Spurt om pengene: - Nå går jeg

Martin Ødegaard har kapteinsbind, gigantisk lønn og «Årets spiller»-premiering fra Englands nest beste lag. Han har også knyttet seg til selskapet som Dagbladets undersøkelser viser at er den største aktøren blant de finansielle bakmennene i Premier League.

FORLATER OMRÅDET: Martin Ødegaard nekter å svare Dagbladets journalist om hvem som forvalter pengene hans i England. Video: Torgeir Pedersen Krokfjord/Bård Sørø Olsen/Dagbladet. Vis mer
Publisert

Vi står i presseområdet på Ullevaal stadion, etter Norge - Jordan 6 - 0.

I over to uker har vi forsøkt å få tak i Martin Ødegaards agent - tidligere Liverpool-stopper Bjørn Tore Kvarme, for å spørre om hvordan Ødegaard håndterer økonomien sin.

Han har ikke svart.

I en verden der toppspillerne i Premier League lever totalt avskjermet fra pressen, er dette eneste sjanse til å få Ødegaard selv i tale.

Og nå kommer han.

- Martin, det er fra Dagbladet: Saffery Champness i London - hva kan du fortelle om samarbeidet med det selskapet?

- Jeg tar gjerne spørsmål om kampen, jeg. Har du spørsmål om kampen, så fyr løs.

- Hvilke tjenester er det de utfører for deg?

- Jeg vil snakke om kampen, hvis du ikke vil snakke om kampen så går jeg.

- Men det er jo et helt ordinært selskap, som har drøssevis av spillere i stallen?

- Da tar vi det sånn, sier Martin Ødegaard.

Så er han borte.

Glasshuset

London, fem måneder tidligere: Vi går oppover Queen Victoria Street i London. En svær og litt uoversiktlig gate, som tross glamorøst navn og sentral plassering sjelden besøkes av norske turister.

Med mindre du havner i skikkelig trøbbel, selvsagt; her finner vi rettsbygningen The Magistrates’ Court - City of London, som har vært åsted for mangt et profilert rettsoppgjør.

GLASSHUSET: Her holder Saffery Champness til i London. Dagbladets selskapssøk viser at de er det største blant skattefirmaene som jobber med stjernene i Premier League. Foto: Nina Hansen
GLASSHUSET: Her holder Saffery Champness til i London. Dagbladets selskapssøk viser at de er det største blant skattefirmaene som jobber med stjernene i Premier League. Foto: Nina Hansen Vis mer

Vi stopper foran nummer 71, et funklende designpalass av sølv og glass. Innenfor byggets glupske gap av et inngangsparti, oppgir revisjonsfirmaet Saffery Champness at de forvalter formuen til over 80 Premier League-spillere.

Ved å bruke data fra spillerdatabasen i nettspillet Fantasy Premier League, som har listeført alle spillerne i Premier League, har Dagbladet kartlagt selskapene til alle spillere som var innom den britiske toppdivisjonen i 2022-2023.

NETTSPILL: Dagbladet har brukt spillerlista i nettspillet Fantasy Premier League som basis for selskapssøkene.
NETTSPILL: Dagbladet har brukt spillerlista i nettspillet Fantasy Premier League som basis for selskapssøkene. Vis mer

Kartleggingen viser at en rekke spillere investerer både i eiendom og i annen virksomhet. Vi ønsker å finne ut hvem som forvalter Premier League-stjernenes økonomi.

Rådgivernes rolle

Toppspillerne har rådgivere til bortimot alt, forklarte Aleksander Tettey, som selv har flere år bak seg på toppnivå i England, til Dagbladet i våres.

- De har økonomiske rådgivere, PR-manager og egen chef. De har hjelpere på fashion, på reising, egen fysioterapeut, hjelpere på alt mulig. Skal de kjøpe en klokke, har de kontaktpersoner som kan skaffe dem klokker på to sekunder.

- Det er snakk om enorme inntekter. Får de hjelp til å planlegge investeringer og økonomisk rådgivning?

- Selvsagt har de økonomiske rådgivere. De har ikke bare en, men flere. De har en skatterådgiver for eksempel, de deler dem opp. Så må de ha en økonomisk rådgiver som hjelper dem med investeringer og så videre. Det må de bare ha. Man klarer ikke å håndtere det alene. Det er veldig viktig å finne folk du stoler på, svarte Tettey.

Hos Saffery Champness i London og Manchester har Dagbladet funnet selskapene til flere titalls av Premier Leagues største stjerner. Undersøkelsene viser at selskapet er det største av rådgivningsselskapene som bistår spillere i fotballens største liga.

SERVITØR: Manchester Citys Erling Braut Haaland og Kevin De Bruyne jubler over ett av mange mål de to skapte sammen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SERVITØR: Manchester Citys Erling Braut Haaland og Kevin De Bruyne jubler over ett av mange mål de to skapte sammen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

En fornøyd klient er Kevin De Bruyne - «sjefservitør» til Erling Braut Haaland.

- Saffery gjør en veldig bra jobb for oss. De hjelper oss med mange juridiske spørsmål, skriver faren Herwig de Bruyne i en WhatsApp-melding til Dagbladet.

- Dette er dessverre ikke noe vi uttaler oss om, skriver Doron Salomon, fotballsjef i agentselskapet CAA, i en e-post.

Firmaet representerer en rekke stjerner, blant dem Tottenham-maestro James Maddison og den franske verdensmester Raphaël Varane, som begge har selskaper registrert hos Saffery Champness.

Toppnavn

Dagbladets kartlegging av selskaper, viser at stjerner på tvers agentfirmaer og klubber bruker Saffery Champness. Blant toppnavnene finner vi Bruno Fernandes, nevnte Varane og Victor Lindelöf hos Manchester United. James Maddison hos Tottenham. Rodri, Phil Foden og Kevin De Bruyne hos Manchester City, Raheem Sterling hos Chelsea, Gabriel Jesus hos Arsenal.

FELLES SKATTEFIRMA: James Maddison kom seirende ut av første duell med Bruno Fernandes i Premier League i august. Begge to har selskaper hos Saffery Champness. Foto: NTB
FELLES SKATTEFIRMA: James Maddison kom seirende ut av første duell med Bruno Fernandes i Premier League i august. Begge to har selskaper hos Saffery Champness. Foto: NTB Vis mer

Sammen med flere titalls andre benytter de sports-juss-ekspertene i glasshuset i London.

Dagbladet har søkt samtliges agenter - uten hell.

En talsperson for Saffery Champness sier:

- Av prinsipielle årsaker, og av hensyn til de strenge konfidensialitetsregler selskapet overholder overfor sine klienter, kommenterer vi aldri hvem selskapets klienter er. Og vi svarer aldri på spørsmål knyttet til selskapets klienter. Det er unødvendig å si, men all rådgivning og tjenester er fullstendig i tråd med lovverket i den jurisdiksjonen der klientens aktiviteter foregår.

STRÅLTE: En strålende blid Martin Ødegaard med beviset på at han - som Arsenals kaptein - ble kåret til årets spiller i Premier League, på London Football Awards i mars. Foto: London Football Awards
STRÅLTE: En strålende blid Martin Ødegaard med beviset på at han - som Arsenals kaptein - ble kåret til årets spiller i Premier League, på London Football Awards i mars. Foto: London Football Awards Vis mer

Over 190 mill. i året

Martin Ødegaard signerte for få dager siden en ny kontrakt med Arsenal, som ifølge britiske medier gjør ham til lagets best betalte spiller.

Nøyaktig hva drammenseren tjener er uklart. Men det er altså mer enn de 280 000 pundene sommersigneringen Kai Havertz, som inntil nå tjente mest i klubben, får i uka.

Det er dermed snakk om en årslønn på over 190 millioner kroner. De pengene må forvaltes.

9. januar ble selskapet 8MO10 Limited opprettet i England. Største eier er Martin Ødegaard, i styret sitter han sammen med daglig leder og bror Kristoffer. Selskapets adresse er 71 Queen Victoria Street – glasskolossen der Saffery Champness holder hus.

