Stabæk må skaffe 40 mill. Straks!

Stabæks hårete selvmål.

BLAKKE:  Stabæk fikk i går et lån på 10 millioner kroner, men trenger ytterligere 30-40 millioner kroner for å klare seg ut året.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
BLAKKE: Stabæk fikk i går et lån på 10 millioner kroner, men trenger ytterligere 30-40 millioner kroner for å klare seg ut året. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .Vis mer

||| Gull til Stabæk i fjor. Sprudlevann. Glitter. Hele Bærum var per høy sigarkasse. Nye hårete mål var allerede vedtatt - selv om klubben riktignok solgte unna et par spillere som selvsagt ikke var gode nok (ironi). Stabæks framtid så likevel like lys ut som en sval sommernatt ved Hvalstrand bad eller der omkring.

Ny arena til 500 millioner (eller er det mer?) sto klar før årets sesong. Med tak over til og med. Kunstgress også. Og i februar var det veterangalla. AC/DC inntok Telenor Arena med tunge riff. Australsk rock. Publikum strømmet til. Akustikken var monumentalt god. Infrastrukturen dårlig. Ingenting offentlig tydet på at Stabæk fire måneder seinere skulle raser bortover AC/DCs-klassikeren «Highway To Hell». Eller sagt på blårussmåten: teknisk konkurs

I går var det ingen rask vei tilbake fra Onkel Blaa. Det ble framviste røde tall i regnskapet med en pressemelding der det blant annet sto:

«Stabæk Fotball AS (SFAS) og Stabæk Event AS (SE), har store likviditetsmessige utfordringer.

Driften av Telenor Arena er uberørt av de økonomiske utfordringene i de nevnte selskapene, og Stabæk Fotballs elitelag kommer fortsatt til å spille på Telenor Arena. Arenaen eies av Fornebu Arena AS og fotballen drives gjennom klubben Stabæk.

Stabæk Fotball AS og Stabæk Event AS har orientert sine kreditorer og samarbeidspartnere om at selskapene ikke har likviditet til å dekke kreditorenes krav ved forfall. Det har derfor ved styrebeslutning i selskapene blitt vedtatt å innstille betaling av eldre gjeld. Nye forpliktelser vil bli søkt betalt fortløpende.»

Fotballmessig er det bra at klubben er skilt ut fra dem som tenker kvadratmeterpriser og ikke så mye på å få ballen flest mulig ganger innenfor 16-meteren.

Et knippe eksterne leverandører har krav på rundt 10 millioner kroner mot Stabæk. Konserten med Tina Turner i april ble ikke en økonomisk suksess. Og kanskje Tina Turner sang «Simply The Best» med en lokal rikmann i tankene? Bærums egen kakse, Kjell Chr. Ulrichsen, som igjen bladde opp. Fordi han er snill onkel? Tja. Tror nok han gnir seg i hendene etter å ha helgardert seg med Fornebus indrefilet, aka Telenor Arena. Samme Ulrichsen har også gitt et likviditetslån på 10 mill. kroner til klubben ettersom Stabæk måtte ha cash på labben for å betale seg ut av den mest akutte krisa.

Nyheten om et Stabæk i havsnød fikk fart på innleggsstrømmen hos Budstikka. No. Et stort gross bæringer ba om at Stabæk fortest mulig måtte «flytte hjem til Nadderud og at den høye sigarføringen nå hadde fått store konsekvenser».

Lars Holter-Sørensen i Stabæk Holding sier de må skaffe til veie mellom 30 til 40 millioner kroner for å sikre videre drifte. Hvem som skal spytte inn disse pengene? Det kunne han selvsagt ikke svare på, men dette skal være på plass før bæringen drar på sommerferie til Blindleia.

Fotballdrømmen Champions League er selvsagt en gullgruve. En viss suksess her kan sope inn rundt 70 millioner kroner. Men, først må Stabæk igjennom tre kvalifiseringskamper. Og med de resultatene — og de profilene som mangler og som neppe blir å finne på en redusert lønningsliste — vil nok et videre avansement bli særs vanskelig.

Hvis det er noen trøst for Stabæk så viser en ringerunde til resten av Tippeligaklubbene at de aller fleste sliter med å holde kreditorene utenfor straffefeltet. Bobla er i ferd med å sprekke som en slitt lærball.

PS: Om et år er det finale i Grand Prix. Tre uker med popmuzak og cirka 15 millioner kroner i forventet overskudd. I Oslo Spektrum? Eller blir Alexanders Rybaks seier i Moskva også en redningsplanke for Stabæk? Fairytale Arena.

Les også: Investorflukt og sponsorkrise i Tippeligaen