Stabæk-fansens skokasting inspirert av Fjørtoft-hyllest

Heftige jubelscener etter årets første seier.

AV MED SKOENE: Stabæk-supporterne vartet opp med en original og spesiell feiring etter 4-1-seieren mot Lillestrøm i går kveld. Her har de tatt av seg skoene, som sekunder seinere regnet inn over løpebanene på Nadderud. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
AV MED SKOENE: Stabæk-supporterne vartet opp med en original og spesiell feiring etter 4-1-seieren mot Lillestrøm i går kveld. Her har de tatt av seg skoene, som sekunder seinere regnet inn over løpebanene på Nadderud. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): At Stabæk vant var ikke det eneste uvanlige som skjedde på Nadderud Stadion i går kveld.

I gledesrus over årets første trepoenger valgte supporterne å ta av seg skoene og kaste dem inn på løpebanen - litt på samme måte som avgangsstudenter kaster hattene sine i været etter å ha mottatt vitnemålet.

Det er imidlertid ikke første gang det kastes sko på Nadderud. Ifølge lederen i Stabæk Support, Jonas Benkow, skjedde det første gang i 2001.

Stikkordet - noe overraskende - er Jan Åge Fjørtoft.

GODT FORHOLD: Supporterne har på langt nær vendt spillerne ryggen, tross elendige resultater. Etter en etterlengtet opptur ble det et hjertelig møte mellom supporterne og spillerne - her representert ved Mads Stokkelien (t.h.) og Fredrik Brustad.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GODT FORHOLD: Supporterne har på langt nær vendt spillerne ryggen, tross elendige resultater. Etter en etterlengtet opptur ble det et hjertelig møte mellom supporterne og spillerne - her representert ved Mads Stokkelien (t.h.) og Fredrik Brustad. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Vi kaller det skotrikset. Da Jan Åge Fjørtoft kom til klubben, reiste rundt 100 supportere fra Eintracht Frankfurt fra Tyskland for å se ham spille i Stabæk-trøya. Vi møtte Rosenborg, og Fjørtoft var ikke kjempelenge på banen i den kampen. Men de tyske supporterne tok av seg skoa og kastet dem opp i været i glede, forklarer Benkow til Dagbladet.

Spontan feiring
Fjørtoft har legendestatus i Frankfurt, ikke minst etter at han reddet klubben fra nedrykk med et avgjørende mål mot Kaiserslautern i 1999. To minutter før slutt kjørte han Fjørtoft-finta på keeperen og trillet ballen i mål til 5-1 - et resultat som gjorde at Nürnberg rykket ned på dårligere målforskjell (se video på YouTube).

Fansen fortvilte da det ble kjent at han forlot klubben - såpass mye at de altså reiste ens ærend til Bærum og Norge for å se sin gamle helt i aksjon.

Fjørtoft var selv til stede på stadion i går, og sier skokastingen vekket noen gode minner.

- Absolutt. Vi slo RBK 3-0 den dagen, og jeg tenkte på det da jeg dro fra stadion i går. «Har de innført dette nå?», lurte jeg på. Jeg husker den Frankfurt-greia, de fant på mange ting som andre supportergrupper kopierte den gangen. Kanskje de gjorde det fordi jeg ikke fikk brukt skoa mine så mye i Stabæk, sier han lattermildt til Dagbladet.

VAR INNOM STABÆK: Jan Åge Fjørtoft spilte for Stabæk i 2001. Her feirer han hattrick mot Bryne. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
VAR INNOM STABÆK: Jan Åge Fjørtoft spilte for Stabæk i 2001. Her feirer han hattrick mot Bryne. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Supporterleder Benkow har følgende forklaring på at det tok 11 år før de børstet støvet av den gamle skokastingen.

- Vi har kanskje gjort det én gang i mellomtiden eller noe. Det handler om å ta det fram til sjeldne anledninger, når man er ekstra fornøyde. Det er sikkert mange som stusser over at vi kaster sko, det blir jo egentlig sett på som noe negativt.

- Hva skjedde med skoa etterpå?

- Folk hentet skoa sine, de gikk ikke sokkeløse hjem. Det var nok en ganske spontan greie. Vi hadde ikke kjempeforhåpninger om å vinne kampen, selv om sjansene på papiret var bedre enn på lenge, sier Benkow, som selv måtte prioritere eksamenslesning framfor å møte opp på kamp.

Overrasket over positive supportere
Til tross for begredelig poengfangst så langt denne sesongen, der Stabæk før i går hadde tapt ni strake og sto med ett poeng på sine ti kamper, har supporterne hele veien holdt motet oppe.

Andre steder ville det vært ganske utenkelig å hylle treneren og spillerne etter en slik tapsrekke, men fra Stabæk-hjørnet hørtes taktfaste rop på Petter Belsvik.

Selv supporterlederen synes optimismen er noe spesiell.

- Jeg er litt overrasket over hvor positive folk er, det er ikke noe vi er pålagt å være. Det er et helt nytt lag, og det virker som folk har tatt realiteten innover seg og innsett at vi ikke kan forvente all verden. Og så funker det nok bedre på spillerne å gi gulrot framfor pisk. En annen ting som har vært lurt av spillerne, er at de har kommet bort etter kampene og takket oss, uansett resultat. På banen har de også vist at de kjemper hardt. Det går ikke an å bli forbannet på sånne folk. Man blir såklart frustrert, men ikke sint. Det er en veldig klubbfølelse, og selv om mye har gått mot Stabæk de siste årene, har samholdet blitt styrket, sier Benkow.