Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stabæks nye trener får hjelp av Moyes

- Det er i forbindelse med kamper og andre utfordringer.

HAR OPPLEVD MYE: Billy McKinlay spilte blant annet EM og VM med Skottland før han ble trener. Nå har 46-åringen tett kontakt med tidligere Manchester United-manager David Moyes om hvordan Stabæk kan bli best mulig.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAR OPPLEVD MYE: Billy McKinlay spilte blant annet EM og VM med Skottland før han ble trener. Nå har 46-åringen tett kontakt med tidligere Manchester United-manager David Moyes om hvordan Stabæk kan bli best mulig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

NADDERUD STADION (Dagbladet): Etter nærmere 400 kamper på toppnivå i Skottland og England, startet Billy McKinlay (46) på en karriere som trener. 10 år seinere kommer skotten fra rollen som David Moyes' viktigste støttespiller i den spanske La Liga-klubben Real Sociedad til sin første jobb som sjef i Stabæk.

30 baskiske varmegrader i kystbyen San Sebastián er byttet ut med 15 bitende kalde minus i Bærum. Hans nye kontor er bare fem kvadrameter stort, men dobbelt så stusselig. Sittende i blåtrøyenes nedslitte brakkelandskapet på Bekkestua forteller McKinlay hvorfor han likevel valgte å dra til Norge og ta på seg den vanskelige oppgaven med å gjenskape suksessen byggmester Bob Bradley har brakt til Nadderud før ham.

- Mange folk har spurt meg hvorfor jeg ville dra hit, men da har jeg snudd på det og sagt: «Hvorfor ikke?» Da jeg sluttet som assistent i Fulham for tre år siden, gikk jeg arbeidsledig i åtte-ni måneder. Det var ikke lett. Alle som har gått uten jobb en periode vet at det sliter på mentalt. Jeg hadde ikke lyst til å gå tilbake til å ha det sånn. Jeg er en mann som liker å jobbe, og å få være hovedtrener appellerte til meg, forklarer McKinlay til Dagbladet.

Er fra røffe kår Det er halvannen måned siden McKinlay møtte sine nye spillere for første gang. Noe av det som har gledet ham mest, er at han synes arbeidsmoralen til Morten Morisbak Skjønsberg, Birger Meling og de andre skikkelsene i Nadderud-garderoben er god. Det er viktig for ham. Like viktig som det var for pappaen hans at McKinlay selv var en dedikert, respektfull og arbeidsom gutt i oppveksten i Glasgow. En oppvekst som McKinlay lenge trodde var normal, men som han i voksen alder forsto var det stikk motsatte.

- For meg var det en utfordring bare å komme seg til skolen hver morgen. Samfunnet vi levde i var krevende. Det sosiale miljøet var hardt. Folk var brutale. Det var en ærlighet hvor man ikke veiet ordene. Man ble veldig raskt klar over at man måtte stå opp for seg selv, forteller McKinlay.

- En naturlig del av livet Selv om hverdagene var utfordrende, ville ikke McKinlay vært foruten arbeiderklasseoppveksten i Skottlands største by. Den ga ham det fundamentet han trengte for å lykkes på landslaget og i klubber som Dundee United, Blackburn Rovers og Leicester, noe som igjen dannet grunnlaget for trenerkarrieren hans.

- Bakgrunnen min har vært veldig viktig for meg. Den skotske oppveksten er karakterbyggende. Jeg tror det er noe man ikke blir klar over før man blir eldre. For meg var det bare en naturlig del av livet. Men hør, jeg synes vi er heldige som får vokse opp i et slikt samfunn. Det har gitt meg noen gode verdier, forteller McKinlay, som selv har fem barn.

Har tett kontakt med Moyes De neste to årene er han forberedt på å bo uten familien. De blir værende i London, hvor de også var mens McKinlay jobbet i Real Sociedad i 2015. Det var et år hvor han utviklet et nært forhold til tidligere Manchester United-manager David Moyes.

LITE GLAMOUR: McKinlay har byttet ut La Liga med tippeligafotball på Nadderud, hvor han jobber under relativt kummerlige forhold. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LITE GLAMOUR: McKinlay har byttet ut La Liga med tippeligafotball på Nadderud, hvor han jobber under relativt kummerlige forhold. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Året i Spania var banebrytende for meg. Davids generelle kunnskaper om spillet er eksepsjonelle. Det ble tidlig klart for meg hvor detaljorientert og hardtarbeidende han er. Han er fenomenal, og veldig inkluderende om det han kan.

Derfor rådfører han seg jevnlig med Moyes for å høre managerstjernas Stabæk-råd.

- Jeg har pratet med David én til to ganger i uka siden jeg kom hit. Jeg tror det ville vært dumt av meg å ikke bruke kunnskapen hans. Jeg spør hva han synes om ulike situasjoner for å høre hva han ville gjort. Det er i forbindelse med kamper og andre utfordringer som jeg møter. Det er for å være sikker på at jeg er på den rette veien. Jeg er heldig som har en å snakke med på den måten, forteller McKinlay.

- Dette blir nøkkelen Skotten er tydelig på hvilke utfordringer som er de største i Stabæk denne sesongen. Det er å gjenskape suksessen med fjorårets tredjeplass, uten viktige bidragsytere som Adama Diomande, Yassine El Ghanassy, Ville Jalasto, Anthony Annan og Muhamed Keita.

- Det er aldri lett å erstatte slik kvalitet. En annen utfordring er at spillerne må være minst like sultne som i fjor. Det har jeg sagt til dem. Vi må ha en ambisjon om å vise at sist sesong ikke var unik for gode lag presterer over tid. Det blir nøkkelen for oss i år. Selv er jeg klar for å jobbe hardt og jeg håper spillerne er det også, sier McKinlay.

Møter Solskjær Han får en tøff start på tilværelsen som Stabæk-trener. 11. mars serieåpner bæringene borte mot Aalesund, før fylkesnabo Molde besøker Nadderud stadion i den neste.

Det innebærer et møte med en mann han kjenner godt til, Ole Gunnar Solskjær.

JOBBET SAMMEN: McKinlay var Moyes' assistent i La Liga-klubben Real Sociedad. Foto: Scanpix
JOBBET SAMMEN: McKinlay var Moyes' assistent i La Liga-klubben Real Sociedad. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg ser frem til det. Molde har brukt en del penger og har fått Solskjær tilbake. Det er et lag som jeg tror vil hevde seg i serien. Jeg syns likevel at vi skal ha selvtillit fra fjoråret. Vi har en tøff sesongstart med noen vanskelige kamper, men forhåpentligvis får motstanderne våre også merke det. Jeg er sikker på at vi vil være klare og konkurransedyktige når første match kommer, sier McKinlay.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media