TO I RØD SONE: Fotballpresident Yngve Hallén er optimistisk med tanke på den økonomiske situasjonen i norsk fotball nå. Det som ble klart i dag er at Stabæk og Lillestrøm er de to klubbene i Tippeligaen som er i rød sone. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
TO I RØD SONE: Fotballpresident Yngve Hallén er optimistisk med tanke på den økonomiske situasjonen i norsk fotball nå. Det som ble klart i dag er at Stabæk og Lillestrøm er de to klubbene i Tippeligaen som er i rød sone. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

Stabæk og LSK i rød sone

Klubblisenstallene nettopp presentert.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norges Fotballforbund presenterte i dag de siste tallene for klubblisensen.

Der kommer det fram at Stabæk og Lillestrøm er de to klubbene som i øyeblikket ligger i rød sone.

Strømsgodset, Haugesund, Rosenborg, Molde, Sarpsborg 08 og Bodø/Glimt har levert gode regnskaper, og troner i grønn sone hos fotballforundet.

De resterende klubbene ligger i gul sone.

143 mill. i minus Fotballpresident Yngve Hallén innledet med å si at lisensgjennomgangen har viste en god fremgang helt siden det finansielle oppfølgingssystemet (FOS) ble innført, men like fullt er det samlede resultatet for fjoråret litt negativt.

Samlet gikk toppfotballen med drøyt 143 millioner kroner i minus for 2013.

Etter spillersalg er minustallet for Tippeligaen og 1. divisjon 43,9 millioner kroner. Det er mye, spesielt når tilsvarende post var budsejttert med 10,3 millioner i overskudd.

- Et lite tilbakeslag, sa Ynge Hallén.

- Et stort pluss denne gangen er 1. divisjon, der over halvparten reporterer i grønn sone. Det er bedre enn Tippeligaen, sa han videre under pressekonferansen i dag.

En rød i 1. divisjon
Én klubb kan maksimalt være i rød sone i 36 måneder, før det eventuelt får konsekvenser for lisensen. Klubber i rød sone må lage en handlingsplan for å komme ut av kategorien innen tre år, ettersom det er et lisenskrav å være i rød sone høyst tre år i en femårsperiode.

I 1. divisjon er Tromsdalen den eneste klubben som i øyeblikket ligger i rød sone.

I Toppserien for damer havnet Røa, Arna-Bjørnar, Medkila, Amazon og Klepp i rød sone.

Likviditet - Pilen peker rett vei. Vi ser at de som gjør et grundig og godt arbeid og har fokus på det sportslige, greier å levere. Og vi vet at de som sliter har stort fokus på likviditet, sier fotballpresidenten.

Han roser klubbene for å ha stort fokus på økonomi, og peker på at det viktig at klubbene i de store byene gjør det bra, for det er der store deler av inntekten til Tippeligaen kommer fra.
Ja til investorer Fotballpresidenten er positiv til investerpenger inn i norske klubber, så lenge den er stabil.

- Strømsgodset som sleit kraftig ein periode, men greide å rette opp det. Nå har de fokus på unge spillere og det sportslige, og har også vunnet ligaen.
- Hvordan kan vålerenga komme ut i gult?

- Det handler om de midlene de klarte å skaffe til veie i fjor høst. Alle vet at når man gjør sånne tiltak for å havne i rett sone, så er det viktig å justere budsjettet for å ikke havne i en sånn sone igjen, sier Rune Nordhaug, klubblisensansvarlig i NFF.
For høye lønninger? - Er lønningene i norsk tippeliga for høye?

- De som har de høyeste lønningene, er også de som leverer best, sier Hallén.

- I de klubbene som ikke greier å levere poisitive resultat, så er kostnadene og lønningene for høye, sier Hallén.