Da vi spurte om firmaet hadde noen minutter til å fortelle hvordan de jobber, var en av rådgiverne først positive til et Teams-møte. Så satte firmaet ned foten pr. e-post:

«God ettermiddag, Torgeir. Jeg håper alt er bra. Beklager – firmaet er ikke komfortable med at vi gjør dette pr. nå. Takk».

EKSPERT: Revisor Denis O'Connor har jobbet med fotballøkonomi i flere tiår. Foto: Nina Hansen
EKSPERT: Revisor Denis O'Connor har jobbet med fotballøkonomi i flere tiår. Foto: Nina Hansen Vis mer

Slik revisor Denis O’Connor har forklart Dagbladet, må alle inntekter Premier League-spillerne tjener i England skattlegges i England. Men penger tjent i andre land, trengs ikke å tas med innom det britiske skattesystemet.

Gir et innblikk

Primært gjelder dette såkalte bilderettigheter - inntekter spillerne får gjennom reklameoppdrag, TV-opptredener og annen bruk av navn og ansikt.

Sportsavdelingen hos Saffery Champness ledes av Pete Hackleton - i bransjekretser kjent som Englands fremste guruer på «bilderettigheter» og skattespørsmål for fotballmillionærer.

Saffery Champness har ikke ønsket å gi intervju om virksomheten sin. Men et nylig blogginnlegg fra Hackleton gir et innblikk i hans syn på opprettelse av kompliserte selskapsstrukturer for å redusere skatt.

LEDER AVDELINGEN: Pete Hackleton leder Saffery Champness' idrettsavdeling. Ifølge Dagbladets kartlegging, er de selskapet som jobber med flest spillere i Premier League. Foto: Saffery Champness
LEDER AVDELINGEN: Pete Hackleton leder Saffery Champness' idrettsavdeling. Ifølge Dagbladets kartlegging, er de selskapet som jobber med flest spillere i Premier League. Foto: Saffery Champness Vis mer

Bloggen

«(...) Til tross for skattemyndighetenes klare misnøye med misbruk av slike strukturer tidligere, kan slike selskapsstrukturer fortsatt være effektive – der det passer seg å implementere et slikt oppsett, for høyt profilerte spillere.»

Hackleton trekker linjer tilbake til da spørsmålet om bilderettigheter ble problematisert i britisk rett i 2000.

Da vant Arsenal-stjernene Dennis Bergkamp og David Platt mot britiske skattemyndigheter. Futen mente at det utgjorde skatteunndragelse da de to spillerne sluset bilderettighets-inntekter, opptjent utenfor Storbritannia, inn i selskaper i skatteparadis.

Hackleton har ikke ønsket å kommentere saken. I bloggen slår han fast:

«Samtidig er det ingen tvil om at selskapsstrukturene granskes nøye av skattemyndighetene, så de bør settes opp korrekt».

FAR OG RÅDGIVER: Martin Ødegaard og far Hans Erik Ødegaard (t.h.) fotografert på Marienlyst stadion. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
FAR OG RÅDGIVER: Martin Ødegaard og far Hans Erik Ødegaard (t.h.) fotografert på Marienlyst stadion. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

Tok standpunkt

Der lederen for sportsavdelingen i Saffery Champness har forsvart opprettelsen av komplekse selskapsstrukturer for å redusere skatt, har Hans Erik Ødegaard - Martins far og mangeårige rådgiver - tidligere tatt et klart standpunkt mot skatteplanlegging:

«Han (Martin Ødegaard) vil tjene mye penger uansett. Det er også et moralsk spørsmål. Hvorfor skal man ta en stor risiko ved å forsøke å spare skatt, når andre mennesker sliter mye mer med å betale regningene sine?», het det i en lekket e-post referert i VG. Han slo videre fast:

- Vi skal ikke operere i noen gråsoner.

Dagbladet har spurt både Martin Ødegaards agent og far om det er aktuelt å opprette selskapsstrukturer slik Hackleton skisserer.

Hans-Erik Ødegaard, har gjort det klart at han ikke ønsker å kommentere denne saken. Martin Ødegaards agent, Bjørn-Tore Kvarme, har ikke svart på en rekke anrop, meldinger og e-poster fra Dagbladet.

På Ullevaal fikk vi stilt Martin Ødegaard spørsmål selv.

Men svare, det ønsket han ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer