Stabæk vurderte selv Herman Stengel (15) som verdt seks millioner

Veigar Pall Gunnarsson vurdert til én million.

 VURDERTE:  Inge André Olsen fortalte i retten i dag at det var Stabæk selv som vurderte Herman Stengel til å ha en verdi på seks millioner, og Veigar Pall Gunnarsson til én million. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
VURDERTE: Inge André Olsen fortalte i retten i dag at det var Stabæk selv som vurderte Herman Stengel til å ha en verdi på seks millioner, og Veigar Pall Gunnarsson til én million. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / ScanpixVis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Stabæks sportslige leder Inge Andre Olsen forklarte seg i dag videre om hvorfor Stabæk solgte Veigar Pall Gunnarsson for én million kroner, mens en opsjon på kjøp av da 15-årige Herman Stengel kostet Vålerenga fire millioner kroner.

Olsen og hans advokat Ole Petter Drevland viste blant annet til verdivurderinger av Stabæk-spillere gjort i forbindelse med at investorgruppen Spiller AS kjøpte rettigheter til flere av spillerene i stallen for å sikre klubben sårt tiltrengt kapital.

Høsten 2010 ble verdien på Veigar Pall Gunnarsson satt til nettopp én million kroner da Spiller AS tilsammen beltalte 9,75 millioner kroner for rettighetene til flere av spillerne i Stabæk-stallen.

- Dårlig tid - Det var jeg som gjorde denne verdivurderingen, bekreftet Olsen fra vitneboksen under andre dag av overgangssaken, der Olsen og tre andre fotballedere står tiltalt for grovt bedrageri.

Aktor og dommeren satte likevel spørsmålstegn ved hvorfor Stabæk solgte islendingen for 1 million kroner til Vålerenga i juli sommeren etter, kun noen uker etter at de hadde avslått et bud fra Rosenborg på 2,5 millioner.

- Vi begynte å få dårlig tid. Når vi kom til 1. august, måtte vi begynt å fristille spillere vi ikke hadde klart å selge, sier Olsen.

Stengel verd seks millioner 28. juni 2011, tre uker før den omstridte avtalen mellom Stabæk og Vålerenga, kjøpte investorene igjen rettigheter i spillere i Stabæk-stallen. Blant dem var Herman Stengel, som hadde skrevet proffkontrakt med klubben i mars.

Stengel ble nå vurdert som verdt seks millioner kroner.

Vålerenga avtalte omkring tre uker seinere å kjøpe opsjonen som ville sikre dem muligheten til å hente Stengel for totalt 10 millioner kroner i 2011, 12,5 millioner i 2012 eller 15 millioner innen 1. september 2014.

Selges videre for 30 mill Aktoratet har stilt spørsmål ved om opsjonsavtalen egentlig var verdt noe som helst for Vålerenga, all den tid Stengel kunne nekte å bli solgt til Oslo-klubben.

Olsen forklarte i går at det var Vålerenga selv, ved daværende manager Martin Andresen og tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen som selv foreslo å kjøpe Stengel-opsjonen.

Inge Andre Olsen ble i dag spurt av sin forsvarer Drevland om hva han mente Vålerenga egentlig kjøpte. Hva om en utenlandsk storklubb for eksempel kom på banen med et bud på 30 millioner for Stengel innen 1. september 2012?

- Da hadde Vålerenga gjort en god avtale, da kunne de gå inn på 12,5 millioner og selge ham videre for 30 millioner, sier Olsen.

- Hvis Stengel ikke ville innom Vålerenga, da? lurte tingrettsdommer Nils Ole Bay.

- Hvis agenten hans og Vålerenga hadde en avtale, kunne spilleren fått beskjed om at han fikk en del av fortjenesten, sier Olsen.

Olsen har flere ganger under sin forklaring sagt at han fryktet at Stengel-agent Jim Solbakken og Vålerenga hadde en utenlandsk kjøper klar allerede før opsjonsavtalen ble inngått.

Resten av dagen i rettssal 11 i Asker og Bærum tingrett vil gå med til forklaringen til tidligere sportsdirektør i Vålerenga, Truls Haakonsen.