Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spruter av lykke

MADONNA DI CAMPIGLIO (Dagbladet): Sju kilo slankere enn i fjor kjørte Tom Stiansen (31) i går ned til tredjeplass, hans første palltur på tre år. Våt av champagne savnet han kona Hanne og sønnen Tinus. - Å bli far har løftet meg som skiløper, sier Tom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg begynte å grine da jeg skjønte at det holdt til pallen, sier Tom til Dagbladet mellom gratulasjonene fra alt og alle.

Bode Miller, som nå har vunnet to renn på to dager, ga sitt bidrag da han ristet og tømte champagneflaska si over verdensmesteren i slalåm fra Sestriere i 1997. Tom har ikke stått på pallen i v-cupen siden tredjeplassen i Aspen 28. november 1998. Etter sin sjette pallplassering i karrieren (to i storslalåm) ser han nå bare framover.

Nedtur på nedtur

- Jeg føler meg bedre nå enn i 1997. Nå revurderer jeg målsettingen om å bli førstepuljekjører igjen. Jeg vil stabilisere meg blant de fem beste, sier Tom.

- Fantastisk artig at Tom skulle klare dette. Han har slitt så mye etter skaden, sier slalåmtrener Steve Skavik.

Det meste har gått galt for Tom etter at han mistet kontrollen og kjørte rett i sikkerhetsnettet under storslalåmrennet i Alta Badia 19. desember 1999. Seks dager tidligere hadde han kjørt ned til 4. plass - nettopp her i Madonna di Campiglio. Men da akillesen og menisken røyk og begge måtte opereres, var det nære på at karrieren som toppløper tok slutt. I fjor var 12.-plassen i Madonna eneste plassering blant de 20 beste. VM i St. Anton måtte han se på TV hjemme i stua.

- Jeg har blitt litt eldre. Dette er ekstremt deilig etter mye slit, skader og tull, sier Tom.

Han vurderte å gi seg som skiløper da han og kona Hanne ble foreldre til Tinus i april. Økonomien var anstrengt etter to sesonger uten premiepenger.

- Trengte ei anstendig årslønn, sier han.

Dessuten fungerte kroppen bare halvveis. Men Tom fikk trua tilbake da nykommeren Truls Ove Karlsen kom inn i slalåmmiljøet og viste gamlegutta at det gikk an å kjøre fort på ski, bare de straks la bort de lange, gamle plankene og satset på superkorte caringski (155 cm).

Løper mer

Det har også hjulpet at Tom revurderte treningsinnholdet sitt utenfor skibakken. Nå løfter han nesten ikke vekter lenger. Men legger bak seg langt flere kilometer iført joggesko.

- Det er ikke ideelt, men jeg måtte bare gjøre det på grunn av alle småskadene. Nå løper jeg intervaller og trener alternativt. Trener ikke mindre, men annerledes, sier Tom.

Løpinga har dessuten hjulpet ham med den andre forutsetningen for å kjøre på korte ski.

- Har gått ned sju kilo i vekt for å tilpasse meg det nye utstyret. De nye kortskiene har så lite støtteflate bak bindingen at det var helt nødvendig for ikke å falle når jeg kommer bakpå.

Tinus er sjef

Det har heller ikke gjort noe for matchvekta at smårollingen Tinus holder pappa i full aktivitet på hjemmebane.

- Jeg er 31 år, og hadde ikke lyst til å bli altfor gammal før jeg ble pappa. Det setter ting i perspektiv å bli far. Når jeg er hjemme tenker jeg bare på bleier, ikke på skikjøring. Må for øvrig sende en stor takk hjem til Hanne, som tar seg av alt når jeg er ute, sier Tom.

- Og nå løfter du stemninga i hele herrelaget etter fiaskoen i helga?

- Det tenker jeg ikke på i det hele tatt. Jeg ser på det i Val- d'Ishre som reine arbeidsuhell.

I kveld kjører Tom utslagningsrennet i Madonna. Etterpå dropper han trolig e-cuprennene til fordel for trening hjemme. Neste v-cuprenn går 22. desember. Der-etter venter fire slalåmrenn fra 6.- 22. januar før slalåmgutta tar OL-pause.

- Jeg mangler OL-gull, sier Tom.

Som liker seg i USA. Den eneste seieren i v-cupen stammer fra Breckenridge 1. desember 1996. Av de 14 slalåmplasseringene hans blant de ti beste er seks på amerikansk snø.

SPRUDLENDE: Vinner Bode Miller var ikke i tvil om hvem som skulle feires med champagne på pallen i går. Tom Stiansen er tilbake i verdenstoppen etter to triste sesonger.Foto: ARNT E. FOLVIK
Hele Norges coronakart