- Spurten mot Petter? Det var ingen spurt

Emil Jönsson angrer bare på én ting etter bronsen.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Emil Jönsson måtte tåle det kanskje største favorittstempelet på VM-sprinten etter tre verdenscupseirer tidligere i sesongen.

På forhånd hadde imidlertid Petter Northug varslet at oppløpet i Kollen ikke passet svensken så godt - og den spådommen så ut til å stemme ganske så godt.

Northug var bare nummer tre inn på oppløpet, men hadde små problemer med å ta seg forbi Jönsson de siste 100 meterne. Marcus Hellner var det ingenting å gjøre med.

Men som Petter sa etterpå:

- Det skulle iallfall ikke bli dobbelt svensk.

- Jeg var sliten
Emil Jönsson har sviktet hver gang han har deltatt i VM og OL tidligere, og var derfor en meget lykkelig bronsevinner. At han mistet sølvet til Northug - fire dager etter at han lekte seg til seier i Drammen mot nettopp nordmannen - tok han ikke så tungt.

Ifølge Jönsson kan det ikke en gang regnes som et spurtoppgjør.

- Dette var ingen spurt. Jeg var sliten, og han kom med høyere fart, sier han til Dagbladet.

Den første delen av sitatet - «det var ingen spurt» - minner til forveksling om det Northug selv sa da han ble slått av russiske Maxim Vylegzjanin i La Clusaz i desember.

- Det var ingen spurt i den løssnøen, sa han da.

Jönsson bare ler når Dagbladet spør om det er ikke slikt Northug pleier å si.

- He-he. Han er sterk i spurten. Det var deilig at det ikke var to mann med rød drakt som kom forbi meg.

- Utrolig imponerende av Marcus
Spurtfinalen ble i realiteten avgjort i den tøffe motbakken midtveis i løpet, der mange trodde russiske Aleksej Petukhov ville gå bananas om han var i finalen.

Det var han ikke - men Marcus Hellner klatring kan umulig ha stått mye tilbake for russeren på sitt beste. Han skaffet seg i hvert fall en uinntakelig luke, særlig når Northug ble mer opptatt av å sikre medalje enn å gjøre et forsøk på å ta ham igjen.

De som forventet en sur og tverr Petter etterpå, etter å ha blitt slått av en mann de færreste trodde skulle nå helt opp, ble skuffet.

- I dag var Marcus Hellner verdens beste sprinter. Han spilte på sitt kort og dro til i den siste bakken. Det var utrolig imponerende å få ei luke. Jeg trodde Ola (Vigen Hattestad) skulle klare å følge bakskia til Hellner så vi var samlet i den siste bakken, men Hellner var så sterk at han klarte å holde unna.

- I siste bakken skjønte jeg at vi tre kjempet om sølv og bronse, og at en måtte bli nummer fire. Da jeg fikk bakskiene til Jönsson var hodet på rett plass. Det skulle iallfall ikke bli dobbelt svensk, sier Northug.

I OL ble han offer for elendige ski på åpningsdistansen og ble såvidt blant de 50 beste. Deretter fikk han ødelagt staven sin av Hellner en drøy kilometer fra mål på jaktstarten - og etterpå rømte han fra pressen.

Går han alt?
Denne gangen har han fått en langt mer behagelig start på et mesterskap.

- Det var godt for meg å få en så god start. Det er alltid litt ekstra press når man konkurrerer på hjemmebane. I sprint visste jeg at jeg var en outsider, og jeg er veldig glad for sølvet, sier han.

Og han lover at det er mer i vente:

FORHINDRET DOBBELT SVENSK: Petter Northug konsentrerte seg mer om å sikre sølvet enn å gå for gullet da Marcus Hellner fikk en stor luke etter monsterrykket midtveis. - Det skulle iallfall ikke bli dobbelt svensk, sier han. Foto:  AFP PHOTO/ODD ANDERSEN
FORHINDRET DOBBELT SVENSK: Petter Northug konsentrerte seg mer om å sikre sølvet enn å gå for gullet da Marcus Hellner fikk en stor luke etter monsterrykket midtveis. - Det skulle iallfall ikke bli dobbelt svensk, sier han. Foto: AFP PHOTO/ODD ANDERSEN Vis mer

- Formen føles veldig bra. Det er fint å være med fra starten av. I de siste mesterskapene har jeg slitt med 40. og- 50. plasser i begynnelsen. Nå er det litt bedre. Å starte med medalje er bra med tanke på de neste rennene.

- Kommer du til å gå alt i VM?

- Jeg vil alltid konkurrere, men det er ikke jeg som bestemmer.

- Er det ikke du som er sjefen?

- Naaaaaa, smilte Northug lurt.

- Enormt deilig at det var Marcus som rykket
Emil Jönsson angret bare på én ting etter bronseløpet sitt: At han ikke var mer våken i bakken der Hellner stakk.

- Det som var «skit» med alt sammen, var akkurat i den lange motbakken. Jeg kom først inn, men Petter tok seg forbi på en eller annen måte. Så bremset han litt opp, som gjorde at jeg sank ned i feltet til fjerde- eller femteplass. Jeg måtte ta meg forbi Petter på innsida igjen, og da jeg hadde gjort det og kommet opp på siden av Ola Vigen, hadde Hellner allerede stukket.

- Ble du for forsiktig, kunne du gått hardere?

- Det er lett å være etterpåklok. Det blir et sånt sug. Med litt flaks kunne jeg ligget midt i klynga. Det eneste som er surt med denne dagen er at jeg ikke fikk være med da det smalt. Men sånn er sprinten, det er det som er så herlig med den skiten. Man må ha flaks. Om jeg hadde hatt flaks kunne jeg vært i bra posisjon da Marcus stakk. Nå ble det til at jeg måtte jobbe for å ta meg fram i feltet, i stedet for å svare på rykket til Marcus. Samtidig var det enormt deilig at det var nettopp han som rykket, og ikke noen rødkledde. Det hadde vært verre, gliser han.

Jönsson kunne ønske at VM-sprinten hadde gått i Drammen og ikke Kollen - for da tror han det ville blitt en annen dans.

- Det hadde vært mye bedre! Da hadde jeg vært mye mer avslappet. Nå visste jeg at jeg måtte ha flaks, og gjøre en veldig bra konkurranse for å lykkes. Det var slitsomt å vite. For det var mye press og forventninger om at jeg skulle ta medalje, selv om løypa ikke passet så bra.

- Hva sier du om Hellner?

- Jeg er jævla imponert. Om man tenker Drammen, er det en bane som passer meg utmerket, med et oppløp man får spurte på og hvor det går på maksfart. Her er det to minutters hardkjør. Det er ikke min greie. Jeg er overlykkelig over at jeg kom på tredjeplass. Det viser at Marcus og Petter er de beste i verden på å holde høy fart i to minutter, sier Jönsson.

BARE GLADGUTTER: Både Marcus Hellner, Petter Northug og Emil Jönsson var strålende fornøyd med sine medaljer. Men Jönsson irriterte seg litt over at han ikke var våken da landsmannen stakk. Foto:    REUTERS/Michael Dalder
BARE GLADGUTTER: Både Marcus Hellner, Petter Northug og Emil Jönsson var strålende fornøyd med sine medaljer. Men Jönsson irriterte seg litt over at han ikke var våken da landsmannen stakk. Foto: REUTERS/Michael Dalder Vis mer