Stabæk slaktet av VIFs superspisser

Fredheim Holm og Moa scoret to hver.

ULLEVAAL(Dagbladet.no): Referat: Vålerenga - Stabæk 4-1 (1-0)

Vanligvis er det Daniel Nannskog og Veigar Pall Gunnarsson som blir kalt superspissene i norsk fotball. I cupfinalen tilhørte den hedersbetegelsen utelukkende Daniel Fredheim og Mohammed «Moa» Abdellaoue.

Vålerenga-spissene terroriserte seriemesteren gjennom 90 minutter, byttet på å være regissør og avslutter og fikk årets forsvarsspiller i Tippeligaen - Morten Morisbak Skjønsberg - til å framstå som en guttespiller.

- Moa og Fredheim Holm fungerte veldig bra sammen i dag. Moa er så aggressiv at Daniel får mye plass i mellomrommet, og det utnyttet vi i dag, sier VIF-trener Martin Andresen til TV 2.

«Så jævla enkelt» sang Klanen etter at Fredheim Holm hadde satt inn sitt andre og Vålerengas fjerde mål.

Og utrolig nok hadde de rett. Hadde du ikke visst bedre, ville du trodd det var seriemester Vålerenga du så i aksjon på Ullevaal, mot laget som nettopp hadde blitt nummer 10 i Tippeligaen.

Stabæks drøm om «the double» ble ikke noe mer enn nettopp det - en drøm. Vålerenga reddet en ellers så begredelig sesong med cupfinaletriumf, og det på en dag da spillere som Kristofer Hæstad og Lars Iver Strand viste kvaliteter de har skjult godt i hele år.

Fikk Stabæk ut av rytmen

SCORET TO: Daniel Fredheim Holm noterte seg for to mål. Det samme gjorde Moa. Til slutt vant Vålerenga 4-1 over seriemester Stabæk. Foto: Erik Helland Urke, Dagbladet
SCORET TO: Daniel Fredheim Holm noterte seg for to mål. Det samme gjorde Moa. Til slutt vant Vålerenga 4-1 over seriemester Stabæk. Foto: Erik Helland Urke, Dagbladet Vis mer

For to uker siden ble Vålerenga utspilt og sendt hjem fra Nadderud som slakt med 2-6 i sekken.

Det var med andre ord mye å rette på for Martin Andresen foran cupfinalen - og Vålerenga hadde åpenbart brukt tiden godt.

For Stabæk var knapt til å kjenne igjen de første 45 minuttene på Ullevaal. De ble rett og slett kriget ut av stilen av et aggressivt og heltent VIF-lag, anført av en sjeldent frisk Kristofer Hæstad på midtbanen, som endelig var tilbake som den terrieren vi husket ham som for tre år siden.

Daniel Nannskog var usynlig, Veigar Pall Gunnarsson så vi bare glimtvis, og Alanzinho fikk ikke herje like vilt som han pleier.

Da var det mer sprut i Vålerenga-angrepet - der Daniel Fredheim Holm og Mohammed Abdellaoue var en konstant hodepine for Morten Morisbak Skjønsberg og Niklas Sandberg.

- Jeg hadde ikke sett for meg dette da jeg rusla inn på Valle 1.januar, sier Moa til TV 2.

Daniel Fredheim Holm spilte spiss med bestekameraten i Skeid, men i cupfinalen var det første gang han gjorde det i VIF-drakt.

- Vi har spilt sammen før, og det har fungert veldig bra. Det føles sinnsykt godt å vinne cupen, sier Fredheim Holm til TV 2.

Stabæk slaktet av VIFs superspisser

Moa satte ballen i mål allerede etter to minutter, men ble korrekt avvinket for offside. Samme mann var på farten igjen etter 17 minutter, da han spilte vegg med Lars Iver Strand og fikk kroppen foran Christian Keller innenfor 16-meterfeltet. Men den løse avslutningen fra skrå vinkel rullet et par meter utenfor.

Vi måtte vente helt til det 25. minutt før Stabæk kom på sin første brukbare visitt foran Troy Perkins.

Et feilaktig idømt frispark resulterte nesten i scoring da Keller løp seg fri, men fra upresset posisjon headet han et godt stykke over.

Fortjent ledelse

De største og fleste sjansene hadde uansett Vålerenga. Lars Iver Strand har hatt en emarerittaktig sesong og vært en av årets store flopper i Tippeligaen, men på Ullevaal spilte han sin beste førsteomgang på evigheter.

28 minutter inn i kampen kranglet han seg forbi Jon Inge Høiland og Niklas Sandberg, dro av svensken en gang til med en skuddfinte, før han klinket ballen i stanga.

Moa sto klar for å sette returen i det tomme buret - men heldigvis for Stabæk spratt ballen en annen vei.

Seriemesteren slo umiddelbart kontra, og Alanzinho fikk en hel banehalvdel å løpe på, med Allan Jepsen halsende bak.

Han greide å stresse brasilianeren såpass at Troy Perkins fikk en overkommelig jobb med å stanse skuddet.

Vålerenga var uansett det beste laget, og tok fortjent ledelsen etter en drøy halvtime. Jepsen slo inn fra venstre, Fredheim Holm stusset til Moa, som vendte vekk Sandberg på 16-meteren og avsluttet med en klinisk markkryper i hjørnet.

1-0 til Vålerenga sto seg til pause.

Terroriserte Stabæk

Stabæk-trener Jan Jönsson etterlyste mer tempo og aggresivitet til 2. omgang - men budskapet nådde ikke fram til en Stabæk-gjeng som på ingen måte fant igjen rytmen til de siste 45 minuttene.

I stedet fikk de seg en ny på trynet etter 51 minutter. Et langt innkast fra Freddy dos Santos ble stusset videre av André Muri, og Fredheim Holm var råsterk da han knuste Keller i lufta og stanget inn 2-0.

Fire minutter var kampen i realiteten avgjort. Igjen var det radarparet Moa/Fredheim Holm som latterliggjorde Stabæk-forsvaret, og førstnevne banket inn 3-0 fra spissen av 16-meteren på et skudd Jon Knudsen slett ikke var sjanseløs på.

Johan Andersson skaffet Stabæk et halmstrå da han sklei inn reduseringen fra kloss hold med 20 minutter igjen å spille.

Men Fredheim Holm drepte alt håp da Moa frarøvet Skjønsberg ballen helt nede ved dødlinja, satte fart inn i feltet og serverte spisskompisen en ferdigscoret pasning.

- En utrolig lettelse fordi vi har fått vist at vi kan spille fotball. Vi er i ekstase akkurat nå.

- Alle hadde hauset Stabæk sånn at det virket som om vi ikke hadde sjans. Nå viser det seg at kampen må spilles først, sier han.

Stabæk-trener Jan Jönsson tror ikke Stabæk-hyllesten de siste ukene har gått til hodet på laget.

- Jeg tror ikke det hadde feiring eller prisutdeling å gjøre, det har jegt hvertfall ikke sett noen tendenser til på trening.

- Vi har hatt noen dårlige kamper, og fått veldig svi for det. Samtidig spiller mot et veldig bra Vålerenga-lag, så det er bare å gratulere, sier Jönsson til TV 2.

GIKK SKEIS: Bare glimtvis fikk Alanzinho vist ballkunstene sine.
SCORET TO: Moa puttet to.
I EKSTASE: Vålerenga feiet seriemester Stabæk av banen. Fansen gikk av hengslene.