FOR GOD FOR NEDRYKK: Ingen lag er for gode til å rykke ned, man ligger som man rer. Men Birger Meling (21) blir ikke med Stabæk ned i OBOS-ligaen. Han er for god. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FOR GOD FOR NEDRYKK: Ingen lag er for gode til å rykke ned, man ligger som man rer. Men Birger Meling (21) blir ikke med Stabæk ned i OBOS-ligaen. Han er for god. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Nedrykkstriden Tippeligaen

Stabæk synes fortapt, men Birger Meling er for god til å rykke ned

I 84 minutter gjorde Sarpsborg alt de kunne for at det dårligste laget skulle vinne på Nadderud. Så kom de på bedre tanker.

Stabæk-Sarpsborg 1-2 (1-0)

(Dagbladet): De hadde initiativet, kontrollen og momentumet i kampen. Så ga de bort 1-0 (Moussa Njie) på en selvmordspasning rett før pause. Og da Sarpsborg skulle bruke andreomgangen til å gjøre det godt igjen headet Stefan Ernemann utenfor på åpent mål før en ny selvmordspasning på egen halvdel ga hjemmelaget og Luc Kassi muligheten til å drepe kampen.

Hadde Stabæk vært gode nok til å forsvare plassen i Tippeligaen ville de scoret på den sjansen også.

Men det er de ikke.

FOR TRE SERIERUNDER siden hadde Stabæk 27 poeng. Nå har de 28. Og enda verre for laget som ligger på femtendeplassen på tabellen - seks av de åtte tapte poengene det er snakk om er blitt borte på Nadderud - det de vant kom mot Vålerenga på Ullevaal. Og med Molde borte og Start hjemme som de to gjenstående kampene er det umulig å se hvordan Stabæk skal klare å redde plassen om ikke Lillestrøm går på tre strake nederlag.

Ja, rare og uforutsette ting skjer riktignok i fotball, vi glemmer jo aldri Bob Bradley.

Men så rare?

DET ER BLITT noe dystert og tungsindig over Stabæk denne seinhøsten. Det er liksom ikke mer igjen. Selv klubbhelten Alanzinho, kronerullet inn på millionlønn som frelser og publikumsmagnet i et desperat og livreddende forsøk for åtte serierunder siden, er nå mest en parentes der han kom inn som statist i det 90. minutt mot Sarsborg. Og det forteller meg at Stabæk har mistet det gode grepet Bob Bradley hadde på klubben og omgivelsene, og at overgangsmarkedets vinnere de to siste sesongene har vært tvunget til å gjøre det dummeste man kan gjøre i en slik situasjon.

De pisset i buksa.

Da Stabæk desperat solgte inn en illusjon og ba klubbens menighet om å investerte i en Alanzinho-foss, fikk de knapt en liten skvett for pengene.

BIRGER MELING, DERIMOT, vil de få gode penger for om nedrykket kommer slik jeg tror. For det første er U21-spilleren for god til å spille på nivå to. For det andre vil han bli vinterens mest ettertraktede spiller om Stabæk rykker ned. For du tar ikke med deg en spiller hvis overgangssum kan lønne to tredeler av stallen i OBOS-ligaen.

Selv med bare ett år igjen av kontrakten vil Birger Meling bli god butikk for Stabæk.

SOM VENSTRESIDE-SPILLER, opp og ned langs kanten, ble Birger Meling en suksess under Bob Bradley. Som sentral midtbanespiller i en mørk høst ville han lyst like mye om omgivelsene hadde vært bedre. Men du ser hva han kan, hva han prøver på og hva han er i stand til gitt bedre forutsetinger.

I Norge, ikke minst på grunn av allsidigheten, er han god nok for hvilken som helst klubb.

Mon tro om han ikke snart er interessant for Ståle Solbakken og FC København også.

TO RUNDER FØR slutt er Sarpsborg med i kampen om Europa League-plassene neste sesong. Det er en av årets største prestasjoner, om ikke den største målt ut fra forutsetningene. Hatten av for det. Geir Bakke har gjort en kjempejobb med laget. Men mens alle snakker om medaljekampen velger jeg å omtale fighten bak Rosenborg som kampen om plassene i Europa. Sølv og bronse, som vi snakker om til det kjedsommelige i dette landet, er noe du henger rundt halsen i november.

Mens døra til Europa er det som kan ta klubben videre og som som definerer utviklingsønsker og målsettinger.

Sånn er terminologien i de fleste land.

Sånn skulle jeg ønske det var i Norge også.