Stabæk kunne spilt CL-kvalik neste år

Om ikke LSK hadde trynet mot Käerjéng.

Norges vinnerlykke i UEFAs fairplaytrekning kan koste Stabæk sjansen til å spille mesterligakvalifisering neste sommer.

Brann kan av samme grunn miste muligheten til å gå rett inn i tredje og avgjørende kvalifiseringsrunde til mesterligaen.

Norge har foreløpig avansert til 18.-plass på UEFAs femårsranking, men om Lillestrøm ikke hadde fått spille europacup i sommer, ville Norge vært oppe på 16.-plass og i ryggen på Bulgaria, som ikke har flere lag igjen i turneringene.

Da ville Norge ligget an til en plassering som gir Brann plass i tredje og Stabæk i annen kvalifiseringsrunde. 17.-plass og nedover gir mesterligasjanse bare for ett lag, og da med start i 2. kvalifiseringsrunde.

Lillestrøm fikk takket være fairplaytrekningen en gratissjanse som Norges femte europacupdeltaker, men lagets elendige innsats i UEFA-cupen (utslått av Kärjeng fra Luxembourg) har bremset spranget Norge gjør på europacuprankingen.

Deles på fem

Rosenborg og Brann håver inn poeng, men ettersom hvert poeng skal deles på fem (antall norske lag i årets turneringer), blir 25 oppnådde poeng (Rosenborg 12, Brann 7, Vålerenga 4,5, Lillestrøm 1, Fredrikstad 0,5) til bare 5,0 snittpoeng.

Hadde ikke Lillestrøm fått europacupplass, ville Norge hatt 6,0 snittpoeng (24 delt på fire). Det ville gitt et ytterligere løft på rankingen, forbi både Sveits og Hellas og helt i ryggen på Bulgaria.

15.-plass er den siste som garanterer to lag i mesterligakvalifisering, men når laget som vinner mesterligaen er kvalifisert også gjennom sin hjemlige serie (nesten alltid), gjelder det samme for landet på 16.-plass.

Flere europacupplasser totalt blir det uansett ikke. Om Norge skulle få to lag til mesterliga, forsvinner en av de tre UEFA-cupplassene. Det er altså bare Brann og Stabæk som påvirkes.


GÅR GLIPP AV CL-MULIGHET: Alanzinho og Daniel Nannskog kunne fått muligheten til Champions League-spill med Stabæk, men må nøye seg med UEFA-cupspill. De sterke prestasjonene til norske klubblag i Europa denne sesongen gjør at Norge har avansert til en 18. plass på UEFAs femårsranking. Om LSK ikke hadde deltatt i europacupen ville Norge ligget på 16. plass - som ville gitt Stabæk plass i andre kvalifiseringsrunde til Champions League, og Brann plass i tredje runde. Foto: SCANPIX
GÅR GLIPP AV CL-MULIGHET: Alanzinho og Daniel Nannskog kunne fått muligheten til Champions League-spill med Stabæk, men må nøye seg med UEFA-cupspill. De sterke prestasjonene til norske klubblag i Europa denne sesongen gjør at Norge har avansert til en 18. plass på UEFAs femårsranking. Om LSK ikke hadde deltatt i europacupen ville Norge ligget på 16. plass - som ville gitt Stabæk plass i andre kvalifiseringsrunde til Champions League, og Brann plass i tredje runde. Foto: SCANPIX Vis mer

Seks poeng

Rosenborg har igjen to gruppekamper i mesterligaen og ligger godt an til videre europacupspill etter vinterpausen. Brann har igjen to gruppekamper i UEFA-cupen og har også mulighet til å gå videre.

For at Norge skal passere Bulgaria, må Rosenborg og Brann ta til sammen seks poeng (tre seirer) resten av sesongen. Uten Norges vinnerlykke i fairplaytrekningen i vår, ville det manglet bare ett poeng - altså en uavgjort kamp - for å gå forbi Bulgaria.

Det ville ikke garantert to lag mesterligasjanse, ettersom Sveits og særlig Hellas kunne kommet bakfra og skjøvet Norge nedover. Men sjansen ville vært mye større enn den er nå.

Kilde for bakgrunnsinformasjon: UEFA-rankingsidene til Bert Kassies.

(NTB)

Stabæk kunne spilt CL-kvalik neste år
<B>STOPP I FØRSTE HINDER:</B> Fredrikstad ble slått ut av svenske Hammarby.
<B>SANKER POENG:</B> Azar Karadas og Brann markerer seg i Europa.
<B>GIKK PÅ TRYNET I EUROPA:</B> Lillestrøm og Tom Nordlie måtte seg seg slått over to kamper av lilleputten Käerjéng fra Luxemburg.
<B>HÅVER INN PENGER OG POENG:</B> Rosenborg har suksess i Champions League.