Stabæk kan møte Ståles FCK

Champions League-kvalik trukket i dag.

NOEN HINDRE IGJEN: Stabæk skaffet seg et godt utgangspunkt med seieren i Tirana på tirsdag, men de har fortsatt fem kamper igjen før Champions League-målet er nådd. Foto: Cornelius Poppe  / SCANPIX
NOEN HINDRE IGJEN: Stabæk skaffet seg et godt utgangspunkt med seieren i Tirana på tirsdag, men de har fortsatt fem kamper igjen før Champions League-målet er nådd. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no) Stabæk sikret seg et svært godt utgangspunkt i kampen om en Champions League-plass da de spilte 1-1 borte mot Tirana i Albania på onsdag.

Nå holder det med 0-0 eller en ettmålsseier i neste ukes hjemmekamp for Jan Jönssons menn.

Hvis de overkommer det hinderet, vil de møte Ståle Solbakkens FC København i den tredje kvalikrunden.

- Nå skal vi jo slå Tirana først, men København - det er jo i hvert fall ingen lang reise. Det blir i så fall en tøff motstander, men det ville det jo nesten blitt uansett, sier Jönsson til Dagbladet.

FKC vant med seks
Det blir langt tøffere enn albanske Tirana, men skulle bæringene også gå seirende ut av den tokampsduellen venter nok et hjemme- og bortoppgjør - i den siste og avgjørende playoffen.

De på papiret kanskje sterkeste lagene Stabæk kunne møtt i tredjerunden var Olympiakos (Hellas), FC København (Danmark), Slavia Praha (Tsjekkia), Partizan (Serbia), Dinamo Zagreb (Kroatia) og Bate Borisov (Hviterussland). Det er ingen tvil om at FCK blir en tøff motstander for Stabæk, om Jönssons menn kommer seg videre.

De regjerende danske seriemesterne er på det nærmeste klar for tredje runde, etter at de slo Mogren fra Montenegro 6-0 på onsdag.

- Vi holder nå fokus på Tirana-kampen, så vi kan ikke tenke for mye på FCK ennå. Om vi skulle møte dem vil det være et lag vi bør klare å få en del informasjon om, men det er jo gjensidig, sier Jönson.

Slipper storlagene i en playoffen
Champions League-spill var et hårete mål Stabæk nedfestet allerede i 1999. Da var målet en semifinale mot Barcelona på Fornebu i 2005. I 2005 spilte Stabæk i 1. divisjon, men siden har det bare gått én vei og i fjor høst ble 2007-sølvet oppgradert til gull.

- Du kan gjerne le av klubbens hårete mål, men hadde vi ikke satt oss slike målsettinger, så hadde vi neppe kommet dit vi er i dag. Man må ikke glemme hvor mye denne klubben, som var så langt nede i divisjonssystemet, har oppnådd på så få år, sa Stabæk-veteran Inge André Olsen til Dagbladet tidligere denne uka.

Champions League-kvaliken er delt inn sånn at serievinnerne er på én side og toere, treere og firere (alt etter hvor høyt opp på Uefa-rangstigen en nasjon er) møtes på den andre siden. Lag fra disse to sidene vil ikke møte hverandre i kvalifiseringen.

Dette er veldig bra for Stabæk, siden de aller beste lagene i kvaliken er lag som ikke vant serien i sine hjemland. De beste seriemesterne (og toerne og treerne fra de aller sterkeste nasjonene) er direktekvalifisert.

Europas beste nasjoner har også lag med i kvaliken, men disse er altså på den andre siden - på besteplasseringssiden. Der er lag som Arsenal, Lyon, Stuttgart, Fiorentina og Atletico Madrid. Disse fem går rett inn i playoffdelen, hvor de skal møte fem vinnere fra tredjerunden i besteplasseringsdelen.

Sjekk lista: Her er Uefas rangering av lagene som er med i Champions League og kvalifiseringen