Spurtet fra serielederen

STAVANGER (Dagbladet): Viking - Brann 0-2. Brann spurtet fra serieleder Viking - og etterpå diskuterte Brann-spillerne hvem som er raskest av spissene Helstad, Valencia og Furuseth Olsen. - Det er meg. Jeg utfordrer Thorstein og Alex til duell, sier sesongens mest spennende spiss, Petter Furuseth Olsen.

Han får umiddelbar positiv respons hos Alex Valencia.

- Ok, jeg tar imot utfordringen, sier flankespilleren som har løpt 40-meteren på 4.89.

Thorstein Helstad ler høyt når han får høre spissmakkerens ønske.

- Jeg løper ikke om kapp med ham, nei. Han skal få lov til å gå rundt og tro at han er raskere enn meg.

Helstad har i hvert fall et teoretisk overtak på Valencia i et kommende startfelt på tre. Han har nemlig løpt 40-meteren 9 hundredeler raskere: 4.80.

Moro skyld

Furuseth Olsen kom for seint til Brann til å være med på den obligatoriske 40-meterstesten på nyåret.

- Han får jaggu være her når vi testes. Vi spurter ikke rundt for moro skyld, sier Helstad - før han åpner for muligheten at prestisjeoppgjøret likevel kan finne sted.

- Vi får se. Men at Petter er raskere enn Alex, det tror jeg nok.

Brann-gutta var naturligvis i strålende humør etter en overbevisende borteseier i vestlandsoppgjøret. Og i sentrum som så ofte før denne sesongen: Petter Furuseth Olsen. Ukjent før sesongstart, reserve i de to første seriekampene, relativt anonym i sine første kamper fra start - før han plutselig framsto som en kvalitetsspiss på dette nivået:

Rask, lur, tobeint - og hele tida på gjennombruddsjakt.

I går scoret han det første målet og spilte fri Helstad til det andre.

- Det har stort sett gått oppover, sier han nøkternt.

Et helvete

Brann-trener Teitur Thordarson vet han er veldig privilegert som ikke bare har den antatt raskeste spissen i Norge, Thorstein Helstad - men også to til i det aller hurtigste sjiktet. I går var han mest imponert over spissduoen Helstad/Furuseth Olsen.

- De kan lage et helvete for hvem som helst, sier Teitur.

Og det var akkurat det de gjorde. Lurende på offsidegrensa, hele tida på jakt etter den perfekt timede stikkeren som ville sende dem de nødvendige centimeterne foran Viking-forsvaret. Og de kom da grunnarbeidet var gjort. Gang på gang.

- Vi skapte mye mot et så godt lag som Viking. Mye fordi vi møtte et lag som var interessert i å spille fotball, sier Furuseth Olsen.

Lagene som kommer til Bergen har sjelden den samme ambisjonen. Og spesielt ikke de på nedre halvdel av tabellen. Og det er Branns store problem framover: Prestasjonene mot lag det forventes at de slår.

- Hele Bergen forventer at vi vinner sånne kamper. Det er ikke lett. Men vi må bare jobbe med å klare det. Vi vinner ikke gull hvis vi ikke er stabile, fastslår Thordarson.

Gullambisjoner

Viking spilte en god kamp defensivt, og ingen enkeltspillere kan klandres veldig for baklengsmålene. Men i går møtte Norges beste midstopperpar Tihinen/Kuivasto Norges kanskje beste spisspar - og da er det sikkert ok for alle andre enn Viking-fansen at spissparets kvaliteter ble mest avgjørende for kampen. Dessuten er det ok for spenningen.

- Jeg ser ingen grunn til at vi ikke fortsatt skal ha gullambisjoner. Seks poeng opp til Rosenborg og Viking er ingen umulighet, sier treneren.

DUELLANTEN: Petter Furuseth Olsen vant både løpsdueller og hodedueller i går. Får han det som han vil, må dessuten lagkameratene møte ham på en 40-meter.