RASENDE: Feststemte Fenerbahce-supportere kom brutalt ned på jorda igjen da de fikk vite at klubben deres ikke var blitt seriemester likevel. Raseriet gikk hardest utover setene på stadion, og politiet. Foto: AP Photo/Ibrahim Usta
RASENDE: Feststemte Fenerbahce-supportere kom brutalt ned på jorda igjen da de fikk vite at klubben deres ikke var blitt seriemester likevel. Raseriet gikk hardest utover setene på stadion, og politiet. Foto: AP Photo/Ibrahim UstaVis mer

Stadionspeaker lurte Fenerbahce til å tro de var mestere

Vill jubel ble til ville opptøyer i løpet av sekunder. Bursaspor stjal gullet.

||| (Dagbladet): Også i Tyrkia var det spenning om ligatittelen til siste slutt:

Foran gårsdagens avsluttende runde satt Fenerbahce i førersetet, og kunne avgjøre alt selv med seier hjemme mot Alanzinhos klubb Trabzonspor.

Men Fenerbahce snublet og greide bare 1-1.

Dermed kunne outsideren Bursaspor stjele gullet med seier i sin hjemmekamp mot Besiktas, og Gøran Sørloths gamle klubb sviktet ikke og vant 2-1.

Kastet steiner og flasker
Men i heksegryta på Fenerbahces hjemmebane Sukru Saracoglu - kjent for sin elektriske atmosfære og lidenskapelige supportere - presterte stadionspeakeren å gjøre en enorm tabbe.

GJORDE HÆRVERK: Slik så det ut på Fenerbahces hjemmebane etter kampslutt. Foto: AP Photo/Ibrahim Usta
GJORDE HÆRVERK: Slik så det ut på Fenerbahces hjemmebane etter kampslutt. Foto: AP Photo/Ibrahim Usta Vis mer

Over høyttaleranlegget ble det annonsert at Fenerbahce var seriemestere.

Jubelen brøt naturligvis ut blant hjemmefansen, og alle som har sett Bård Tufte Johansens «Fotballkrigen» vet hva det innebærer.

Men så kom kontrabeskjeden: Bursaspor var mestere.

Det utløste noen heftige raseriutbrudd blant Fenerbahce-fansen, som svarte med å sette fyr på seksjoner av tribunen og kaste steiner og flasker mot politiet.

MÅTTE INNTA FORSVARSSTILLING: Politiet ble pepret med flasker og steiner. Foto: AP Photo/Ibrahim Usta
MÅTTE INNTA FORSVARSSTILLING: Politiet ble pepret med flasker og steiner. Foto: AP Photo/Ibrahim Usta Vis mer

Lovens lange arm brukte vannkanoner for å stagge den rasende bermen.

Mannen som kanskje trenger beskyttelse mer enn noen er likevel vedkommende som var ansvarlig for å feilinformere supporterne på det aller groveste.

Hvordan det kunne skje er et lite mysterium, for Bursaspor ledet lenge 2-0 i sin kamp før Besiktas reduserte helt mot slutten.

Pleier å kjempe mot nedrykk
Brøleren på Sukru Saracoglu gjør neppe triumfen noe mindre søt for Bursaspor, som er det første laget utenfor Istanbul til å vinne ligaen på 26 år.

SATTE FYR PÅ STADION: Illsinte Fenerbahce-fans. Foto: REUTERS/Murad Sezer
SATTE FYR PÅ STADION: Illsinte Fenerbahce-fans. Foto: REUTERS/Murad Sezer Vis mer

Fotballhegemoniet i Tyrkia har tradisjonelt vært delt mellom storklubbene Fenerbahce, Galatasaray og Besiktas, og derfor vekker det stor oppsikt at lille Bursaspor greide å splitte «de tre store».

- Vi trodde i hjertene våre at vi kunne vinne ligaen. Selv om vi ga fra oss tabelltoppen til Fenerbahce mistet vi ikke håpet, sier trener Ertugrul Saglam ifølge AP.

Bursaspor rykket opp til eliteserien i 2006, og forrige sesong var én av få der de ikke lå i nedrykkssumpa.

Da ble laget nummer seks, og i år tok de altså steget helt til topps.

DEPPET FOR SEG SELV: Enkelte Fenerbahce-supportere valgte å sitte alene med skuffelsen, der flere av medsupporterne gikk mer aggressivt til verks. Foto: REUTERS/Murad Sezer
DEPPET FOR SEG SELV: Enkelte Fenerbahce-supportere valgte å sitte alene med skuffelsen, der flere av medsupporterne gikk mer aggressivt til verks. Foto: REUTERS/Murad Sezer Vis mer

- En stor sensasjon
Gøran Sørloth spilte for klubben mellom 1993 og 1994, og jubler sammen med gamleklubben.

- Dette er helt fantastisk, jeg har fulgt med på tabellen gjennom hele sesongen. De har ledet med opp til fem poeng, så gikk det litt trått en stund og Fenerbahce gikk forbi. Men det gikk veien til slutt, sier han til Dagbladet.

Sørloth mener Bursaspor som klubb tilsvarer Start i norsk målestokk.

- Det er en stor sensasjon at de vinner. Det er nok like befriende for tyrkisk fotball som da Rosenborg tapte et seriemesterskap etter så mange års dominans. De virkelige store navnene spiller jo i Istanbul-klubbene. Men Bursaspor har et jevnt, godt lag. Av og til er det nok.

OVERRASKELSESLAGET: Bursaspor kunne slippe jubelen løs etter 2-1 hjemme mot Besiktas. De er det første laget utenfor Istanbul til å vinne serien på 26 år. Foto: REUTERS/Stringer
OVERRASKELSESLAGET: Bursaspor kunne slippe jubelen løs etter 2-1 hjemme mot Besiktas. De er det første laget utenfor Istanbul til å vinne serien på 26 år. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

- Hvordan er det å være Bursaspor-spiller nå, tror du?

- Det er hysteri, helt vilt. Jeg har prøvd å forklare hvordan det var å være spiller der nede, men det må nesten bare oppleves. Du får ikke maken noen plass. Min første kamp var borte mot Trabzonspor, og det var helt fantastisk. Så avsluttet jeg borte mot Galatasaray da de trengte uavgjort for å bli seriemestere. Det greide de jo mot oss, og selv om stadion ikke tok mer enn 25 000, tror jeg minst det var 120 000 mennesker innenfor da kampen var slutt, flirer Sørloth.