Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Squaw Valley - 1960

Lekenes norske høydepunkt: Knut Johannesens fantastiske 15.46,6 på 10 000 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28 år etter lekene i Lake Placid var vinter-OL tilbake i USA. For hjemmepublikummet var USAs ishockey-gull lekenes desiderte høydepunkt.

På isen utendørs var nok en gang Jevgenij Grishin den beste blant gutta. Som i 1956 vant russeren 500 og 1500. Med til historien hører det at Grishin både i 1956 og ?60 måtte dele 1500-seieren med en annen utøver - landsmannen Juri Mikhailov i '56 og nordmannen Roald Aas i '60.

Nytt i dette OL var kvinnelig deltakelse på skøyteisen. Lydia Skoblikova vant 1500 og 3000 meter.

I en alder av 35 år var Veikko Hakulinen mestvinnende i langrenn. Finnen fikk med seg en medalje av hver valør. På stafetten sikret han gullet etter en spurtduell med Håkon Brusveen.

Svenske Klas Lestander vant den første skiskytterkonkurransen i OL, mens vesttyske Georg Thoma blir historisk da han som første ikke-nordiske vinner OL-gull i en nordisk skidisiplin.

Norge ble nummer fire på medaljestatistikken med 3 gull og 3 sølv. Håkon Brusveen og Knut Johannesen bidro med ett gull og én sølv hver. Brusveen ble tatt ut på overid, men trakk til slutt det lengste strået i sekundstriden med Sixten Jernberg på 15 km langrenn.

Knut Johannesen gikk seg rett inn i historiebøkene med sin 10 000 meter. Kupper'n gikk på fantastiske 15.46,6. Før lekene hadde Hjallis rekorden med 16.32,6.

Igjen var Sovjetunionen suverent beste nasjon. Tyskland stilte under felles fane.

Hele Norges coronakart