Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stabæk med verdens første fotball-pride: - Noen kamper er viktigere enn andre

Stabæk spiller en meget viktig kamp mot Sarpsborg 08 på lørdag. Men den viktigste kampen foregår utenfor banen. 

INVITERER TIL FOTBALL-PRIDE: Stabæk-kaptein Morten Morisbak Skjønsberg, dragartist Terje Schröder, musiker Erlend Bratland og sportssjef Inge André Olsen er klare for  verdens første pride på en fotballstadion. Foto: Atle Johnsen / Image Photo
INVITERER TIL FOTBALL-PRIDE: Stabæk-kaptein Morten Morisbak Skjønsberg, dragartist Terje Schröder, musiker Erlend Bratland og sportssjef Inge André Olsen er klare for  verdens første pride på en fotballstadion. Foto: Atle Johnsen / Image Photo Vis mer

(Dagbladet): - Tre poeng i kampen mot Sarpsborg 08 hadde vært veldig viktig for oss. Men noen kamper er viktigere enn andre, sier Stabæk-sportssjef Inge André Olsen til Dagbladet.

I forbindelse med lørdagens hjemmekamp mot Sarpsborg 08 skal Stabæk - i samarbeid med FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) - arrangere verdens første fotball-pride.

Gratis inngang

Stabæk lokker med gratis inngang til alle som blir med på paraden fra supporterpuben Onkel Blaa, som ligger en langpasning unna Stabæks hjemmebane, til Nadderud stadion på lørdag.

- I toppfotballen kan det være grupper som føler seg ekskluderte. Tiden er virkelig inne for å rydde dette av banen. Alle skal ha like muligheter i toppfotballen, uansett om du liker gutter eller jenter. Vi håper det ikke vil være noe problem for folk å ta steget ut av skapet nå som vi setter fokus på dette, sier Olsen.

- Hvordan opplevde du holdningene til homofile og lesbiske da du spilte selv?

- I en fotballgarderobe er det et ganske tøft miljø der ting ikke stikker så dypt. Det er stor takhøyde. Hvis du sier noe på fleip, kan det oppleves som sårende for enkelte grupper, sier Olsen, som spilte Tippeliga-fotball for Start, Stabæk og Strømsgodset før han ble sportssjef.

Jobbet lenge

Da Stabæk møtte Lillestrøm i starten av oktober var det mange som la merke til supportersanger med svært grovt innhold. Olsen avkrefter at disse sangene og den påfølgende debatten i sosiale medier var var en utløsende årsak til at de satte i gang prosjektet med FRI.

KLAR FOR FEST: Sammen med FRI skal Stabæk og sportssjef Inge André Olsen arrangere debatt, parade og fest i forbindelse med Stabæks kamp mot Sarpsborg 08 på lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KLAR FOR FEST: Sammen med FRI skal Stabæk og sportssjef Inge André Olsen arrangere debatt, parade og fest i forbindelse med Stabæks kamp mot Sarpsborg 08 på lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Vi har jobbet lenge med dette. Samtidig vil jeg påpeke at det som skjedde på tribunen i kampen mot Lillestrøm viser hvor viktig det er at vi vinner denne kampen mot homofobi sammen, sier han.

Skille fotball og politikk

Stabæk Support-leder Gjermund Skaar hyller også initiativet.

- Vi i supportergruppen synes dette er kjempebra. Fotballen er en av de siste bastionene når det kommer til homofobi i Norge.

Likevel peker Skaar på at han ønsker et tydelig skille mellom fotball og politikk:

- Vi ønsker ikke at fotballarenaer skal bli politiske arenaer. En fotballstadion skal være en kulturell arena som samler folk på tvers av politisk ståsted. Når du begynner å politisere fotball, begynner du å ekskludere enkeltgrupper og enkeltpersoner fra arenaen. En homofob ytring er jo et eksempel på en politisk ytring. Men det Stabæk gjør her, er innenfor. Det skaper en bevisstgjøring på at man ikke skal være homofobe, mener Skaar.

- Fotballen har en stor verdi i den grad at den er for alle. I vår supporterklubb står for eksempel advokater og bankdirektører ved siden av «navere». Når de står på tribunen er de helt like. Det er sånn det skal være, sier Skaar.

NEDRYKKSSTRID: Stabæk står i fare for å rykke ned til OBOS-ligaen. Her er Luc Kassi og Edvard Race i duell med Anders Trondsen i det omvendte oppgjøret mot Sarpsborg 08 i vår.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NEDRYKKSSTRID: Stabæk står i fare for å rykke ned til OBOS-ligaen. Her er Luc Kassi og Edvard Race i duell med Anders Trondsen i det omvendte oppgjøret mot Sarpsborg 08 i vår.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Gir energi

Olsen opplever samarbeidet med FRI som en positiv ting i en hverdag der det handler om å berge plassen for Stabæk.

- Nedrykksstrid og det å kjempe om poeng er nervepirrende. Og det fører til dårlig søvn for meg, hvert fall. Men denne saken gir masse energi, sier Olsen.

Nå håper han resten av Fotball-Norge følger etter Stabæk.

- Ingen andre klubber har kommet helt på banen for å jobbe med dette tidligere. Hverken Norges Fotballforbund eller andre klubber. Stemmen vi har som toppklubb er ganske sterk, og nå håper jeg andre klubber også gjør det samme i sine områder, sier Olsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling