Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Stabæk har en spesiell plass i hjertet mitt

Men i kveld bør Jan Jönsson senke gamle kjenninger om AaFK skal spille i Tippeligaen også neste år.

GAMLE KJENTE: AaFK-trener Jan Jönsson møter gamle kjente i Stabæk, klubben han trente fra 1. divisjon i 2005 til seriegull i 2008. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
GAMLE KJENTE: AaFK-trener Jan Jönsson møter gamle kjente i Stabæk, klubben han trente fra 1. divisjon i 2005 til seriegull i 2008. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Da Jan Jönsson fikk sparken i Landskrona i 2004, og Stabæk trengte ny trener etter nedrykket sammet år, startet en mangeårig symbiose mellom Jönsson og Stabæk.

På Bekkestua vokste en solskinnshistorie uten like frem. Jönsson trente Stabæk fra 1. divisjon i 2005 til seriegull i 2008 med en offensiv og sprudlende fotball som norsk fotball knapt har sett maken til.

- Det var et lite eventyr. Stabæk har en spesiell plass i hjertet mitt. Jeg er glad i den klubben. Det var noe helt spesielt å være på Bekkestua. Minnene er mange og gode, forteller 54-åringen fra Sverige til Dagbladet.

Men oppturen varte ikke evig. Stabæk kom seg aldri helt til Champions League-gruppespillet. Telenor Arena ble bare hjemmebane på lånt tid. Profilene forsvant én etter én. Jönsson dro til Rosenborg. Og Stabæk rykket ned igjen.

- Jeg har fulgt med på det som har skjedd i Stabæk hele veien. Det har ikke alltid vært like moro å følge med på motgangen, sier Jönsson.

- Mange gode venner Men det svinger i fotballen. Stabæk, som så vidt rykket opp fra 1. divisjon i fjor, er nå foran Jan Jönsson AaFK, som kjempet om seriemedalje i fjor, på tabellen.

I kveld møtes gamle kjente på Jönssons nye hjemmebane i Ålesund.

- Jeg har mange gode venner i Stabæk. Det blir spesielt, innrømmer svensken.

- Det er riktignok ikke så veldig mange kjente fjes igjen. Jon Inge Høiland er der jo. Og Morten Morsibak Skjønsberg har returnert. Den signeringen er en av mange smarte investeringer i Stabæk i år, mener Jönsson.

Ikke overrasket At Stabæk er foran AaFK på tabellen, står ikke i stil med ressursene. Tangotrøyene har gjort det betydelig svakere enn forventet, mens Stabæk har gjort det tilsvarende mye bedre enn hva de fleste trodde.

Men Jönsson er ikke overrasket over overraskelseslaget Stabæk.

- Nei, det er jeg ikke. Jeg har alltid trodd at Stabæk ville komme tilbake. Det gjøres mye rett der. De fant ut av problemene, og satte en ny kurs. Ofte kan det være smart, mener AaFK-treneren.

- De har satset på ungdomsavdelingen og lykkes med det. I tillegg har de gjort mange smarte overganger både i vinter og i sommer. De har funnet en god miks og hentet spillere med rutine, sier Jönsson og fremhever blant annet sin gamle elev, Morten Morsibak Skjønsberg.

Magne Hoseth er et annet navn som er naturlig å trekke inn i så måte. Når Dagbladet spør om han var på blokka til AaFK, svarer Jönsson følgende:

- Ja, nei. Hoseth er en veldig dyktig spiller, sier han kryptisk.

Trenger seier Mens Stabæk nesten har sikret plassen i Tippeligaen allerede, er situasjonen verre i Ålesund-leiren. Ned til nedrykksplass er det kun fire poeng.

SPESIELT: Tidligere Stabæk-trener Jan Jönsson synes det fortsatt er spesielt å møte Stabæk. Mye har imidlertid forandret seg siden den nåværende AaFK-treneren var i Stabæk. Kun Jon Inge Høiland (t.h.) er igjen fra dette bildet etter borteseieren over Lyn. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SPESIELT: Tidligere Stabæk-trener Jan Jönsson synes det fortsatt er spesielt å møte Stabæk. Mye har imidlertid forandret seg siden den nåværende AaFK-treneren var i Stabæk. Kun Jon Inge Høiland (t.h.) er igjen fra dette bildet etter borteseieren over Lyn. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Det positive er at AaFK har vist stigning i prestasjonene med tre strake hjemmeseirer. Det negative er at sunnmøringene kun har igjen to hjemmekamper etter Stabæk-kampen.

- Det er en veldig viktig kamp. Samtidig har det vært mange viktige kamper i det siste, og vi har gjort det bra i de fleste av dem. Vi har vært spesielt solide hjemme, og tar gjerne vår fjerde hjemmeseier, sier Jönsson.

- Når kampen er i gang, glemmer jeg at det er min tidligere klubb som står på motsatt banehalvdel. Det betyr ikke noe da. Da er det kun kampen om seieren som gjelder.

Likheter I fjor trente Jönsson frem et sprudlende og offensivt AaFK-lag som kunne minne om Jönssons Stabæk. Abderrazzaq Hamed-Allah var den kliniske avslutteren på samme måte som Daniel Nannskog. Leke James var den møtende spissmakkeren som tok større del av det oppbyggende spillet på samme måte som Veigar Pall Gunnarsson.

Michael Barrantes var luksusspilleren på midtbanen med fri rolle og kreativ ansvar på samme måte som Alanzinho. Fredrik Ulvestad var den komplette midtbanespilleren som aldri mistet ballen på samme måte som Somen A Tchoyi. Mens Sten Grytebust var lederen i mål på samme måte som Jon Knudsen.

Stabæks gullårgang er forlengst historie, mens heller ikke AaFK har vært i nærheten av det de var i fjor - selv om kun Hamed-Allah har forsvunnet.

- Både i AaFK og i Stabæk har jeg hatt spillere som jeg har gitt stor frihet. I perioder har det vært veldig bra, men i år har det vært annerledes. Skadesituasjonen har naturligvis spilt en rolle, i tillegg har vi tapt veldig mange jevne kamper. Det har vært bedre i det siste, og vi håper å fortsette den trenden, sier Jönsson.

AaFK-treneren hadde lenge en drøm om å hente sin gamle juvel, Alanzinho, til Sunnmøre, men det gikk ikke. Heller ikke hans nye juvel, Barrantes, har prestert som forventet.

Mot Sogndal ble AaFKs største stjerne benket. Det kan skje igjen mot Stabæk.

- Michael har vært variabel i år. Vi har mange gode midtbanespillere, så han er ikke bankers, sier Jönsson.

MINNER: Her er Jan Jönsson Stabæk-eventyr over etter 2-1-triumfen over Sandefjord i 2010.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
MINNER: Her er Jan Jönsson Stabæk-eventyr over etter 2-1-triumfen over Sandefjord i 2010. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!