Spydsjokket

Med 83,87 meter i Bergen i går, er Andreas Thorkildsen fra Kristiansand ny juniorverdensrekorholder i spyd. Det betyr VM-tur på stortalentet, som foreløpig nektes å flytte til Oslo av pappa og trener Tomm Thorkildsen. Han mener sønnen ikke har godt av det.

- Jeg forventet vel ikke dette helt , men det var ikke så dumt, sier Andreas til Dagbladet.

I regnvær og kjølig sommervær (ti varmegrader) fikk han maks treff, satte Thorkildsen stemmet så nær streken som overhodet mulig og mener sjøl han tjente et par meter på det.

- Spydet kan nok gå lenger i år, men jeg tviler på at det går veldig mye lenger, sier Andreas, som perset med over seks meter (77,48).

Finske Harri Haatainen hadde den gamle juniorrekorden på 82,52 fra 1996.

Idrettsfamilie

Det er hjemme i Kristiansand Andreas har lagt grunnlaget for det som kan bli Norges neste friidrettsutøver i verdenseliten. Hjemme hos mamma Bente Amundsen (tidligere norsk mester på 100 meter hekk) og pappa, fysioterapeut og helsestudioinnhaver Tomm Thorkildsen, har han forbedret persen med rundt ti meter hvert år siden han startet med spydkast som 12-åring.

- Han eier jo ikke konkurransenerver. Er iskald der andre faller sammen. Dette har han fra mora, sier pappa, og skryter videre:

- Andreas har enorme fysiske ressurrser. Han kunne hoppet 2.10 i høyde om han ville, sier pappa, som trener sønnen sammen med Åsmund Martinsen, som bor i Oslo.

Kan pendle

Sjøl er 19-åringen ivrig etter å finne seg leilighet i hovedstaden for å få trene jevnere med Pål Arne Fagernes. Men pappa synes at sønnen bør bli tørr bak ørene først.

- Det er for tidlig å flytte. Først må han begynne å spise frokost...

- Han bør heller bruke sponsorpengene til å reise inn for å trene noen økter for så å dra hjem til Kristiansand, sier Tomm Thorkildsen.

Pappa mener at de trygge omgivelsene hjemme gir Andreas større mulighet for å lykkes enn et liv aleine i Oslo.

- Der er det flere som vil ha en finger med i spillet.

Sjøl sier Andreas dette:

- Jeg får se det litt an. Kanskje jeg utsetter flyttinga til etter VM.

  • Pål Arne Fagernes mislyktes på nytt, og ble stående på elendige 77,37 i går.