Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spurs-stjerne beklager «omvendt nazi-hilsen»

- Visste ikke at den var støtende.

 I TRØBBEL: San Antonio Spurs-spiller Tony Parker beklager hvis han har såret noen etter at han gjorde en «quenelle» på et bilde sammen med den franske komikeren Dieudonne for noen år siden.  Foto: AP Photo/Darren Abate / NTB Scanpix
I TRØBBEL: San Antonio Spurs-spiller Tony Parker beklager hvis han har såret noen etter at han gjorde en «quenelle» på et bilde sammen med den franske komikeren Dieudonne for noen år siden. Foto: AP Photo/Darren Abate / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Etter at Nicolas Anelka scoret for West Bromwich mot West Ham brukte han venstrehånden til å gjøre gesten «quenelle».

Det er en feiring som er gjort kjent av den franske komikeren Dieudonne og er koblet til antisemittisme. Gesten blir også kalt en «omvendt nazi-hilsen».

Provoserende gest Flere reagerte på Anelkas feiring, og presidenten i Den europeiske jødiske kongress, Moshe Kantor, sier at han er sjokkert over målfeiringen.

- Det er sykt at en velkjent fotballspiller kan gjøre en slik provoserende og hatsk gest foran titusenvis av mennesker. Det bør ikke tolereres, sa Kantor.

I dag ble det også sirkulert et bilde av San Antonio Spurs-spiller Tony Parker sammen med komikeren Dieudonne, hvor de poserer mens de gjør den kontroversielle gesten.

Nå beklager Tony Parker, og forteller at han ikke visste at gesten kunne såre noen, eller at det lå en historie bak den.

- Denne gesten har vært en del av den franske kulturen i mange år, og det var først nylig at jeg lærte de negative delene av den. Da jeg ble fotografert mens jeg gjorde denne gesten for tre år siden trodde jeg det var en del av en morsom handling, og jeg visste ikke at det kunne være støtende eller slemt, skriver han i en pressemelding, ifølge ESPN.

- Siden da har jeg blitt gjort oppmerksom på alvorligheten rundt denne gesten, og jeg kommer helt klart aldri til å repetere den. Jeg beklager veldig for alle misforståelser eller sinne mot min handling. Jeg håper denne hendelsen vil lære andre at man må være mer bevisst på at ting vi gjør som kan virke ufarlig faktisk kan ha en historie som innebærer hat og vonde følelser.

- Må beklage Flere har reagert på Parkers bilde, og Rabbi Abraham Cooper ved Simon Wiesenthal-senteret mener Parker skylder flere en unnskyldning.

- The Simon Wiesenthal Center tar Mr. Parker på hans ord. Det er imidlertid et mer avgjørende skritt han trenger å ta: en uttalelse på fransk for å berolige 600 000 franske jøder og alle sine mange unge fans i Frankrike om at han tar avstand seg fra quenelle-gesten og alt det står for, sier Cooper til ESPN.