FOLKETOMT: Stabæk opplyste om 5852 tilskuere i Telenor Arena da Stabæk møtte Odd Grenland i helga. Dagbladet talte 1159. Foto: Gunhild Toldnes
FOLKETOMT: Stabæk opplyste om 5852 tilskuere i Telenor Arena da Stabæk møtte Odd Grenland i helga. Dagbladet talte 1159. Foto: Gunhild ToldnesVis mer

Stabæk opplyste om 5852 tilskuere - bare 3400 var der

Gapet mellom opplyst tilskuertall under kamp og det faktiske antall oppmøtte publikum, er stort.

(Dagbladet): Søndag 18. september, Telenor Arena, Stabæk - Odd (1-3).

Stabæk opplyste om antall solgte billetter: 5852.

Dagbladet fotograferte og talte tilskuerne før avspark 2.omgang: 1159, ekskludert de som var på VIP og de som fremdeles var ute fra pausen.

Mandag fikk vi dette tilskuertallet via tellemaskiner fra Stabæks daglige leder. Han opplyste om: 3400 på tribunen.

Årets Tippeliga sliter med å dra publikum til kampene. Samtidig er tilskuertallet som oppgis på kamp antall solgte billetter og ikke det antallet som faktisk har møtt opp.

Gapet mellom de to tallene er til tider ganske stort.

Praksisen med å opplyse om solgte billetter har vært ført av alle tippeligaklubbene i flere år, foruten Vålerenga, som begynte med det for først to år siden.

- Momsreglene bestemmer Administrerende direktør i Norsk toppfotball Niels Røine forklarer at årsaken til at dette tallet oppgis, er knyttet til momsregler.

- Grunnen til det er veldig enkel. Momsreglene er slik at vi må oppgi ett tall og det er solgte billetter. Både de som har sesongbilletter og de som har kjøpt billetter til en enkelt kamp. Og så er det opp til de som har sesongbilletter om de vil bruke dem eller ikke, sier Røine og legger til:

- Vi kan ikke oppgi flere forskjellige tall. Det blir forvirrende og dermed meningsløst.

- Er det problematisk at det blir så stort gap mellom det dere oppgir og det faktiske publikumsantallet?

- De tallene fra Stabæk-kampen kjenner ikke jeg til. Hvis det er veldig stor forskjell, er det selvfølgelig også forvirrende for de som er der, men vi må rett og slett oppgi det tallet vi også oppgir til myndighetene i forhold til moms.

En kamp om folks tid Direktøren tror de lave tilskuertallene kan ha flere årsaker.

- Et faktum er at lagene med størst tilskuermasse som Brann, Vålerenga og Rosenborg, har hatt turbulente sesonger. Det kan ha gitt utslag, mener Røine.

Han tror også den digitale samtiden vi lever i, virker inn på om folk møter opp på fotballkamp.

- Det er mer å gjøre for alle og det er stadig tøffere konkurranse om folks tid. Det merker vi, som mange andre i sport og underholdningsbransjen, påpeker han.

Røine avviser imidlertid at det er snakk om noen krise når det gjelder oppmøte på kamp.

ODD VANT: Odds Emil Jonassen og Magnus Lekven jubler med Håvard Storbæk etter hans frisparkmål i kampen (1-2 skåringa). Kampen endte 3-1 til Odd. 
Foto: Marius Knutsen / SCANPIX
ODD VANT: Odds Emil Jonassen og Magnus Lekven jubler med Håvard Storbæk etter hans frisparkmål i kampen (1-2 skåringa). Kampen endte 3-1 til Odd. Foto: Marius Knutsen / SCANPIX Vis mer

- Det er det ikke. Det er fremdeles slik at det bare er skottene som slår oss når det gjelder hvor mange som går og ser på fotballkamp i forhold til folketall, avslutter direktøren.

- Bekymringsfullt Daglig leder i Stabæk Jon Tunold, er ikke fornøyd med det lave tilskuertallet.

- Det er bekymringsfullt, sier Tunold.

Under søndagens kamp mot Odd på Telenor Arena, oppga Stabæk antall solgte billetter til 5852.

Da Dagbladet talte tilskuerne like før avspark i andre omgang, ble tallet 1159.

Det mener Tunold er feil og begrunner det med at mange ikke hadde rukket å komme ut på tribunen ennå.

- Etter våre tellemaskiner og inkludert de 400 på vip som ikke går gjennom maskinene, er antallet vårt fra igår på omtrent 3400, forteller Tunold.

At det er langt færre enn hva som blir oppgitt under kampen, er han kjent med.

- Jeg kjenner til at det på mange kamper rundt i tippeligaen ofte er halvparten så mange publikummere, som det blir oppgitt om, forteller lederen.
 
Samtidig medgir Tunold at det under søndagens kamp var et spesielt lavt tall.
 
- I går var det laveste antallet tilskuere vi har hatt siden vi flyttet inn på Telenor Arena.

- Mangler profilene Den daglige lederen tror ikke det er problematisk at tallet som opplyses, ikke er det reelle tilskuertallet.

- Dette er noe folk er kjent med og jeg tror de aller fleste er klar over at det opplyses om solgte billetter.

Tunold tror noe av årsaken til det lave publikumstallet er at tippeligaen ikke lenger har de helt store profilene.

- Tidligere hadde vi Alanzinho, Veigar Pall Gunnarson og Daniel Nannskog. Store profiler. Det er en av de viktige tingene som kan dra folk til å se på fotball. Samtidig er denne sesongen litt spesiell med tanke på at kampene kommer såpass spredt. Pågrunn av streiken og hendelsene 22.juli, er det kamper fredag, lørdag, søndag, mandag og så onsdag og torsdag igjen. Det blir for spredt og det kan være en årsak, tror Tunold.

SAVNER PROFILENE: Daglig leder i Stabæk, Jon Tunold, tror noe av årsaken til det lave publikumstallet er at Tippeligaen og Stabæk ikke lenger har de helt store profilene som Daniel Nannskog, Veigar Pall Gunnarsson og Alanzinho. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SAVNER PROFILENE: Daglig leder i Stabæk, Jon Tunold, tror noe av årsaken til det lave publikumstallet er at Tippeligaen og Stabæk ikke lenger har de helt store profilene som Daniel Nannskog, Veigar Pall Gunnarsson og Alanzinho. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer