Spurten som ikke kommer til mål

Morten Ps dagbok.

LAKKSKRAMME: Åge Skinstad viker ikke en tomme og skaper stadig nye riper i lakken for norsk langrennssports omdømme. Til venstre på bilde står (som vanlig) Dagsavisens Tor K. Karlsen. Foto: Scanpix
LAKKSKRAMME: Åge Skinstad viker ikke en tomme og skaper stadig nye riper i lakken for norsk langrennssports omdømme. Til venstre på bilde står (som vanlig) Dagsavisens Tor K. Karlsen. Foto: ScanpixVis mer

Oslo — onsdag 5. januar

«HVORFOR MÅ VI alltid ha rett i skisporet?», spør kollega Esten O. Sæther i dagens Dagbladet og konkluderer med at det blir stadig flauere å være norsk. Det er en kommentar du bør få med deg. For dagen etter at VGs Truls Dæhli sammenliknet Petter Northugs sikksakkgåing med et lommetyveri fersket for åpne kameraer — og vi liker ikke lommetyver, det har vi aldri gjort  — er det som var vondt for et par dager siden i ferd med å bli enda verre for norsk skisports anseelse.

Alt fordi Åge Skinstad og langrennsledelsen ikke gir seg på tørre møkka.

DET ER DESSVERRE som Esten skriver «blitt typisk norsk å være elendige tapere». At Åge Skinstads i dagens Dagbladet forsvarer Petter Northugs spurt og siden egen dømmekraft i døgnet som fulgte med at «det er mer injurierende å bli kalt en lommetyv», forsterker inntrykket av at den norske langrennsledelsen har mistet grepet og gangsynet.

VG-kamerat Truls har nemlig aldri kalt Petter Northug for en lommetyv — han har bare i presisjonens navn brukt en vellykket metafor for å henge halen på grisen.

Og der blir den hengende inntil noen i Norges Skiforbund tar til vettet.

Som enda et skammens bevis på dårlig lederskap og manglende forståelse for god konkurranseånd.

DET ER 75 dager eller rundt regnet 1800 timer igjen til serieåpning i Tippeligaen. Jippi!!! Når den tid kommer vet vi også om langrennsgutta har rehabilitert sitt eget omdømme og tatt folket og seierspallene med storm i Kollen. Men når det registreres at Erik Huseklepp nå er på vei til Celtic i tillegg til at tippeligaprofiler som Petter Vaagan Moen og Steffen Iversen har flyttet til London, og Martin Fillo har takket for seg i Viking — i tillegg til at det er 26 dager igjen av overgangsvinduet til Europa — så begynner jeg å bli litt bekymret med tanke på kvaliteten i vår øverste divisjon.

Vi har jo ikke råd til å erstatte dem.

Med annet enn Bosman-spillere.

Og helst fra norsk 2. divisjon eller Superettan i Sverige.

Det blir billigst sånn.

JEG SIER IKKE at det ikke er klokt. Eller riktig. Det er lenge siden jeg ble talsmann for nøysomhet og økonomisk edrulighet i norsk fotball. Klubbene kan ikke lenger bruke penger de ikke har. Men her jeg sitter nå har jeg vanskelig for å se hvordan norsk klubbfotball skal klare å heve seg internasjonalt når de fleste klubbene ikke kan hente andre spillere enn de som er gratis og over 24 år gamle.

Takk herren for Drillo, landslaget og den allerede utsolgte EM-kampen mot Danmark.

PS! Manchester United slo så vidt Stoke 2-1. Gratulerer til kollega Sigve (Kvamme) med venner.