- Stå høyere, RBK

AMSTERDAM (Dagbladet): - Sjøl om Rosenborg har tapt elleve bortekamper på rad, forventer jeg at de kommer på sin vanlige måte, sier Ajax-stopper André Bergdølmo før morgendagens kamp.

- Skal de vinne, må de imidlertid gjenta Dortmund-taktikken - stå høyere på banen.

Sist Rosenborg vant en bortekamp i Mesterligaen skrev vi september 1999. I laget som slo Dortmund 3- 0 var André Bergdølmo. Og fra den gangen mener Ajax-stopperen å huske at RBK presset høyere med hele laget.

Slik at kontringsveien til motstanderens mål ble kortere.

- Jeg tror ikke det er RBK-taktikken det er noe i veien med, sier André Bergdølmo. - Når du helt har sluttet å få resultater borte mener jeg det er andre spørsmål som må stilles. Og tar du Rosenborg mann for mann og sammenlikner dem med spillerne i de store klubbene i Europa, så er de ikke på høyde.

- Det er Rosenborg som lag som har hatt suksess i Europa.

Ajax tenker forsvar

I Ajax har Ronald Koeman innført noe av det Nils Arne Eggen messer om på Lerkendal. Under den tidligere landslagstjernen er den nederlandske storheten i ferd med å vokse seg til et lag. Men det har ikke alltid vært sånn, og det er ikke alltid det synes heller.

Som i lørdagens 6- 2 seier over AZ hjemme i Amsterdam ArenA.

- Det blir ikke sånn mot Rosenborg i morgen forsikrer André Bergdølmo. - Vi kan ikke forsvare oss med en mann i Mesterligaen. Men samtidig vet du aldri - noen ganger er vi defensivt helt håpløse. Når vi først begynner å trøkke på, glemmer folk at de må følge folk hjemover også.

Etter dagens Ajax-trening vil Ronald Koeman sette opp Rosenborg på ei tavla. Deretter går han gjennom RBK mann for mann. Og så får den, den og den spilleren beskjed om å ta den, den og den motstanderen. Deretter ser de litt video, snakker mer om å holde ballen i laget, og så er det kamp.

Alt på helt vanlig måte.

- Veldig likt det vi gjorde da jeg var i Rosenborg.

RBK har pengene

- Hva er den store forskjellen på Rosenborg og Ajax, bortsett i fra at de har penger og dere gikk med over 200 millioner kroner i minus forrige sesong?

- På Lerkendal heter et av postulatene «Du skal investere din egen godhet i andre». Så langt er man ikke kommet her. Og derfor jobber RBK-gutta mer for sidemannen enn vi gjør i Ajax. Det er på det området Rosenborg er gode i forhold til de fleste andre lagene i Europa.

Sjøl om Ajax sliter økonomisk, merker ikke spillerne noe til det. Foreløpig. Lønna kommer når den skal hver eneste måned.

- Sånn sett betyr det ikke noe for meg personlig, sier André Bergdølmo. - Men det er klart klubben tenker på det og prøver å selge unna spillere. For det er fortsatt 38 mann på kontrakt her, og det er veldig dyrt.

André Bergdølmos kontrakt utløper sommeren 2004. Er han frisk, ønsker han å bli i Ajax.

Sendingen begynner kl. 20.30