Stadig færre dansker i Tour de France

Norge med like mange ryttere som danskene.

 REPRESENTERER:  Norge stiller med like mange ryttere i årets Tour de france som danmark. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
REPRESENTERER: Norge stiller med like mange ryttere i årets Tour de france som danmark. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Danmark har vært svært godt representert i Tour de France de siste årene. I år har Norge med like mange ryttere som naboene i sør.

Når den 100. utgaven av Tour de France sykles i gang på Korsika lørdag, er det med tre nordmenn på startstreken: Edvald Boasson Hagen (Sky), Lars Petter Nordhaug (Belkin) og Alexander Kristoff (Katjusja).

Danskene så lenge ut til å få fire ryttere med i det franske rittet, men Alex Rasmussen ble vraket fra Garmins lag. Dermed blir det kun tre ryttere fra Danmark. Det er Lars Bak (Lotto), Brian Vandborg (Cannondale) og Jakob Fuglsang (Astana).

Nedgang Dette tallet er nok skuffende for de danske sykkelinteresserte. Danmark har de siste tre årene hatt fem ryttere med i feltet. I fjor syklet Anders Lund, Michael Mørkøv, Chris Anker Sørensen og Nicki Sørensen (alle for Saxo-Tinkoff) i tillegg til nevnte Bak.

Da hadde Norge kun med én rytter i feltet. Boasson Hagen måtte alene kjempe for norsk heder og ære gjennom de 21 etappene. Fra 2007 til og med 2011 stilte Norge med to ryttere.

Norge best i Norden I årene etter 2007, da Norge stilte med to og Danmark med én rytter, har danskene vært best representert hvert år. Likevel betyr ikke det at danskene vinner mer.

For nordmennene har i løpet av de siste fem årene vunnet åtte etapper i det prestisjefulle rittet. Thor Hushovd har stått for fem av disse, mens Boasson Hagen (2) og Kurt Asle Arvesen har vunnet de resterende.

Danskene har på sin side kun én etappeseier på de siste fem årene. Den tok Nicki Sørensen på den 12. etappen av Tour de France i 2009.

Sverige hadde i 2012 to representanter i feltet. Det var Saxo-Tinkoff-rytter Gustav Larsson og Astanas Fredrik Kessiakoff. «Söta bror» har på de siste fem årene ingen etappeseirer. I 2013 stiller svenskene kun med Kessiakoff.

(NTB)