Söta hevn

LAHTI (Dagbladet): Da Magnar Dalen gikk fra jobben som norsk smøresjef til stillingen som Sveriges herretrener, haglet anklagene om at han skulle ha tatt med seg norske smørehemmeligheter til Sverige. Med to Elofsson-gull og bare en skarve norsk bronse, har Sveriges norske herretrener fått tidenes hevn.

Nordmannen, som snakker klingende svensk, bærer ikke nag til det norske skilandslaget etter røveranklagene for tre år siden.

- Vi har fått en kjempestart på mesterskapet, men jeg opplever det egentlig ikke som en personlig revansje. I dag har jeg et utmerket forhold til det norske støtteapparatet, sier Magnar Dalen.

- Det var fryktelig kjedelig når det sto på som verst, men livet måtte bare snurre videre. I sånne jobber må vi dessuten tåle at det blåser litt til tider, sier gårsdagens gladeste landslagstrener til Dagbladet.

- «Jättebra»

I følge Dalen skyldes ikke svenskenes storeslem noen magisk suksessoppskrift.

- Oppskriften er ganske enkelt hard trening. Og så ser det jo ut til at vi har vært flinke til å treffe med formen. Per Elofsson har satsa 70 prosent klassisk i år, og har fått betalt for det, sier Magnar Dalen.

Dobbeltverdensmester og VM-konge så langt, Per Elofsson, var i gnistrende humør etter målgang i går. Den ellers så ordknappe svensken snakket villig med all verdens journalister.

- Målsetningen på forhånd var VM-medalje. To gull er ubeskrivelig! sier Elofsson.

Og han er strålende fornøyd med trener Magnar Dalen.

- Jeg trives «jättebra» med Magnar. Vi hører på hverandre og utveksler synspunkter. Helt perfekt, sier Per Elofsson til Dagbladet.

Han synes det er trist at Alsgaard ikke finner formen og at Mika Myllylä er sjuk.

- Jeg foretrekker å ta fighten ute i løypa når alle de beste er i form, sier verdens beste söta bror.

Elofsson foran skjema

Svenske medier har omtalt Elofssons treningsmetoder som mer impulsive enn Thomas Alsgaards og råere enn Bjørn Dæhlies. Det avviser trener Dalen som reinspikka tøv.

- Alle de beste løperne har sine spesielle måter å gjøre ting på. Per Elofsson kjennetegnes av at han er utrolig fokusert og selvsikker på hva han skal gjøre. Det han går inn for, står han beinhardt på og gjør nesten aldri forandringer. Han er strukturert, men er slett ingen asket som for eksempel Gunde Svan var, forklarer den svenske herretreneren.

Før VM sa Dalen til Dagbladet at han ikke trodde Elofsson ville nå opp til en gullmedalje i dette mesterskapet. Han argumenterte med at den 23 år gamle svensken er yngre enn det Bjørn Dæhlie var da han tok sin første internasjonale tittel.

- Per er foran skjema, men jeg tror ennå han har mye å lære som langrennsløper. Det er mye han kan forbedre seg på, sier Magnar Dalen, vel vitende om at en slik uttalelse er egnet til å skremme norske skientusiaster.

  • Per Elofsson står over den klassiske tremila i morgen. Han vil spare kruttet til stafetten og til den avsluttende femmila hvor han stiller med gullambisjoner.
TAKK FOR SIST: - Samarbeidet med Magnar Dalen fungerer perfekt, sier VM-konge Per Elofsson.