DØD: Tidligere fotballstjerne Dave Mackay, som vant mange titler med Hearts, Tottenham og Derby, er død. Han ble 80 år gammel. Foto: AP Photo/PA, File
DØD: Tidligere fotballstjerne Dave Mackay, som vant mange titler med Hearts, Tottenham og Derby, er død. Han ble 80 år gammel. Foto: AP Photo/PA, FileVis mer

Spurs-legenden Dave Mackay død

- En komplett fotballspiller.

Tidligere fotballstjerne Dave Mackay, som vant mange titler med Hearts, Tottenham og Derby, er død. Han ble 80 år gammel.

Det var Tottenham, som han spilte for fra 1959 til 1968, som offentliggjorde Mackays dødsfall.

- Han var en av våre største spillere noensinne, og en mann som alltid inspirerte dem som var rundt ham. Han hadde talent som gjorde ham til en komplett fotballspiller, heter det i en uttalelse fra London-klubben.

- Han var hjertet i vårt lag som vant «the Double» i 1961.

Klubben vil hedre Mackay med ett minutts applaus før onsdagens seriekamp mot Swansea, og spillerne vil bruke sørgebind.

- Dette er et tap for britisk fotball. Han var en legende i denne klubben, sa manager Mauricio Pochettino tirsdag.

Mackay vant alle de skotske titlene med Hearts før han flyttet sørover i 1959. Han var en nøkkelspiller da Tottenham i 1961 ble første klubb i det 20. århundre som vant ligaen og FA-cupen i samme sesong.

- Han var mitt beste kjøp noensinne, skrev klubbens legendariske manager Bill Nicholson i sin selvbiografi.

Et viktig kjøp ble han også for Brian Clough, som i 1968 lokket ham til Derby. Det endte med at klubben med Clough som manager og Mackay som kaptein ble seriemester i 1972. Da Clough reiste videre, ble Mackay manager og førte klubben til nytt seriegull i 1975.

Mackay spilte 22 landskamper for Skottland og ble i 1969 kåret til årets spiller i England. Ifølge en annen Tottenham-legende, Jimmy Greaves, var han «den beste spiller som noen gang trakk på seg Spurs-trøye».

(NTB)