«Söta bror» kan stoppe Norges playoff-drøm

Zlatan & co ødela for Norge i august. Senere i høst kan de gjøre det igjen.

 NOISY NEIGHBOURS:  Det svenske landslaget med Zlatan Ibrahimovic i spissen, kan med mye om og hvis, stikke kjepper i hjulene for Norges håp om playoff denne høsten.
Foto: CHRISTINE OLSSON / NTB scanpix
NOISY NEIGHBOURS: Det svenske landslaget med Zlatan Ibrahimovic i spissen, kan med mye om og hvis, stikke kjepper i hjulene for Norges håp om playoff denne høsten. Foto: CHRISTINE OLSSON / NTB scanpixVis mer

Følg Norge-Kypros direkte i vårt fotballstudio fra klokken 19.00
 
I øyeblikket kan det ligge an til en durabelig duell mellom Norge og Sverige i kampen om den siste playoff-plassen til neste års Brasil-VM.

Svenskene ligger på en foreløpig tredjeplass i gruppe C med 11-7 i målforskjell, før de skal ut i vanskelig bortekamp mot Irland i Dublin senere i kveld.

Går vi ut ifra at Zlatan & co vinner den, slår Kazakhstan (b) og Østerrike (h), samt taper hjemme mot Tyskland, vil de stå med 18 poeng. Når så poengene fra seirene mot gruppens dårligste lag Færøyene trekkes ifra, vil «Söta bror» stå igjen med 12 poeng på toertabellen.

Norge på sin side ligger på fjerde plass i gruppe E med åtte poeng og 7-7 i målforskjell når fire kamper gjenstår.

Sveits må svikte
Teoretisk sett er ikke førsteplassen 100 prosent umulig, men det forutsetter at Norge vinner sine resterende kamper, samtidig som at gruppeleder Sveits går på minst to feilskjær i tillegg til å tape mot Drillos menn.

Ottmar Hitzfelds menn skal ut mot Island (h), Norge (b), Albania (b) og Slovenia (h), mens «Drillos» i tur og orden skal møte Kypros (h), Sveits (h), Slovenia (b) og Island (h) i de fire siste kampene i høst.

Det ser med andre ord ikke spesielt lyst ut med tanke på å vinne gruppa.

Norge må derfor gå for andreplassen, og samtidig unngå å bli dårligste toer for å få være med i playoff.

Målforskjell kan avgjøre
Hvis vi er litt patriotiske og går ut ifra at Norge vinner kveldens oppgjør mot Kypros, spiller uavgjort mot Sveits tirsdag, slår Slovenia og Island henholdsvis hjemme og borte i oktober, havner Drillos på andreplass i gruppa med 18 poeng. Etter fratrekk fra seirene over gruppens dårligste lag (som i øyeblikket er Kypros), vil Norge da stå igjen med 12 poeng på toertabellen. Samme poengsum som Sverige hvis spådommen slår til.

 MÅ VINNE:  Mohammed "Moa" Abdellaoue (t.v.) og resten av det norske landslaget skuffet stort i 0-1 tapet hjemme mot Albania i mars tidligere i år. En ny flause må unngås mot Kypros i kveld, dersom Drillos menn fortsatt skal ha muligheter for å kvalifisere seg til neste sommers VM i Brasil.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MÅ VINNE: Mohammed "Moa" Abdellaoue (t.v.) og resten av det norske landslaget skuffet stort i 0-1 tapet hjemme mot Albania i mars tidligere i år. En ny flause må unngås mot Kypros i kveld, dersom Drillos menn fortsatt skal ha muligheter for å kvalifisere seg til neste sommers VM i Brasil. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Da kan målforskjellen bli den avgjørende faktor.

- Hadde vært litt typisk
Sportsjournalist Daniel Kristoffersson i den svenske avisen Expressen, tror Sverige klarer maks sju poeng på sine fire siste kamper, og ser derfor ikke bort ifra at Norge og Sverige kan komme til å knive om den siste playoff-plassen før begge lags siste kamp i kvaliken mot henholdsvis Island (h) og Tyskland (h) 15. oktober.

- Drømmescenarioet er jo at vi vinner tre av de fire siste, men da må vi ta tre poeng mot Irland i kveld. Klarer vi det, og vinner borte mot Kazakhstan og hjemme mot Østerrike, skal det normalt holde til playoff. Da spiller det ingen rolle hvordan det går mot Tyskland i den siste kampen.

- På en annen side hadde det kanskje vært litt typisk hvis vi må slåss mot Norge om den siste plassen til slutt, sier Kristoffersson til Dagbladet.

NB: I tillegg til Sverige, er også Bulgaria av de mest sannsynlige utfordrerne til den siste playoff-plassen. De ligger på en foreløpig andreplass i gruppe B med ti poeng og 11-4 i målforskjell, og skal ut mot Italia (b), Malta (b), Armenia (b) og Tsjekkia (h) i sine fire siste kamper. Et tap mot Italia i Palermo i kveld er sannsynlig, men med seks poeng i de neste to bortekampene, vil bulgarerne komme opp på 16 poeng. Hjemmekampen mot Tsjekkia i siste runde, kan med andre ord bli svært avgjørende. En seier der vil føre de opp på 13 poeng på toertabellen, etter poengtrekk fra kampene mot bunnlaget Malta.

 KAN SKJE:  Daniel Kristoffersson i Expressen, tror ikke det er umulig at Norge og Sverige må knive om den siste playoff-plassen til VM i Brasil. Foto: Expressen
KAN SKJE: Daniel Kristoffersson i Expressen, tror ikke det er umulig at Norge og Sverige må knive om den siste playoff-plassen til VM i Brasil. Foto: Expressen Vis mer