Spurten som overbeviste Nordhaug før VM

- Det ga selvtillit.

GODT HUMØR: Lars Petter Nordhaug fikk selvtillit av å utfordre én av favorittene søndag på oppløpet i generalprøven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GODT HUMØR: Lars Petter Nordhaug fikk selvtillit av å utfordre én av favorittene søndag på oppløpet i generalprøven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

ASTORGA (procycling.no): Den norske troppen er tydelige på at det søndag handler om Alexander Kristoffs muligheter i VM.

Men selv om Katjusja-stjernen er en klar kaptein, har Norge også Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug å spille på.

- Vi må markere farlige brudd og spille på at vi har Alex i feltet på de to siste rundene, forklarer landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

Nordhaug viste bedre og bedre takter i generalprøven Tour of Britain midt i september.

- Jeg er aldri helt trygg på formen før jeg faktisk sykler ritt. Følelsen var dårlig på trening forrige uke, men her nede i Spania har jeg kjent meg kjempebra. Det føles som om det virkelig løsner, forklarer Nordhaug procycling.no på rytterhotellet i Astorga.

Løypeprofilen gjør at det kan være risikabelt å spille på ett kort i søndagens VM. Det beviste Norge og Sven Erik Bystrøm da Australia og Caleb Ewan ikke klarte å svare på 22-åringens angrep i U23-rittet.

Norge spilte ut hele kortstokken på den siste runden og satt igjen med gull, bronse og femteplass.

På søndag er landslaget i en lignende posisjon som Australia fredag hva gjelder kapteinen. De vil ha en spurt for Kristoff.

- Hadde det vært ei litt lettere løypa, hadde vi hatt den største favoritten. Nå er det helt på luggen om Alex klarer å henge med, tror Nordhaug.

-Hvordan påvirket løypetesten torsdag ditt syn på Kristoffs sjanser?

- På toppen av den første bakken tenkte jeg at Alex vinner på søndag, men så kom den tekniske utforkjøringa og den tøffeste bakken, og da ble jeg mer usikker. Den korte distansen fra siste bakketopp til mål gjør det også vanskelig å kontrollere.

- Men vi får se. Vi tror jo at Alex skal klare det og kjører deretter. Vi er klare til å ofre alt for ham, forklarer 30-åringen.

Men om rittet blir for tøft for kapteinen, skal Belkin-rytteren sitte klar om hans egne bein svarer.

Den siste testen på akkurat det gjorde han på den sjuende etappen i Tour of Britain.

Bak et tremannsbrudd satt kun de beste bakkerytterne igjen i en liten gruppe.

Nordhaug forsøkte ingen rykk underveis, men ventet på spurten. Der ble han kun slått av Michal Kwiatkowski (Polen), men han slo raske ryttere som Kevyn Ista (IAM Cycling) og Sylvain Chavanel (Frankrike).

- Det var på grunn av VM jeg gikk for den spurten, selv om det var for fjerdeplass. Det var viktig å vise meg selv at jeg kunne utfordre Kwiatkowski på oppløpet, han er jo av de raskeste bakkerytterne. Det ga selvtillit å være nær ham.

Det står i kontrast til bakkemonumentet Liège-Bastogne-Liège tidligere i år. Der angrep han med 15 kilometer igjen fordi han ikke stolte på spurten.

- Jeg angrer litt på det jeg gjorde der. I VM er det annerledes, her vil en topp ti-plassering være veldig bra for meg. Men først og fremst er det Alex det handler om. Da er det medalje som gjelder for laget, avslutter Nordhaug.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.  

RASKE BAKKERYTTERE: Michale Kwiatkowski (til høyre) spurtet tredje best i årets Liège-Bastogne-Liège. Kun Simon Gerrans (midten) og Alejandro Valverde klarte å slå polakken. Foto: AFP PHOTO, ERIC FEFERBERG
RASKE BAKKERYTTERE: Michale Kwiatkowski (til høyre) spurtet tredje best i årets Liège-Bastogne-Liège. Kun Simon Gerrans (midten) og Alejandro Valverde klarte å slå polakken. Foto: AFP PHOTO, ERIC FEFERBERG Vis mer