VANT ENKELT: Stabæk vant 4-0 over Tirana, og gikk lett videre i Champions League-kvaliken i 2009. Nå er kampen igjen under etterforskning på grunn av mistanker om kampfiksing. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VANT ENKELT: Stabæk vant 4-0 over Tirana, og gikk lett videre i Champions League-kvaliken i 2009. Nå er kampen igjen under etterforskning på grunn av mistanker om kampfiksing. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Stabæk-seier dras inn i kampfiksingsskandalen

4-0-seier over Tirana under etterforskning.

(Dagbladet): I går fortalte Europol at 380 fotballkamper i 15 forskjellige land er under mistanke etter deres grundige etterforskning av kampfiksing.

Kamper spilt i både Champions League, EM- og VM-kvalifiseringer og toppfotball i hele Europa er berørt, og i går avslørte Ekstra Bladet at kampen mellom Liverpool og Debrecen høsten 2009 er en av dem.

Nå skriver tyske Bild at Champions League-kvalikkampen mellom Stabæk og Tirana samme høst også står på lista.

Stabæk vant oppgjøret 4-0 på Telenor Arena, og gikk videre til tredje kvalifiseringsrunde med 5-1 sammenlagt.

Senere samme høst ble 17 personer arrestert i forbindelse med en opprulling i Storbritannia og Tyskland, og Stabæk-kampen sto på lista over Champions League-oppgjør man mistenkte var forsøkt fikset.

Skjulte det godt
Daværende Stabæk-keeper Jon Knudsen mente albanerne skjulte det godt om det var kampfiksing inne i bildet.

- Var det kanskje et par litt enkle mål vi fikk i starten der? Jeg husker dem ikke så godt. Men det er ikke noe som har slått meg. Om de tapte med vilje, skjulte de det godt, sa han til Dagbladet.

Daniel Nannskog sier til Expressen i dag at han ikke kan huske at han merket noen mistenkelig oppførsel eller merkelige hendelser under kampen.

- Vi trodde bare at vi var så mye bedre, 4-0 bedre. Selv under det første møtet borte, det som endte 1-1, så følte vi at vi var bedre, sier han.

- Det kom ikke en tanke på at det skulle være fikset, ikke en tanke, sier Nannskog.

Flere paralleller
I tillegg til Stabæks kamp mot Tirana var det ytterligere seks kamper som fikk merkelappen mistenkelig av Uefa i 2009.

Fire klubber ble satt under lupen: FC Dinaburg (Latvia), KS Vllaznia (Albania), NK IB Ljubljana (Slovenia) og Budapest Honved FC (Ungarn).

Vilaznia, Ljubljana og Budapest Honved er alle nevnt i kampene Bild refererer i dag, sammen med Stabæks kamp mot Tirana.

Europol har gjennom 18 måneder drevet en grundig etterforskning av kampfiksing.

I går kunne de fortelle at 380 kamper i 15 forskjellige land er under mistanke, og det samme er omtrent 425 dommere, spillere, ledere og kriminelle.

Europol fortalte også at en kriminell gruppe i Asia er avslørt som en del av denne organiserte kriminaliteten.

- Vi frykter dette bare er toppen av isfjellet, sa Europol-sjef Rob Wainwright.