Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

St. Paulis beste spiller er desverre ikke god nok for Norge

Da Lars Lagerbäck ble Norges landslagstrener falt Mats Møller Dæhli (24) mellom to stoler. Der ligger han fortsatt.

DET VAR EN GANG: Før Spania borte i mars snakket vi om Mats Møller Dæhli (tv) og Martin Ødergaard som en stor del av norsk fotballs framtid. Førstnevnte er satt på vent inntil videre. Begge har stor suksess på klubbnivå, men bare Martin Ødegaard er god nok for Norge. Det er mange som ikke skjønner hvorfor Mats Møller Dæhli ikke har fått et eneste minutt i 2019, og ikke er i troppen for andre uttak på rad. Undertegnede er en av dem. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
DET VAR EN GANG: Før Spania borte i mars snakket vi om Mats Møller Dæhli (tv) og Martin Ødergaard som en stor del av norsk fotballs framtid. Førstnevnte er satt på vent inntil videre. Begge har stor suksess på klubbnivå, men bare Martin Ødegaard er god nok for Norge. Det er mange som ikke skjønner hvorfor Mats Møller Dæhli ikke har fått et eneste minutt i 2019, og ikke er i troppen for andre uttak på rad. Undertegnede er en av dem. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Mats Møller Dæhli har hatt en lang periode uten skader, spiller karrierens beste fotball i verdens niende beste liga, og har endelig tillagt seg det enkelte har brukt mot ham ved tidligere uttak av landslagstropper og landslag – det altoverskyggende sluttproduktet som kreves av offensive spillere.

Likevel er han ikke god nok for Norge.

Det er ikke bare et paradoks.

Det er faktisk ganske trist.

MATS MØLLER DÆHLI debuterte for Norge borte mot Danmark i november 2013. Han fikk en halvtime for Per Ciljan Skjelbred. Siden det, i de 21 landskampene han har spilt, har han stort sett alltid vært god. Og da Lagerbäck overtok vinteren 2017 var han selvskreven i troppen.

Han kom inn i de to første kampene, borte mot Nord-Irland (0–2) og hjemme mot Tsjekkia.

I de tre neste – Sverige på Ullevaal (1-1), Aserbajdsjan på Ullevaal (2–0) og Tyskland i Stuttgart (0–6) startet han kampene.

MATS MØLLER DÆHLIS landslagskarriere ble på mange måter parkert med skrellet i Stuttgart, kvelden da alle var svake. Siden 0–6 for Tyskland har Norge spilt 20 landskamper. Til ni av dem har ikke MMD vært i Lars Lagerbäcks tropp. I åtte andre har han sittet på benken som ubrukt reserve. Hvilket koker St. Pauli-spillerens to siste landslagsår ned til tre innhopp i meningsløse treningskamper mot Makedonia borte (0-2), Slovakia borte (0–1) og Albania borte (1-0).

Med sekundene han fikk mot Albania betyr det at Mats Møller Dæhli har spilt 65 minutter landslagsfotball siden 6. september 2017.

DET ER ENHVER landslagstreners privilegium å ta ut de landslagstroppene han ønsker. Lars Lagerbäck, med bakgrunn i resultater og en ganske betydning heving av Norges laveste nivå, har tatt ut sine med en viss suksess.

NORGE ER IKKE ute av EM-kvalifiseringen 2020. Vi henger riktignok i en tynn tråd, men vi er ikke ute. Og så har vi jo play off i Nations League som et ekstra liv i mars 2020.

Det vil alltid være en mulighet om vi ikke tar minst fire poeng hjemme mot Spania (12. oktober) og borte mot Bulgaria (16. oktober).

Slik play off-kampene mot Ungarn høsten 2015 var en tilsvarende mulighet til å nå Euro 2016.

MATS MØLLER DÆHLIS problem er ikke at han ikke er god nok for Norge. Det er han. Som St. Paulis beste poengplukker (ett mål, seks målgivende pasninger) etter åtte kamper i Bundesliga 2 – i et globalt perspektiv rangert som verdens niende beste liga bak de fem store (England, Spania, Tyskland, Italia og Frankrike), samt ligaene i Brasil, Argentina og nivå to i England (Championship), er det heller ikke noe i veien med hverdagen hans. Men selv om han i motsetning til mange andre krysser av i alle boksene Lars Lagerbäck har tegnet som et slags krav for å være norsk landslagsspiller – spilletid, effektivitet og erfaring – så når han likevel ikke opp.

Det er, selv om Norges trenerduo ikke har sett Mats Møller Dæhli live en eneste gang i Bundesliga 2, Lars Lagerbäcks rett og valg.

Hva Mats Møller Dæhli angår, synes Norges neste landslagstrener å være det beste han kan håpe på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling