- Stabæk ikke aleine

Ungdomstrenere fra flere toppklubber i Oslo har gått for langt i forsøk på å hente purunge tenåringstalenter til lagene sine.

• Prøvde å hente Simen (13)

Det bekrefter spillerutvikler Torgeir Lind i Oslo Fotballkrets.

-  Jeg vil ikke si at det er et utbredt problem, men Stabæk er ikke aleine. Av og til kommer det trenere som klubbene ikke har kontroll på. De kontakter unge spillere fra andre klubber på egen hånd. Det har skjedd i andre toppklubber også, sier Lind til Dagbladet.

Dagbladet skrev i går om Stabæks bulgarske G14-trener som kjørte 23 mil til Risør for å overtale familien til 13 år gamle Simen Ellefsen om at gutten burde spille for Stabæk.

-  Et så ekstremt tilfelle har jeg ikke hørt om før, men vi har vært borti saker der trenere går godt over det vi ønsker, sier Lind.

Tar talentene før

Ifølge Lind forsøker nå toppklubbene nå å hente ett-to år yngre spillere enn de gjorde for noen år siden. Mens de tidligere søkte 16-17 åringene, går de nå etter de beste 14-15 åringene.

-  Grunnen til dette er nok endringene av overgangsreglene som kom for noen år siden, sier Lind.

Ved å hente spillerne tidlig i tenåra, unngår toppklubbene å betale den obligatoriske overgangskompensasjonen til moderklubbene. Lind presiserer at denne virksomheten stort sett foregår ryddig, åpent og etter regelboka.

11-åringer vil vekk

Spillerutvikler Per Brogeland i Akershus Fotballkrets opplever ikke samme grad av talentfisking som Lind gjør. Han har derimot merket seg denne tendensen:

-  Yngre spillere enn for noen år siden går nå på eget initiativ til naboklubbene fordi tilbudet i deres egen klubb ikke er godt nok. Dette ser vi helt nede blant 11-12-13 åringer, sier Brogeland.