jeg er langt unna å kunne spille fotball, og sliter på løpeøkter, men ski er såpass skånsomt for kneet at det har gått veldig bra.

Alt er imidlertid ikke som det skal være, selv om konkurranseinstiktet overvinner frykten for at kneet skal svikte igjen.

- Jeg tror ikke det blir noe problem underveis i renn, for jeg har et sterkt konkurranseinstinkt. Men når jeg kommer i mål, må jeg innrømme at det ikke kjennes helt normalt ut. Jeg tenker litt mer på det etter og utenom konkurranse, sier han.

- Ski er gunstig stabilitetsmessig. Det som mangler, er muskulatur i låret, og det er litt problematisk. Muskulaturen lå brakk lenge i påvente av operasjon. Når det begynner å dra seg til på alle fronter, er jeg mer utsatt for belastningsskader, og det tenker jeg litt på, innrømmer 24-åringen.

Kollen i vinduet Selv om han står på startstreken i dag uten de store ambisjonene, er målsetningen uendret. Han vil gjerne legge beslag på den ene av fire ledige plasser på sprintlaget som skal kjempe om gull i Kollen. Bare Ola Vigen Hattestad er sikret deltagelse som tittelforsvarer fra Liberec i 2009.

- VM-sprinten er helt klart den store drømmen. Jeg ser rett opp på Holmenkollen fra kjøkkenvinduet der jeg bor, og har gått mange renn der opp gjennom årene. Jeg gjorde det dessuten bra der i prøve-VM, og håper å kunne gjøre det samme til vinteren. Det er mange om beinet om en plass på VM-sprinten, og det er fire-fem uttaksrenn hvor det må gås fort for å være med for å slåss om fire plasser, sier han.

Den første virkelige prøvelsen kommer i lørdagens sprintrenn på Beito,  men Brandsdal har allerede fått gode svar på hvor han står. 

- Vi gikk et testrenn på onsdag, og jeg føler at det gikk greit. Når man er på lag med de beste i verden, gir det en god følelse å vite at man klarer å henge med.

Full støtte Selv om det er et ekstremt nivå og konkurranse i laget, er Brandsdal veldig fornøyd med måten han har blitt tatt imot på, særlig ettersom han ble skadd på et mildt sagt ugunstig tidspunkt.

- Det er kjempestas å være en del av sprintlandslaget, og jeg trives veldig godt. Det var en uggen følelse ikke å kunne være med som man ønsket på grunn av kneet, men alle har vært veldig imøtekommende og gitt meg full oppbacking, understreker Brandsdal, som nå har gitt opp fotballkarrieren.

- Nå har jeg lagt fotballskoene på hylla. Det er synd, for jeg digger å spille fotball, og har brukt det mye som en form for hurtighetstrening.

Herrenes 15 kilometer fri begynner klokka 13.20. Dagbladet kommer tilbake med mer fra Beitostølen utover dagen.