Stabæk kommer tilbake

Stabæk er ikke ferdig. Det ser bare slik ut, skriver Otto Ulseth.

(Dagbladet.no): Det er selvsagt for dårlig å skape bare tre målsjanser hjemme mot Viking. Det var vanskelig å se noe av den imponerende rytmen fra tidligere i sesongen, og omgivelsene indikerte overhodet ikke at her ble spilt for et seriemesterskap.

Likevel er Stabæk fortsatt snau seriefavoritt.

Den store utfordringen blir naturligvis å finne en ny Somen Tchoi på midtbanen. Det er vel ganske enkelt umulig, i det markedet Stabæk opererer. Én gang i går så vi hva han betød for Stabæk. Det var da Christian Keller var maksimalt heldig og dyktig med touchet, dro seg forbi tre mann, skapte overtall - og kaos i Viking-forsvaret - men misset i den avgjørende pasningen til Veigar Pall Gunnarsson.

Det var slikt Tchoi på en normalt god dag gjorde mange ganger, uten å feile i siste-pasningen.

En slik spiller er ikke mulig å erstatte. Mens han dro på seg folk og skapte to-mot-en-situasjoner, kunne islendingen, svensken og brasilianeren posisjonere seg.  I går måtte de først få tak i ballen, og deretter selv skape uorden og rom hos motstanderen.

Likevel altså er jeg optimist på Stabæks vegne.

Klubben har i alle fall en trener som er ivrig opptatt av å skape noe fremover, selv i en situasjon der det viktigste var blitt å holde tett bak, etter et par meget uheldige kamper i forsvar. Etter pause i går kom han ut med Veigar Pall på midtbanen, bak Johan Andersson og Daniel Nannskog som rene spisser. Han avsluttet med Alanzinho og Pall på hver sin kant i en formasjon som nesten kan beskrives som 4-2-4.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sidebackene Holmvik og Høiland er også lette å friste til å bli med fremover. De kan tillate seg slikt, fordi det jobbes så godt i kontradekningen.Med andre ord: Den som avskriver Stabæk nå, tar store sjanser.

Stabæk kommer tilbake

Nå handler det om å feire gårsdagens nøkternt sett traurige kamp som en liten seier igjen; laget holdt nullen, og lignet på seg selv i angrep i starten av andre omgang.

Deretter er det om å gjøre å ta noen beslutninger for å få til et stabilt godt angrepsspill igjen, som for eksempel:

• Bestemme at Keller hele tiden skal balansere defensivt sentralt på midtbanen, og by seg fram for oppspill bakfra, mens Johan Andersson kommer på løp rundt Nannskog og Pall Gunnarsson.

• Beholde arbeidsfordelingen mellom de to på topp. Det hjelper lite om motstanderne vet at islendingen kommer i mellomrommet, hvis de ikke vet når han kommer der, og hvorfra.

• Få til flere oppspill fra sideback, for å få bedre vinkler - eller kanskje heller fra kantspillerne på midtbanen, som burde kunne utnyttes mer systematisk i søken etter tidlig bredde?

Hvis Lars Bohinen i tillegg kan skaffe en sentral midtbanespiller som kan gjøre noe i nærheten av det Tchoi gjorde, hvilket er å forvente for mye, nøler jeg ikke med å erklære Stabæk som ganske klar favoritt fortsatt.

Mest sannsynlig klarer han ikke det, men det vil trolig holde likevel - hvis trener Jønsson er mer opptatt av å videreutvikle det som har fungert, i stedet for å finne på noe nytt.

Det tipper jeg at han er.

KOMMER TILBAKE: Stabæk er fortsatt favoritt til å vinne Tippeligaen, skriver Otto Ulseth. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
KOMMER TILBAKE: Stabæk er fortsatt favoritt til å vinne Tippeligaen, skriver Otto Ulseth. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer