Stabæk hentet pokalen

Stabæk, som var et 4. divisjonslag da Rosenborg for ti år siden innledet sin nye storhetstid med cupfinaleseier og dobbeltmesterskap, snøt trønderne for en ny Ullevaal-triumf. Smart spill, strålende effektivitet og supert keeperspill fra Frode Olsen ga bærumslaget 3-1-seier og klubbens første NM-tittel.


JUBEL: Stabæk scoret tre mål og stakk av med kongepokalen.

Stabæk grep sine sjanser som de sjeldne perlene de var, mens Rosenborg sløste bort sine som om de vokste på trær. Rosenborg vant sjansestatistikken overlegent, men Frode Olsen storspilte og lot seg overliste bare da Sigurd Rushfeldt fyrte løs fra straffemerket.
Jørn Jamtfall hadde mye mindre å gjøre, men bød Stabæk på et mål. Helt upresset slapp han en poleball fra Inge André Olsen rett ned i beina på Stabæks innbytter Thomas Finstad, som gjorde 2-1 ni minutter ut i 1. ekstraomgang.
Finstad kom inn da ekstraomgangene startet, og ble jokeren som avgjorde kampen. 20 sekunder ut i 2. ekstraomgang kom han fram på høyresiden og la inn til Helgi Sigurdsson, som punkterte kampen med sitt andre mål for dagen.

Drømmestart
Det var Sigurdsson som ga Stabæk en drømmestart på finalen. Etter fem minutters spill løp han inn bak ryggen på Bjørn Otto Bragstad og mottok en genial pasning fra Tommy Svindal Larsen. Med et smart skudd utmanøvrerte islendingen Jamtfall.
Stabæk hadde gjort leksa si godt og strødde masse sand i Rosenborg- maskinen. Favoritten kom ikke i gang med spillet sitt, men kom etter hvert til sjanser de kunne brukt til å snu og vinne kampen.
Olsen var imidlertid glimrende. Han reddet alene med Roar Strand i det 26. minutt, avverget en flyvende stupheading fra Mini i det 50. minutt, stoppet et knallskudd fra Runar Berg i det 71. minutt og feberreddet Bjørn Otto Bragstads nikk fra kloss hold på hjørnespark tre minutter ut i første ekstraomgang.

Unødvendig
Rosenborg utlignet i det 65. minutt da Inge André Olsen unødvendig rev ned Mini som jaktet et framspill han neppe ville nådd. Rushfeldt sendte ballen i det hjørnet Olsen ikke var i, og det så ut til at det likevel skulle gå RBKs vei.
Stabæk svarte med å legge om fra 4-4-2 til 4-3-3 ved å flytte fram Martin Andresen, og meldte seg på i kampen igjen. Fire minutter før full tid hadde laget sin første store sjanse siden scoringen, da Inge André Olsen skjøt og Jamtfall ga retur som Sigurdsson nesten nådde.
Om høyreback Olsen følte at han trengte en revansje etter straffesparket, fikk han den ni minutter ut i første ekstraomgang. Han lurte ballen forbi André Bergdølmo ute ved sidelinja og la et høyt innlegg som gikk litt for langt inn. Jamtfall burde hatt full kontroll, men slapp ballen og måtte se Finstad komme som et lokomotiv og sende returen i mål.

Stabæks dag
Rosenborg hadde sin eneste store sjanse til å utligne i det 103. minutt, men Frode Olsen var oppgaven voksen igjen. Runar Berg nikket ved lengste stolpe etter et innlegg fra høyre, men målvakten slo til corner.
2. ekstraomgang var såvidt i gang da kampen ble punktert, og selv om Rosenborg presset for redusering visste alle da at dagen tilhørte Stabæk.
(NTB)