Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stabæk kommer tilbake

Stabæk er ikke ferdig. Det ser bare slik ut, skriver Otto Ulseth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er selvsagt for dårlig å skape bare tre målsjanser hjemme mot Viking. Det var vanskelig å se noe av den imponerende rytmen fra tidligere i sesongen, og omgivelsene indikerte overhodet ikke at her ble spilt for et seriemesterskap.

Likevel er Stabæk fortsatt snau seriefavoritt.

Den store utfordringen blir naturligvis å finne en ny Somen Tchoi på midtbanen. Det er vel ganske enkelt umulig, i det markedet Stabæk opererer. Én gang i går så vi hva han betød for Stabæk. Det var da Christian Keller var maksimalt heldig og dyktig med touchet, dro seg forbi tre mann, skapte overtall - og kaos i Viking-forsvaret - men misset i den avgjørende pasningen til Veigar Pall Gunnarsson.

Det var slikt Tchoi på en normalt god dag gjorde mange ganger, uten å feile i siste-pasningen.

En slik spiller er ikke mulig å erstatte. Mens han dro på seg folk og skapte to-mot-en-situasjoner, kunne islendingen, svensken og brasilianeren posisjonere seg.  I går måtte de først få tak i ballen, og deretter selv skape uorden og rom hos motstanderen.

Likevel altså er jeg optimist på Stabæks vegne.

Klubben har i alle fall en trener som er ivrig opptatt av å skape noe fremover, selv i en situasjon der det viktigste var blitt å holde tett bak, etter et par meget uheldige kamper i forsvar. Etter pause i går kom han ut med Veigar Pall på midtbanen, bak Johan Andersson og Daniel Nannskog som rene spisser. Han avsluttet med Alanzinho og Pall på hver sin kant i en formasjon som nesten kan beskrives som 4-2-4.

Sidebackene Holmvik og Høiland er også lette å friste til å bli med fremover. De kan tillate seg slikt, fordi det jobbes så godt i kontradekningen.Med andre ord: Den som avskriver Stabæk nå, tar store sjanser.

image: Stabæk kommer tilbake

Nå handler det om å feire gårsdagens nøkternt sett traurige kamp som en liten seier igjen; laget holdt nullen, og lignet på seg selv i angrep i starten av andre omgang.

Deretter er det om å gjøre å ta noen beslutninger for å få til et stabilt godt angrepsspill igjen, som for eksempel:

• Bestemme at Keller hele tiden skal balansere defensivt sentralt på midtbanen, og by seg fram for oppspill bakfra, mens Johan Andersson kommer på løp rundt Nannskog og Pall Gunnarsson.

• Beholde arbeidsfordelingen mellom de to på topp. Det hjelper lite om motstanderne vet at islendingen kommer i mellomrommet, hvis de ikke vet når han kommer der, og hvorfra.

• Få til flere oppspill fra sideback, for å få bedre vinkler - eller kanskje heller fra kantspillerne på midtbanen, som burde kunne utnyttes mer systematisk i søken etter tidlig bredde?

Hvis Lars Bohinen i tillegg kan skaffe en sentral midtbanespiller som kan gjøre noe i nærheten av det Tchoi gjorde, hvilket er å forvente for mye, nøler jeg ikke med å erklære Stabæk som ganske klar favoritt fortsatt.

Mest sannsynlig klarer han ikke det, men det vil trolig holde likevel - hvis trener Jønsson er mer opptatt av å videreutvikle det som har fungert, i stedet for å finne på noe nytt.

Det tipper jeg at han er.

KOMMER TILBAKE: Stabæk er fortsatt favoritt til å vinne Tippeligaen, skriver Otto Ulseth. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
KOMMER TILBAKE: Stabæk er fortsatt favoritt til å vinne Tippeligaen, skriver Otto Ulseth. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!