Spyttet på

Nær en million tilskuere fulgte syklistenes klatring opp til Alpe d'Huez i går. Fulle tyskere kranset løypa. Lance Armstrong ble spyttet på.

Kaoset langs løypa gjorde Lance Armstrong og Robbie McEwen forbannet.

McEwen, Thor Hushovds største konkurrent til den grønne trøya, kom seg greit opp fjellet, men kokte av sinne da han snakket med TV 2 etter målpassering.

-  Tyskerne oppførte seg som svin. De viste meg finger'n, buet og veivet rett foran meg. Disse usportslige tilskuerne kan dra til h...

-  Dumt og uforsvarlig

Lance Armstrong tråkket opp fjellene i en imponerende fart. Han kom i mål på 39,41, mer enn ett minutt foran Jan Ullrich, og hele 2,23 foran Ivan Basso. Men underveis ble han flere ganger klappet og dyttet på av ivrige tilskuere. Amerikaneren var tydelig forbannet da han kom i mål.

-  Det er dumt og uforsvarlig å arrangere en tempoetappe opp Alpe d'Huez. En million mennesker her oppe er rett og slett farlig. Folk drikker, er sinte og skaper skumle situasjoner. Jeg var heldig som kom meg gjennom uten uhell i dag, sier Armstrong.

Tour de France-direktør Jean-Marie Leblanc innrømmer at flere tilskuere spyttet på Armstrong.

-  Det var flere aggressive tilskuere tett på syklistene, jeg så selv at to idioter spyttet på Lance Armstrong, innrømmer Leblanc.

Grei norsk innsats

Irritasjonen skapte kanskje ekstra motivasjon og krefter. Amerikaneren så nesten ut til å kose seg i den gule ledertrøya, og etter 12 km passerte han til og med Basso, som startet to minutter før ham.

-  Jeg ville veldig gjerne vinne i dag. Alpe d'Huez er noe helt spesielt, og det var en stor ære å vinne her i den gule trøya, sier Armstrong.

Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen kom seg begge greit opp den tøffe bakken, godt innenfor tidsfristen.

-  Utrolig fin opplevelse med et helt vilt folkeliv, sier Arvesen.

-  Det var vanvittig hardt, sier Hushovd, som fortsatt sliter med forkjølelse og hoste.

  •  Dagens etappe er 204,5 km lang, med to innlagte sprinter og fire stupbratte bakker.
SINT: Sammenlagt-leder Lance Armstrong hadde nærkontakt med tilskuerne opp den knallharde fjelletappen i går, og følte seg ikke trygg.