KOPI: Slik så det ut da 17 år gamle Luke Davids kopierte Usain Bolts karakteristiske show før 100-meteren i London-OL. Foto: Skjermdump Olympic Channel
KOPI: Slik så det ut da 17 år gamle Luke Davids kopierte Usain Bolts karakteristiske show før 100-meteren i London-OL. Foto: Skjermdump Olympic ChannelVis mer

Luke Davids fra Sør-Afrika hermer etter idolet Usain Bolt

Sprinttalentet imiterte Bolt og fulgte opp med superløp

17 år gamle Luke Davids showet for publikum og sørget for full sør-afrikansk jubel da han etterlignet Usain Bolt og tok ungdoms-OL-gull.

Sør-Afrikas Luke Davids er en av verdens mest talentfulle sprintere. Det viste den 17 år gamle sør-afrikaneren i ungdoms-OL i Buenos Aires.

Davids var raskest av samtlige på de to 100-meterne som ble slått sammen for å avgjøre hvem som skulle ta OL-gullet. Dermed kunne han juble for et overlegent olympisk gull.

Det var imidlertid ikke bare på de 100 meterne at Davids viste at han hadde talent. 17-åringen hadde tydelig funnet motivasjon i tidenes beste sprinter, Usain Bolt. Både før og etter løpet som sikret OL-gullet imiterte sør-afrikaneren den jamaicanske sprintlegenden helt prikkfritt.

- Mitt idol

Inspirasjonen kom fra ablegøyene til Bolt under OL i London i 2012.

- Usain Bolt er mitt idol. Jeg så på videoer av ham for å gi meg motivasjon, så 100-meteren hans og tenkte, «dette er jeg nødt til å gjøre!», sier han i et intervju med IAAF etter seieren.

Selv om han ikke er redd for å etterligne idolet, understreker Davids at han ikke kan sammenlignes med mannen som har vunnet tre OL-gull på 100 meter.

- Jeg er en helt annerledes person. Han er ikke meg, og jeg er ikke ham. Vi har forskjellige personligheter. Jeg forsøker å fokusere på mine mål og hva jeg må gjøre. Jeg tenker ikke mye på sammenligninger mellom meg selv og ham.

Overlegen ungdomsmester

På den andre av de to 100-meterne løp han på meget sterke 10.15 sekunder i for sterk medvind. Med 10.56 i det første løpet ble totaltiden 20.71. Det ga Davids en overlegen sammenlagtseier, han var den eneste utøveren under 21 sekunder over de to løpene.

- Følelsen av å være den raskeste unge mannen i verden og være nummer en, er helt fantastisk, fortalte Davids til Team SA.

OLYMPISK MESTER FOR UNGDOM: 17 år gamler Luke Davids var overlegen på 100 meter i ungdoms-OL. Foto: NTB Scanpix
OLYMPISK MESTER FOR UNGDOM: 17 år gamler Luke Davids var overlegen på 100 meter i ungdoms-OL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har drømt om dette øyeblikket i mange måneder nå. Publikum her var utrolige. Støtten de ga til oss på løpebanen, på oppvarming og til alle tider er sensasjonelt.

I tillegg til Davids var det Nigerias Alaba Olukunle Akintola og Japans Seiryo Ikeda, som tok de to andre medaljene på 100 meter i ungdoms-OL.

Davids' personlige rekord på distansen er 10.31, som han satte tidligere i år. Til sammenligning begynte ikke Bolt å konkurrere på 100 meter før i 2007, året før han tok sitt første OL-gull på distansen. Da han var 17 løp han riktignok fantastiske tider på 200 meter og 400 meter med tidene 20.13 og 45.35.