ANKLAGER BJØRGEN: Kari-Pekka Kyrö, som trente det finske langrennslaget som fikk mange av utøverne tatt for doping i VM på hjemmebane i 2001, kommer med dopingbeskyldninger mot Marit Bjørgen. Foto: Roni Rekomaa, Scanpix
ANKLAGER BJØRGEN: Kari-Pekka Kyrö, som trente det finske langrennslaget som fikk mange av utøverne tatt for doping i VM på hjemmebane i 2001, kommer med dopingbeskyldninger mot Marit Bjørgen. Foto: Roni Rekomaa, ScanpixVis mer

- Sprøyt fra ende til annen

Den finske doptreneren Kyrö beskylder Bjørgen for juks.

Korrigering: Kari-Pekka Kyrös uttalelser om Bjørgen kom i februar i fjor.

(Dagbladet): Den tidligere finske langrennstreneren Kari-Pekka Kyrö kommer i avisa Iltalehti i dag med dopingbeskyldninger mot Marit Bjørgen.

- Bjørgens kombinasjon av store muskler, fettfri kropp, høye blodverdier og god helse under konkurransesesongen er et umulig regnestykke med normal trening, sier han til avisa ifølge TV 2.

Kyrö var trener for det finske laget som skapte skandale da en rekke av utøverne ble avslørt for massiv dopingbruk i ski-VM på hjemmebane i 2001.

Bak avsløringene sto norske Inggard Lereim, som nå er leder for den medisinske komiteen for nordiske grener i FIS.

Lereim er ikke så overrasket over at dette kommer fra Kyrö.

- Dette er sprøyt fra ende til annen. Jeg er ikke overrasket over noen ting fra den kanten. Motivet kan man bare tenke seg på bakgrunn av det triste som skjedde for 11 år siden, sier Lereim til Dagbladet.

Testes mest Kyrö ble kastet som finsk landslagstrener etter skandalen i Lahti-VM, og har siden brukt mye energi på å slenge om seg med beskyldninger. Blant annet sammenliknet han Norge med DDR i forbindelse med det kontroversielle «Rikets tilstand»-programmet der det feilaktig ble framsatt dopingbeskyldninger mot norsk langrenn under Lillehammer-OL.

MUSKEL-MARIT: Marit Bjørgen viste muskler da hun ble kåret til både årets kvinnelige utøver og årets forbilde under Idrettsgallaen. Kyrö tror ikke på at musklene er trent fram naturlig. Foto: Lise Åserud,  Scanpix
MUSKEL-MARIT: Marit Bjørgen viste muskler da hun ble kåret til både årets kvinnelige utøver og årets forbilde under Idrettsgallaen. Kyrö tror ikke på at musklene er trent fram naturlig. Foto: Lise Åserud, Scanpix Vis mer

Den finske treneren er dømt for bedrageriforsøk og smugling av doping i finsk rett.

Lereim mener Bjørgen er av de utøverne som testes aller mest.

- Alle vet jo at dette er et treningsprodukt. Det er ingen som blir testet hyppigere enn de som vinner mest, og Bjørgen er jo definitivt blant disse, sier Lereim.

Kyrö hevder Marit Bjørgens karriereutvikling ikke kunne la seg gjøre ved med vanlig trening.

- Det man ikke har fått av Gud, kan man få av en norsk idrettslege, sier Kyrö.

 Langrennsjentenes lege, Dag Lunder, vil helst ikke forholde seg til påstandene fra finnen.

- Jeg kan bare si at alt ved Marit helt naturlig, det finnes bare naturlig ingredienser i Marit. Påstandene er tatt ut av løse lufta, sier langrennslegen til Dagbladet.

Kommenterer ikke Trener for kvinnelandslaget i langrenn, Egil Kristiansen, har snakket med Bjørgen om saken. Han sier hun ikke ønker å kommentere utspillet fra Kyrö.

- SPRØYT: Inggard Lereim, som leder FIS' medisinske komite, er ikke overrasket over beskyldningene fra Kyrö, men avviser dem som reint sprøyt. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
- SPRØYT: Inggard Lereim, som leder FIS' medisinske komite, er ikke overrasket over beskyldningene fra Kyrö, men avviser dem som reint sprøyt. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix Vis mer

- Går beskyldningene inn på henne?

- Nja, hun har den kroppen hun har fått utlevert fra naturen. Det er synd at det kommer slike beskyldninger. Utover det har Marit ingen kommentar.

Kristiansen synes det er pussig at Kyrö får bruke Finlands største avis til å rette beskyldninger mot den norske skidronningen.

- Dette føyer seg inn i rekka av dumme ting Kyrö har gjort og sagt. Han er vel en slags ekspert på dette området, han kan mye om doping.